Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що зараз відбувається у війні: до чого готуватись Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що зараз відбувається у війні: до чого готуватись Україні

Росіяни підтягують резерви, щоб домогтися захоплення хоч одного з великих міст

8 січня 2024, 15:34 comments2931
Поділіться публікацією:

Другий тиждень нового року розпочався з чергової масованої ракетної атаки, яку Росія здійснила проти України. Ситуація безпосередньо на фронті залишається дуже складною. Агресор тисне практично на всіх напрямках. Президент України Володимир Зеленський заявив, що ЗСУ потрібні системи протиповітряної оборони, щоб позбавити ворога можливості контролювати небо та завдавати ударів з повітря по українських позиціях та містах. Тим часом екс-директор ЦРУ Девід Петреус попереджає, що якщо Росія переможе в Україні, то нападе і на інші країни: як мініумум – Молдову, держави Балтії. Експерти проаналізували спеціально для порталу "Коментарі" ситуацію в російсько-українській війні та навколо неї на даний момент та на найближчу перспективу.

Що зараз відбувається у війні: до чого готуватись Україні

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Ставка Путіна – на успіхи у війні проти України

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин звертає увагу, що активність противника зараз підвищується. Особливо на тих напрямках, де він має хоч якісь успіхи – Куп'янський, Лиманський, Бахмутський (район Часового Яру), Авдіївський.

"Росіяни підтягують резерви, щоб досягти захоплення хоч одного з відносно великих міст. Одна з головних цілей – Авдіївка. Її намагатимуться взяти до березневих виборів Путіна. На Запоріжжі також все неспокійно. У районі Роботино, де ми зміцнилися, росіяни намагаються відновити свої позиції – з надією на поступ уперед. Тягнуть вони резерви також на Куп'янський, на Бахмутський напрямки", – розповідає експерт.

Він не виключає, що супротивник до кінця зими спробує захопити всю Донецьку область. І піднести такий "подарунок" Путіну під його переобрання.

"Внутрішньою ситуацією в РФ похвалитися не можна. Тож ставка Путіна – на успіхи у війні проти України", – пояснює Влад Волошин.

За словами полковника, продовжуватимуться ракетні удари противника (по наших тилах та прифронтових містах, по інфраструктурі, у тому числі енергетичній, тепловій), удари авіаційними бомбами (особливо на Донеччині або в прикордонних з РФ), нальоти безпілотників.

"Мета ворога – не лише вразити ймовірні склади із озброєнням та технікою, наші аеродроми, а й внести паніку в українське суспільство. Весь нагромаджений місяцями арсенал полетить на нас, особливо на тлі похолодання", – прогнозує експерт.

Він запевняє, що Сили оборони України відбиватимуться всім, чим є. Але, зрозуміло, що відбивати нові хвилі масованих повітряних атак стає все складніше. Росіяни це розуміють, тому прагнутимуть виснажити наші сили протиповітряної оборони, пояснює полковник.

"На міжнародній арені поки що теж складнощі. Досі не розблоковано допомогу від США, від ЄС. Але та ж Японія, низка європейських країн надають нам нові та нові пакети фінансової допомоги, озброєнь, у тому числі ППО. Світ вкотре переконався, що Росія – країна-терорист, яка використовує, зокрема, холод як зброю. Є надія, що зусилля нашої дипломатії допоможуть. І що найближчим часом ми отримаємо і необхідні фінанси і необхідні військові засоби, щоб успішно протистояти російській агресії. А згодом і переламати хід війни на нашу користь. Швидше за все, у лютому чи навесні ми вже побачимо активізацію партнерів у наданні Україні також довгоочікуваних літаків F-16 і засобів ППО, і багато чого іншого", – вважає Влад Волошин.

Зараз триває змагання у витримці

Політичний експерт Світлана Кушнір наголошує, що з початку 2024 року Росія зосередила всі сили та ресурси, щоб ракетним терором зламати волю України до опору у момент ослаблення міжнародної підтримки.

"Ми уважно стежимо за діями американських партнерів щодо остаточного узгодження пакету підтримки обороноздатності нашої держави в рамках запланованих 61 млрд доларівНаразі триває змагання у витримці. Україні доводиться важко, але й Росія не зможе надто довго підтримувати інтенсивність своїх обстрілів. Не дати Кремлю реалізувати свої плани – це спільний інтерес як України, так і її союзників, які вже багато інвестували в українську стійкість", – пояснює експерт.

Підтримуючи Україну, Європа захищає саму себе, наголошує вона. До цієї підтримки приєднуються й нові союзники.

"Так, міністр закордонних справ Японії – Йоко Камікава, яка днями відвідала нашу країну, дала важливий сигнал підтримки. Україна відчуває цю підтримку протягом усієї повномасштабної агресії РФ. І ми щиро вдячні Японії, яка у непростий і для себе час (руйнівний землетрус) висловила готовність взяти на себе солідерство в імплементації першого пункту Української формули миру "Радіаційна та ядерна безпека", а також співпрацювати у рамках МАГАТЕ з питань безпеки ядерних об'єктів України". , – наголошує Світлана Кушнір.

Вона нагадує, що Путін уже відкрито називає Захід ворогом та погрожує "розібратися з ним".

"А поки він там фантазує, в інтерв'ю виданню The Economist, президент Володимир Зеленський зазначив, що у 2024 році Крим та пов'язана з ним битва у Чорному морі стануть центром тяжіння війни. Хороший посил, – вважає експерт. – Нагадаю, що 2023-го Україна здобула низку перемог у Чорному морі та знищила важливі військові об'єкти Росії у тимчасово окупованому Криму. У нас є потенціал розвинути цей успіх у новому році".

Ворожий флот, продовжує Світлана Кушнір, уже перекидається з Криму на кавказьке узбережжя – подалі від українських ракет та дронів. Росія намагається приховати свої кораблі навіть у порту Очамчирі тимчасово окупованої Абхазії. Але й там вони не можуть почуватися у безпеці.

"Окупований Крим забезпечує логістику російської агресії на півдні. Проте кримські комунікації є стратегічно вразливими. І Сили оборони України цим скористаються. Керченський міст – законна військова ціль, це вже визнали наші закордонні партнери. Адже російська агресія розпочалася саме з окупації півострова. Тому війна має завершитися звільненням Криму", – упевнена співрозмовниця "Коментарів".

Зараз, зазначає вона, світ входить у фазу року виборів, тож підтримка нас із боку партнерів може кульгати. І нам більше доведеться спиратися на власні сили. Іншого вибору ми не маємо.

"Український народ має гуртуватися навколо ЗСУ та всіх захисників держави, – наголошує Світлана Кушнір. – Це і є наша мета на 2024 рік – припинити чвари, вистояти, зробивши потрібний внесок для перемоги над агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чого бояться у Кремлі: хтось може сплутати карти Путіну.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини