Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорять нові заяви про контрнаступ – яку інтригу готують ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорять нові заяви про контрнаступ – яку інтригу готують ЗСУ

Ми бачимо певні напрацювання наступальних процесів, деякі схеми. Спершу – багато шуму в інформаційному полі, а потім – одним різким рухом у абсолютно несподіваному місці йде удар

27 травня 2023, 15:57 comments3073
Поділіться публікацією:

Тема українського контрнаступу вже котрий місяць продовжує активно мусуватися в інформаційному просторі. Останнім часом ця тенденція посилилася. Доводиться якось реагувати. У результаті то секретар РНБО Олексій Данілов робить заяви, що інтригують, то головком ЗСУ Валерій Залужний публікує інтригуючі ролики. Про що говорить інформаційний шум навколо цієї теми загалом і битви за Бахмут, зокрема, де, схоже, у охочих втекти звідти "вагнерівців" виникли проблеми? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Про що говорять нові заяви про контрнаступ – яку інтригу готують ЗСУ

Валерій Залужний. Фото: із відкритих джерел

Ті чи інші припущення, навіть часом твердження – це частина інформаційної війни, які є складовими частини війни на землі

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Тема контрнаступу справді більш ніж активно мусується і в українському, і в зарубіжному просторі. Що не дивно. Вона важлива. Вона всіх цікавить. Усі чекають – коли? Про це говорять, зокрема, західні партнери, які передають нам багато військової техніки, зокрема відверто наступальної, на якій українські солдати навчаються за кордоном. Усі чекають... Причому, очікування ще й активно підігріваються".

Однак, акцентує експерт, на тлі підігріву очікувань наступальних дій, слід розуміти, що при цьому сторони будь-якої війни, що протистоять один одному, завжди – брешуть.

"Якщо хтось каже, що контрнаступ, умовно, почнеться в таку дату і в такому місці, зрозуміло, що цього не станеться. Інакше операція провалиться. Тож ті чи інші припущення, прогнози, варіанти, навіть часом твердження – це частина психологічної, інформаційної війни, які є складовими частини війни на землі", – пояснює Андрій Єрьоменко.

Він пропонує згадати минулорічний контрнаступ, коли було досить швидко звільнено досить великі території Харківщини, Херсонщини, а також деякі частини Донецької та Луганської області. Відбувалося все так: довгий час, ледь не все літо, точилися розмови, що ЗСУ ось-ось, чи не сьогодні-завтра підуть деокупувати Херсон. При цьому, отримавши від заходу відповідне озброєння, наші Сили оборони активно виносили ворожі тили, їх логістику, склади, постачання. Йшли удари по Антонівському мосту через Дніпро, дорозі через Каховську греблю.

"А наступальні дії безпосередньо на Херсонщині не велися. А де були деякі поступи, ми впиралися в жорстку оборону росіян. І буксували. Все це тривало десь липень-серпень, – зазначає експерт. – А потім – раз! – і дуже швидко звільняється практично вся захоплена частина Харківської області. Тобто наступ почався зовсім не там, де передбачалося і навіть анонсувалося. Знову деяке затишшя, розмови про те, що техніка на підході, що скоро продовжимо. А потім – раз! – і все Правобережжя, включно з Херсоном, деокуповано практично без серйозного опору. Щоправда, зі звільненням Херсона вийшло не так добре, як на Харківщині, бо росіяни встигли вивести війська та техніку".

Тобто, продовжує Андрій Єрьоменко, ми бачимо певні напрацювання наступальних дій. Деякі схеми. Спершу — багато шуму в інформаційному полі, паралельно з чим — довга, методична, плідна обробка вузлів постачання, місць накопичення сил та засобів противника, його командних центрів, складів. А потім – одним різким рухом, найімовірніше, у зовсім несподіваному місці (як у випадку з Харківщиною) йде масований удар. Або ж у місці, де нашого наступу більш-менш очікували (як у випадку з Херсонською областю), але напрям удару – інший (у тому випадку – з боку Запорізької області).

"Наразі ми спостерігаємо схожу картину, – вважає експерт. — Приблизно з кінця зими до середини весни була щільна інформаційна кампанія: от нехай тільки закінчиться бездоріжжя, і ми танковими колонами, на свіжоотриманій західній техніці, з тільки навченими екіпажами — як рвонемо вперед! Але – нічого подібного. Нарікали на погоду (а весна, справді, видалася дощовою), на брак потрібних озброєнь, боєприпасів, на зволікання із заздалегідь обговореними постачаннями. На необхідність нових поставок. При цьому більш-менш називалося місце, де ми атакуватимемо (у напрямку Азовського моря, перебиваючи сухопутний коридор до Криму), росіяни там риють якісь мега-окопи. І з огляду на те, як часто промовляється цей напрямок, як потужно там зміцнилися загарбники, можна припустити, що насправді все буде в іншому місці".

