Головна Новини Суспільство Війна з Росією Із законопроєктом про мобілізацію ми вже запізнилися: що сталося і чому йде затягування процесу
commentss НОВИНИ Всі новини

Із законопроєктом про мобілізацію ми вже запізнилися: що сталося і чому йде затягування процесу

Україна втрачає дорогоцінний час, адже мало прийняти якісний закон, треба ще розгорнути роботу щодо його ефективної реалізації

9 січня 2024, 17:25 comments2535
Поділіться публікацією:

Комітет Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки з минулого тижня обговорює гучний законопроєкт про мобілізацію. Є спірні моменти, які намагаються змінити, а то й зовсім прибрати. Але справа йде зі скрипом, тоді як ситуація на фронті вимагає підкріплення, про що давно відкрито говорять військові. Портал "Коментарі" продовжує обговорення з експертами мобілізаційного законопроєкту та ситуації навколо нього.

Із законопроєктом про мобілізацію ми вже запізнилися: що сталося і чому йде затягування процесу

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Росіян у чотири рази більше

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко вважає, що із цим законопроєктом ми запізнилися приблизно на рік.

"Військові порушували тему необхідності посилення мобілізації ще на початку 2023-го. Почуті не були. І зараз ми знаходимося у справжньому цейтноті, якщо використати шахову термінологію. Парламентарії, Кабмін, Офіс президента і сам глава держави мають нарешті усвідомити, що вони вже працюють навздогін. Що ми втратили багато дорогоцінного часу. Адже мало прийняти якісний закон, треба ще розгорнути роботу щодо його ефективної реалізації. Який би документ не було прийнято, нам важливий кінцевий результат. А саме – укомплектування бригад, які зараз воюють. Виконують на даний момент завдання стратегічної оборонної операції на фронті довжиною близько 1,5 тис. км. Так, супротивник має тактичне, незначне просування. Але він наступає! І нам потрібні сили та засоби, щоб йому протистояти", – пояснює генерал.

За його словами, наші бригади зараз значною мірою недоукомплектовані. Їм треба допомогти. Це обов'язок держави, обов'язок кожного громадянина України, наголошує Ігор Романенко.

"Мало того, що треба зібрати необхідну для поповнення частину людей. Їх ще треба навчити, укомплектувати. А оскільки верховний головнокомандувач запевняє, що ми цього року не лише оборонятимемося, а й реалізовуватимемо завдання з деокупації (тобто будемо проводити контрнаступальні дії), потрібні й відповідним чином навчені та екіпіровані люди для цього. Тобто – потрібні нові бригади", – зазначає експерт.

Але поки що, продовжує він, не виконується навіть перше завдання (прийняття необхідних законодавчих змін для більш ефективної мобілізації).

"Звучать якісь дурні пропозиції про "рулетку", "лотерею", про можливість відкупитися від виконання свого військового обов'язку. Але про яку деокупацію може йтися, якщо нам не вистачає людей? Якщо проблеми з озброєнням, боєприпасами. Якщо міжнародна підтримка скорочується – і нам доводиться дедалі більше розраховувати виключно на себе, – наголошує генерал. – Росіян у чотири рази більше. До них поповнення йде постійно. І нам потрібно негайно вирішувати питання із доукомплектуванням своїх фронтових бригад та формуванням резервів! Я закликаю парламентаріїв взяти участь у роздачі повісток разом із представниками ТЦК та поліції. Відчути на собі всі прогалини чинного законодавства".

На жаль, констатує Ігор Романенко, інформаційний супровід у питаннях мобілізації останнім часом зводився до організації допомоги ухилянтам. До вироблення співчутливого до них ставлення, негативного висвітлення діяльності ТЦК.

"Тоді як ухилення від свого громадянського обов'язку щодо захисту Батьківщини – це значно більше порушення, ніж вручення повістки якимось не тим способом. Зрозуміло, що низка дій щодо роздачі повісток викликає питання. Але це дозволяло хоч якось виконувати важливі для фронту завдання, – пояснює генерал. – Раз у нас законодавство шкутильгало… Тепер, нарешті, взялися за нього. Але з яким же величезним запізненням і черговою незрозумілою політичною метушнею!".

Усі добровольці пішли на фронт приблизно протягом півроку після широкомасштабного російського вторгнення, зазначає Ігор Романенко. Після цього, за його словами, держава мала розпочати ефективно виконувати свої функції — і забезпечити фронт усім необхідним, включаючи поповнення живою силою.

"Тільки так можна реалізовувати завдання захисту цієї держави! На жаль, реальна ситуація на фронті не висвітлювалася. Особливо торік. У зв'язку з цим ми до кінця року підійшли з відвертою гіркотою розчарування. І дуже непрості морально-психологічні наслідки маємо. У тому числі у ракурсі обговорення мобілізаційного законопроєкту. Слід, нарешті, "перехворіти", подорослішати — і дивитися на те, що відбувається без рожевих окулярів. З усвідомленням того, що це наша земля, яку ми повинні захищати", – робить висновок генерал.

Документ перекидають один одному політики та чиновники, як гарячу картоплю

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій розмірковує так:

"Проблемою законопроєкту про мобілізацію є те, що, з одного боку, він життєво необхідний для виживання країни та народу. А з іншого – може бути непопулярним серед частини мобілізованих, а також дещо підірвати потенційні електоральні перспективи тих, хто за нього відповідатиме – і його відстоюватиме".

Тому, пояснює експерт, цей документ і перекидають один одному політики та чиновники як гарячу картоплю.

"Усі розуміють, що він потрібний у будь-якому випадку, – зазначає Олександр Палій. – Але при цьому політики намагаються зробити відповідальним за його проходження будь-кого іншого. Але, у будь-якому випадку, рішення ухвалювати доведеться".

Читайте також на порталі "Коментарі" — що на нас чекає із законопроєктом про мобілізацію: які дві проблеми потрібно виправити.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини