Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на дипломатичних фронтах: чи справді ситуація для нас погіршується
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на дипломатичних фронтах: чи справді ситуація для нас погіршується

Йде розгойдування теми про гіпотетичні переговори Києва та Москви, але Україна чітко дала зрозуміти, що не говоритиме з агресором

27 листопада 2023, 13:35 comments1664
Поділіться публікацією:

На фоні тиску, який росіяни здійснюють на фронті, потужно атакуючи на Авдіївському напрямку, а також на межі Куп'янськ-Сватово-Кремінна, все частіше з боку західних ЗМІ та політиків звучать неприємні для України заяви. І, якщо з боку угорського прем'єра Віктора Орабна меседжі в стилі "росіяни не програють" стали скоріше правилом, ніж винятком, то натяки з боку США, що Україна може залишитися без допомоги – це вже серйозний дзвіночок. Адже такі звучать і від наших європейських партнерів. Між тим, зменшення нам допомоги з боку Заходу з паралельним збільшенням виробництва озброєнь в Росії, загрожує розширенням війни в Україні, попереджає командувач Оперативно-стратегічного угрупування військ "Північ", генерал-лейтенант Сергій Наєв. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" те, що відбувається на дипломатичних фронтах російсько-української війни.

Що відбувається на дипломатичних фронтах: чи справді ситуація для нас погіршується

Підтримка України. Фото: з відкритих джерел

Поступово ми досягаємо свого

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе зазначає, що кардинальних змін на полі бою немає, а тому не змінюється й ситуація у політичному сенсі.

"РФ продовжує об'єднувати навколо себе токсичні терористичні держави на кшталт Ірану та Північної Кореї. Намагається отримувати звідти зброю. Особливого поступу на фронті (і військовому, і дипломатичному) немає. Україна традиційно стоїть на своїх позиціях. Наголошуючи, що ми продовжимо захищати свої суверенітет та територіальну цілісність. Чинним залишається указ президента Зеленського про неприпустимість переговорів із Путіним. Військово-політичне керівництво України на чолі з президентом активно працює щодо нарощування військово-технічної та фінансової підтримки нашої країни", – зазначає експерт.

Ми, продовжує він, стаємо ближчими до членства в ЄС. Є, звісно, певні виклики. Та сама Угорщина погрожує заблокувати і 50 млрд євро допомоги нашій країні, і загалом рішення щодо початку переговорів щодо вступу України в ЄС. Але, впевнений Антон Кучухідзе, на Орбана та Ко знайдеться управа.

"Поступово ми добиваємось свого, – вважає експерт. – З'явилися інсайди, що 4 грудня у парламенті США можуть проголосувати за надання коштів для союзників, включаючи Україну. Наша дипломатія багато працює у цьому напрямі".

Продовжує Україна також вести комунікацію з приводу нашої формули миру, яку підтримало вже майже 70 держав, наголошує співрозмовник "Коментарів". За його словами, є ймовірність, що Аргентина, де відбулася позитивна для нас зміна влади, активніше діятиме щодо підтримки України. Як мінімум, ставши посередником між офіційним Києвом та Латинською Америкою, із залученням цих держав на наш бік.

"Розгойдування теми про гіпотетичні переговори Києва та Москви ні до чого не призведе. Ми чітко дали зрозуміти, що не говоритимемо з агресором, поки нашу територію (у міжнародному визнаному кордоні) не покинуть усі рашистські війська. А поки діятимемо методом сили. Як нагадав міністр оборони України Умеров – саме таку мову найкраще розуміють росіяни. Ну, а результат на полі бою традиційно впливатиме на подальші військово-політичні процеси для післявоєнного врегулювання", – робить висновок Антон Кучухідзе.

Україні важливо мобілізувати всі сили на політико-дипломатичному фронті

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко поділився таким коментарем:

"Йде складний для нас та наших західних партнерів період виборів. Хтось тільки виходить із процесу – як Польща, де ще не сформовано уряд і, по суті, нема кому прийняти рішення для явно проросійських витівок щодо блокування кордону. З можливого протесту економічного характеру все переросло у явно антиукраїнську акцію, яка має прямий вплив на ситуацію на фронті. З боку Словаччини після перемоги на виборах ультраправих сил звучать різнопланові заяви, зокрема про припинення військової допомоги Україні. Вимальовуються негаразди з боку Нідерландів, де до влади також прийшли праві. Ускладнює нам життя також ситуація у парламенті США, де ніяк не можуть ухвалити рішення про надання нам нового пакету військової допомоги".

У такій ситуації Україні, впевнений експерт, важливо мобілізувати усі сили на політико-дипломатичному фронті. Причому не лише офіційні.

"Слід діяти як відразу після початку широкомасштабної російської агресії. Тоді президент Зеленський, у період, коли багато європейських лідерів не могли визначитися з життєво важливих для нас питань, по суті, звертався до громадян тих чи інших країн. І зараз важливо поновити такі звернення. І щоб вони йшли не тільки від нашої влади. МЗС слід задіяти усі можливі канали роботи з українською діаспорою. А через неї – із політиками, чиновниками, медіа, спільнотами тих чи інших країн. Це неможливо без осмислення ширшого завдання нашої дипломатії – і без додаткового фінансування цієї діяльності", – наголошує Андрій Сенченко.

Але, наголошує він, на жаль, у нас звучить чимало шапкозакидальних заяв від діячів другого-третього плану влади. При тому, що ми ще дуже далекі від мобілізації власних можливостей щодо виробництва озброєнь і військової техніки.

"Крім того, що можемо зробити всередині країни, слід активно вести діалог насамперед із європейськими партнерами. На жаль, певною мірою провалилася ідея, що в ЄС візьмуть мільярди євро і вироблять до березня мільйон снарядів для України. Проблеми створило те, що вирішили надавати контракти лише країнам, які входять до ЄС. Насамперед державам "старої Європи" з найбільш розвиненою оборонною промисловістю. Це – Німеччина, Франція, Італія. Однак вони не впоралися із цим завданням", – пояснює експерт.

На його думку, слід розширити коло виконавців цієї програми, щоб вона не буксувала. Відкласти в сторону ті ж образи, пов'язані з "Брекситом" (виходом Великобританії з ЄС) – і максимально задіяти британські можливості. Є додаткові нереалізовані потужності в Чехії. Треба розмовляти зі Словаками, які начебто не проти комерційних угод, вважає Андрій Сенченко.

"Єврокомісії слід проаналізувати всі ці можливості – і максимально задіяти. Щоб заявлені плани військової допомоги Україні не ставилися під загрозу через спроби локалізувати виробництво в межах кількох країн", – зазначає експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — про що говорять заяви Арахамії щодо неможливості проведення виборів: чи можуть бути варіанти.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 листопада 2023, 14:08

Гниле підтримувати себе обманювати. Україні потрібна мобілізувати всі внутрішні сили, а ні сподіватись на зовнішню допомогу. Не так, як один не здатний солдафон, якому потрібно щось технологічно нове. В тебе купа талантів у війську - знайди і допоможи розробити. Якщо такий розумний і тебе ніхто не зупинить.


Новини