Експерт також звертає увагу, що практично весь травень йде щільний потік новин про те, що все в дальніх ворожих тилах злітають в повітря склади з боєприпасами, пальним, місця дислокації загарбників. Підриваються залізничні колії, активізувалися атаки за допомогою безпілотників та ракет.

"Думаю, що, якщо все піде за планом, ми в якийсь момент прокинемося – і з приємним здивуванням дізнаємося, що в абсолютно несподіваному місці є різке просування ЗСУ та не менш різке обвалення фронту загарбників", – каже Андрій Єрьоменко.

Він вказує на ще одну цікаву паралель. Перед нашим вдалим літньо-осіннім наступом минулого року окупанти після виснажливих "м'ясних штурмів" змогли захопити низку міст на Луганщині. Майже як зараз відбувається на Донеччині, де вони вже разів п'ять нібито захопили Бахмут, втративши там величезну кількість сил і засобів.

"І з позиції спостерігача, не військового експерта, не знаючи розташування частин (та й хто таке розкаже!), відстежуючи виключно інформаційне тло, бачу, що явно готується різкий рух. Але відбудеться він точно у несподіваному напрямку. Або з несподіваного боку, як було з Херсонщиною. Ми поки що не розуміємо, де він буде, як він буде. Але розуміємо, що наші військові, маючи менше сил та засобів, примудряються воювати і навіть вигравати. Тобто планувати у Генштабі явно вміють. І мають, немає сумнівів, низку планів та їх варіантів. Що станеться, якщо ми вдаримо тут, а противник (і далі варіанти). Вибір робитиметься динамічно, залежно від того, як розгортатиметься ситуація на полі. Наголошую, ми якось прокинемося — і будемо приємно здивовані. За емоціями, – зазначає Андрій Єрьоменко, – це буде щось схоже на те, що ми відчували минулого року, коли йшли Харківська та Херсонська визвольні операції. Або як на початку цього тижня, коли дізналися про рейд російських бійців спротиву путінському режиму на Бєлгородщині".

Не виключено варіант розвитку подій, коли відомство Шойгу заборонить "вагнерівцям" залишати Бахмут

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак вважає, що інформаційний контрнаступ уже розпочався та активно розвивається, а військовий – очікується найближчим часом.

"З одного боку, є величезний запит від українського суспільства на якнайшвидше повернення окупованих територій знову під контроль України. А з іншого боку, таке активне насичення медіапростору повідомленнями про швидкий український контрнаступ активно працює проти нашого супротивника", – зазначає експерт.

Адже, пояснює він, практично щодня у стрічці новин з'являються повідомлення про передачу Україні нових і нових видів техніки, включаючи ракети, танки, БМП і літаки. А в цей час на фронт з російської сторони пребувають все більш старі зразки техніки, що не може негативно позначатися на бойовому дусі офіцерів і солдатів армії країни-агресора.

"З приводу ПВК "Вагнер" у Бахмуті – виникла пауза та з'явився серйозний інформаційний вакуум. З моменту оголошення Євгеном Пригожиним рішення про початок виведення бойовиків із міста на ротацію, пройшло вже понад 48 годин. Але за цей час не з'явилося інформації про те, чи дозволило Міноборони РФ розпочати виведення підрозділів найманців із міста. Не виключено варіант розвитку подій, коли відомство Шойгу заборонить "вагнерівцям" залишати місто, – припускає Іван Ступак. – І для вирішення цієї проблеми Пригожину особисто доведеться звернутися за сприянням до Адміністрації президента РФ".

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого привели постійні розмови про контрнаступ – що чекають на ЗСУ.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 травня 2023, 15:16

Щоб обдурити ворога інформаційно обробляли своїх. Та так, щоб від критичного мислення нічого не лишилось - тільки сліпа віра у корумпованого вождя. От Залужний і юдейського Бога зве на допомогу. З обох сторін юдеї кричать про боротьбу з фашистами нацистами терористами, а обслуговуюча секта товстих попів переконує, що саме на їх боці юдейський Бог. Подивимось по факту, чи справді юдейський Бог втрутиться і допоможе православним фанатикам, хто зрадив своїх богів і батьків, обізвав їх ідолами і язичниками - та на чию сторону стане.


Новини