Головна Новини Суспільство Війна з Росією Хто вирішив вмити руки: що не так з мобілізацією по-новому
commentss НОВИНИ Всі новини

Хто вирішив вмити руки: що не так з мобілізацією по-новому

Резонансний законопроєкт щодо мобілізації написаний у логіці посилення та примусу

27 грудня 2023, 14:37 comments8915
Поділіться публікацією:

Проєкт закону, який передбачає значні зміни у порядку мобілізації в Україні, військовому обліку та проходженні військової служби, серйозно сколихнув суспільство. Внесений урядом він, схоже, став несподіванкою навіть для деяких представників провладної фракції "Слуга народу". Ну, а лідер всеукраїнського об'єднання "Батьківщина" Юлія Тимошенко (її політсила має 26 місць у парламенті) вже заявила, що не підтримає новий законопроєкт щодо мобілізації у тому вигляді. Портал "Коментарі" продовжує обговорювати з експертами резонансний документ та його можливу подальшу долю.

Хто вирішив вмити руки: що не так з мобілізацією по-новому

Мобілізація в Україні. Фото з відкритих джерел

Запропонований варіант законопроєкту не передбачає відповідей на низку важливих моментів

Аналітик, політтехнолог Олександр Кочетков поділився такою думкою:

"Усі, як від чумного барака, кидаються в бік від цього законопроєкту. Подавав його Кабмін, хоч зрозуміло, що розробником є і Генштаб, і Офіс президента (від уряду – хіба Міноборони). Але сумний обов'язок внесення законопроєкту до Ради поклали на Кабінет міністрів, який зробив це, схоже, особливо вчитуючись в текст документу".

За словами експерта, усі чітко усвідомлюють, що такий закон потрібний. Розуміючи й те, що він буде вкрай непопулярним у суспільстві.

"Тому політичну відповідальність перекидають, як гарячу картоплину. Офіс президента сховався, він "у будиночку", він, ніби до цього не має відношення. Мовляв, це все Кабмін, ВР та Генштаб. А "нас тут не стояло". Ось, якби це було популярне у суспільстві рішення – тут би ОП був у перших рядах", – упевнений Олександр Кочетков.

Він із жалем зазначає, що законопроєкт написаний у логіці посилення та примусуІ, не створюючи стимулів для мобілізації, робить ставку на нові, жорсткіші, покарання недотримання тих чи інших норм.

"Нам важливо зрозуміти, що мобілізація – це вимушений захід у будь-якій війніОсобливо в тій, що переходить у довгу стадію. Іншого способу людство не придумало. Потік добровольців, що спостерігався в перші місяці широкомасштабної російської агресії, вичерпався. Хто хотів – пішов на фронт. Багато хто загинув, був поранений. Хто залишився в строю – неймовірно втомився. Контрактників (професійні військові), які готові воювати з ризиком, але отримуючи за це пристойні гроші, завжди не вистачає. І доводиться вдаватися до загальної мобілізації", – пояснює аналітик.

Але, наголошує він, запропонований варіант законопроєкту не передбачає відповідей на такі важливі моменти як:

– справедливість мобілізації (щоб вона стосувалася реально всіх, крім низки позицій, щоб діти багатих батьків, тих, хто при владі та їх батьки не виявлялися недоторканними);

– облік не лише фізичного стану, а й здібностей потенційних військовослужбовців (щоб не було у нас 40-річних штурмовиків та обмеженого молодим віком допуску до керування дронами; важливо максимально ефективно використовувати навички кожної конкретної людини, а не тупо виконувати рознарядку);

– екіпірування мобілізованого (хто за це відповідає, наскільки якісно це буде) та обов'язкове проходження ним не формальної, а реальної підготовки.

"Без чітких відповідей на ці питання мобілізація "по-новому" може призвести до соціальної напруги, а то й (не дай Боже!) до соціального вибуху. І замість того, щоб урятувати Україну, вона її поховає, – попереджає Олександр Кочетков. – Найімовірніше, найжорсткіші норми запропонованого законопроєкту під час голосування у ВР будуть викреслені, а не все, що треба – внесено. В результаті отримаємо закон, який до ладу працювати не буде".

Замість пряника ключовим інструментом обрано батіг

Політолог, політексперт, кандидат політичних наук Денис Гороховський схильний бачити у цьому законопроєкті більше політичного, ніж військового.

"Особливо у контексті того, як Офіс президента, Міністерство оборони та керівництво ЗСУ почали показувати пальцем один на одного, натякаючи, що ініціатива виходить не від них, а від когось іншого", – пояснює експерт.

Очевидно, продовжує він, що цей законопроєкт викликав масове невдоволення у населення.

"Питання мобілізації в Україні було відверто провалене. Причому, одразу на різних рівнях. Це і явна проблема корупції в ТЦК, це і "сафарі", які регулярно влаштовують військові на потенційних призовниківне гребуючи застосовувати фізичну силу. Туди ж йде теза "повістка як вид покарання", коли повістки під камери ЗМІ вручалися різним порушникам закону (від п'яних водіїв до працівників незаконних кол-центрів). При цьому ефективна мобілізаційна робота із залученням професійних рекрутів є скоріше винятком для України, хоча має місце бути", – констатує Денис Гороховський.

Він наголошує, що за майже два роки повномасштабної війни всі, хто справді хотів іти захищати країну, вже це зробили. І тепер держава змушена працювати з тими, хто не прагне бути мобілізованим. Але замість пряника ключовим інструментом обрано батіг – у вигляді загроз різних поневірянь, обмежень прав і навіть посилення кримінальної відповідальності.

"Думаю, парламент побоїться голосувати за законопроєкт у тому вигляді, яким він сьогодні представлений. Тому слід очікувати на низку правок, – прогнозує експерт. – При цьому обов'язково знайдуться депутати, які намагатимуться загравати з військовим електоратом і пропонуватимуть ще більш посилити новий закон".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому виник резонанс навколо законопроєкту щодо мобілізації: що найнебезпечніше.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Зелена опозиція

28 грудня 2023, 10:47

Зеленский президент, вперед!

Юзик

28 грудня 2023, 09:13

Всех детишек чиновников под "могилизацию" в передовые подразделения без права дембеля и льгот. В случае выбытия из строя место занимает родственник.

ufo

27 грудня 2023, 20:27

Олександр, понимаете в чем проблема - если бы зе и компания действительно хотели поскорее победить, а не только пилили бюджет и снимали видосики, то за два года войны можно было бы сделать ряд очевидных конструктивных действий, а именно: 1) Навести порядок с коррупцией в МО, ОП, ВР и прочих ведомствах. Мало того, что во время войны средства разворовываются, так это еще и негативно влияет на дальнейшее предоставление помощи партнерами, от которой мы всецело зависим. 2) Наладить на государственном уровне собственное масштабное производство вооружений. Есть предприятия, остались еще специалисты. Мы могли бы делать мины, снаряды, те же FPV дроны в товарных количествах. Можно было давно уже содрать те же шахеды и массово запускать их обратно кацапам. Они простые как дверь и даже на надо разрабатывать с нуля. Портативные средства РЭБ. Да, это высокотехнологичная разработка, но ее можно было хотя бы начать. Заканчивается второй год войны - волонтеры собирают деньги для военных, печатают хвостовики для мин, кто-то клепает коптеры, а на государственном уровне - ничего, только громкие заявления. 3) Выработать правильный подход к набору людей на военную службу .Еще раз говорю, принуждением невозможно добиться позитивного результата. Заинтересуйте людей деньгами, льготами, гарантиями, программами поддержки. 4) Прекратить воровать, обманывать и научиться отвечать за свои слова и поступки. Залужный ,например, вышел и честно и открыто озвучил свое мнение и ответил на все вопросы. А почему нелох так не может сделать? Это очевидные вещи и самый минимум, который можно было сделать . Времени было достаточно. А так напрашивается вывод , что их цель - это не победа, а максимально затянуть войну, чтобы можно было и дальше воровать вагонами и удержать как можно дольше власть . Вот поэтому многие и не очень хотят защищать такое государство,которое на каждом шагу обманывает , ворует и относится к своим гражданам как к бесправному скоту.

SS

27 грудня 2023, 20:23

Все законы в этой стране нацелены на уничтожение страны. Украину за 30 лет независимости разворовали, уничтожили все сектора отраслей. Эта поганая власть понимает, что воровать уже нечего и единственный оставшийся ресурс это люди. Вот их и гонят на убой, получая взамен деньги от европы и сша. Ведь даже последнему недоумку скакавшему на майдане с кастрюлей должно быть понятно, что деньги нам дают в валюте, а здесь всем платят цветной резаной бумагой, которая уже дешевле своей стоимости. По этому война власти нужна как можно дольше, ведь чем она дольше, тем больше денег осядет у них в кармане, а люди это средство получения этих денег!

Зеленский президент

27 грудня 2023, 19:49

пд

Зеленский президент

27 грудня 2023, 19:48

Партия 5.10, А, что не так? Боронити Украину потрібно!

Зеленский президент

27 грудня 2023, 19:43

А, что не так? Бороныты Україну потрібно!

ufo

27 грудня 2023, 19:42

писал этот комментарий к другой статье на ту же тему, но повторю его еще раз здесь: Цель этого закона, как я это вижу - просто положить как можно больше людей. У тех, кого как скотину гонят в окопы и заставляют воевать из-под палки будет и соответствуюшая мотивация и такой же уровень подготовки как специалистов в военном деле. Соответствуюший же будет и результат. Лучше набрать меньше, но зато пусть эти люди будут мотивированы (как минимум -финансово), хорошо оснащены и подготовлены. Обеспечьте людям льготы, гарантии, действительно хорошую зарплату, всю необходимую экипировку и, я не сомневаюсь, желающих пойти воевать будет значительно больше. Я уже молчу о том, какую нагрузку на бюджет создадут те сотни тысяч людей, которых выдернули с рабочих мест. Если раньше все эти люди работали и платили налоги, то теперь наоборот их надо будет содержать и обеспечивать всем необходимым. И многих из них на рабочих местах будет некем заменить. Сомневаюсь, что экономика это выдержит. И то, что закон не дает потенциальным военнослужащим никаких приемуществ и по своей сути вляется чисто репрессивным - "наказать, штрафовать, запретить" говорит не только о недальновидности и непрофессионализме его авторов, но и о скотском отношении властей к людям вцелом . Особенно на фоне того, что там отдельно подчеркнуто, что депутаты не подлежат призыву ни при каких обстоятельствах. Принятие подобных законов , мягко говоря, не мотивирует общество и приведет к скорее негативным последствиям, а то и вовсе может закончиться катастрофой.

Партия 5.10

27 грудня 2023, 18:02

Олександр, что там защищать в Украине ? Всех этих воров зелегнид поганых ? Да пусть их скорее уничтожит хоть кто угодно, просрали Украину своим воровством, пора закрывать эту сраную помойку, Аминь !

Олександр

27 грудня 2023, 17:16

про який пряник цей пан веде мову? Він один - захист країни.

morrison

27 грудня 2023, 16:43

аналИтики... что вы там курите, учебники нато?! Баста! Хто тут временный? — Слазь!©:) Повторю вам классика: есть у революции начало, нет у революции конца. Только вот на каких самолетных шасси вам места забронированы, вопрос...


Новини