Головна Новини Суспільство Війна з Росією Про що говорить випад Безуглої на адресу Залужного: до чого може призвести ситуація
commentss НОВИНИ Всі новини

Про що говорить випад Безуглої на адресу Залужного: до чого може призвести ситуація

В Офісі президента йде діалог щодо майбутнього Залужного

27 листопада 2023, 11:24 comments1462
Поділіться публікацією:

Народний депутат (фракція "Слуга народу"), заступник голови парламентського комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар'яна Безугла закликала до відставки головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного. Нібито за те, що він не надав плану задуму дій ЗСУ на 2024 рік. Дії Безуглої викликали масу критики в соцмережах, у тому числі з боку військових. Про що говорять заяви Безуглої? Як ситуація може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Про що говорить випад Безуглої на адресу Залужного: до чого може призвести ситуація

Валерій Залужний. Фото: з відкритих джерел

Не варто вестись на інформаційні провокації

Спікер Міжнародної волонтерської спільноти "InformNapalm", сержант ЗСУ Михайло Макарук розмірковує так:

"Неприйнятно, коли деякі нардепи намагаються дискредитувати наших генералів та ЗСУ загалом. Повірте, військові цього не будуть терпіти! ЗСУ – це одна велика родина. За своїх ми – горою. Людина у формі – твій побратим. А Залужного недаремно кличуть Отаманом… Тим часом саме наші політики розвалили українську армію за 30 років незалежності. Вони спокійно дивилися (а часом і брали участь), як розпродаються ракети, літаки, як щось ріжеться на метал, як знищуються ракетні програми".

Експерт звертає увагу, що лише недавно ми почали виробляти дрони. Але їх явно мало, якщо порівнювати з тим виробництвом, яке запустила і запускає Росія. Не кажучи вже про виробництво боєприпасів, стрілецького озброєння, ракет і таке інше. Патронний завод треба було будувати давно, акцентує Михайло Макарук.

"Де держконтракти на виробництво потрібних армії легкових авто? Щоби не волонтери нам це постачали, а держава. Десятки тисяч. За величезного запиту українських силових структур (Держкордонслужби, всіх родів військ ЗСУ, СБУ, Нацполіції) на нові авто, у нас чомусь так і не збудовано відповідного заводу. Адже інвестори пішли б на це. Є попит. З'явилися б нові робочі місця. Але цього нема. І нардепи чомусь цим не переймаються, – зауважує експерт. — У той же час, треба розуміти наступне... Як би нам важко не було — ми не відступимо назад. Ми захищаємо свої будинки, своїх коханих, свою землю. Але ми хочемо знати, що у тилу все спокійно. Тому – не ведіться на інформаційні провокації! Перевіряйте ще раз джерела. Не качайте країну. Забезпечте нам надійний тил. Ворог незабаром почне потужно бити ракетами. Росіяни не просто так їх збирали. Не ігноруйте сигнали повітряної тривоги! Спокій у нашому тилу – запорука наших успішних дій на фронті".

Залужний став незручною для Банкової фігурою

Директор Українського інституту політики Руслан Бортник вважає, що випади представників партії влади на адресу Залужного пов'язані із політичною боротьбою.

"Зрозуміла надуманість звинувачення з боку Безуглої. Головком ВСУ не надавав якогось плану і минулого року (адже ситуація в динаміці), жодних претензій не було. Але… З одного боку – є група військових та навколовоєнних політиків, яких команда Залужного відсунула від важелів управління військово-політичною ситуацією, і ті незадоволені. З іншого боку – тривають тертя між політичним та військовим керівництвом нашої країни. Саме тому Безугла, то згадує про алкоголізм у лавах збройних сил, то про дисертацію, яку захищає Залужний в Одеській юракадемії, де й досі керує відомий Ківалов. Тепер ось – новий випад", – зазначає експерт.

На його думку, відбувається системна, послідовна атака. Руслан Бортник нагадує, що президент України Володимир Зеленський у недавньому інтерв'ю The Sun закликав Залужного та військових загалом не займатися політикою.

"Продовжується дискусія, у тому числі брудними методами, щодо стратегії ведення війни. Коли військові наполягають на необхідності переходу до стратегічної оборони, говорять про відсутність ресурсів, необхідних реальних проривів на лінії фронту та перемоги у війні. А політики продовжують говорити про необхідність продовження наступу для деокупації територій. Вже відбулися відставки низки генералів, зокрема керівника Сил спецоперацій. Ну, а нинішні заяви Безуглої лягають у загальний тренд. У спробу (з погляду політиків) поставити військових на місце, певним чином дискредитувати того ж Залужного, що не дозволило б ефективно боротися за, наприклад, президентську посаду на наступних виборах. А головком є потенційно конкурентною у цьому значенні фігурою", – пояснює Руслан Бортник.

Водночас, продовжує він, заяви представника президента у парламенті Федора Веніславського, що такі висловлювання нардепа Безуглої в умовах воєнного стану є неприпустимими (особливо з огляду на те, що вона є членом Комітету Верховної Ради з національної безпеки, оборони та розвідки), демонструють розбрід думок у самій команді влади.

"Там є люди, орієнтовані на Залужного та військових. І в лавах таких політиків назріває думка, що владу в майбутньому варто віддати саме військовим. А є ті, хто вже зараз намагається замінувати політичне поле для Залужного. Щоб (коли) він піде на вибори, він підривався на цих "кандидатських у Ківалова", "відсутності плану" і так далі", – зазначає політолог.

На його думку, в Офісі президента явно йде діалог щодо майбутнього Залужного: звільняти/не звільняти, переводити/не переводити на іншу посаду.

"Немає сумнівів, що Залужний з його особливою, окремою, явно неузгодженою з ОП позицією, яскраво вираженою в публікації The Economist, став незручною для Банкової фігурою. Він демонструє високу незалежність. А його популярність і вплив на даний момент можна порівняти в Україні з президентськими", – констатує Руслан Бортник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи є конфлікт між Зеленським і Залужним: чим викликані недавні заяви президента.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

27 листопада 2023, 11:51

Щуряча сварка програющих. На початку війни нам розповідали як погано виглядає російська армія. Воює саперними лопатками та технікою 1960-х. За менше 2 роки розповідають, що російська армія має все і у достатній кількості. Перевершили Україну по технічному оснащенні у кілька разів. Чому Україна не має таких досягнень? Вміє тільки паразитувати замість провести виробничу мобілізацію, щоб всі в Україні працювали на перемогу. Тому і програш.


Новини