Головна Новини Суспільство Війна з Росією Фронт у позиційному глухому куті: як Україні змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Фронт у позиційному глухому куті: як Україні змінити ситуацію

Головне завдання зараз – виснажити наступні підрозділи окупантів та їх резерви

15 листопада 2023, 17:30 comments2245
Поділіться публікацією:

На 630-й день повномасштабного російського вторгнення ситуація на східному фронті склалася вкрай складно для України. Противник активно тисне на сході, особливо в районі Авдіївки. ЗСУ, у свою чергу, змушують окупантів задкувати на півдні – у Херсонській та Запорізькій областях. Докладніше про те, що відбувається на фронтах російсько-української війни і які перспективи подальшого розвитку подій виданню "Коментарі" розповіли експерти.

Фронт у позиційному глухому куті: як Україні змінити ситуацію

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Подолати ситуацію можна лише двома шляхами

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков зазначає, що інтенсивність боїв по всій лінії зіткнення практично не змінилася. Противник — збройні сили РФ — намагається перехопити ініціативу. Увійшовши після закінчення літньої військової кампанії (коли більше атакували ми), у зимову – вже своїми атаками.

"Наразі найбільш важкі для нас бої ведуться на Авдіївському, Куп'янському та Бахмутському напрямках. А бої на кшталт мобільної оборони ведуться на Херсонському та Оріхівському напрямках", – пояснює експерт.

Фронт перебуває у позиційному безвиході, констатує він. І нагадує, що на це вказував головком ЗСУ Залужний, про це говорять багато експертів – які реально експерти.

"Щоб подолати цю ситуацію, відповідно до військової науки, військового мистецтва, є лише два шляхи. Перший — перевага однієї з армій над іншою в два-три рази. За всіма видами ресурсів. Другий – вести рівнозначні бойові дії на кількох напрямках, які пов'язані позиційно один з одним. У такому разі противник не зможе своєчасно перекидати резерви з не головних напрямків. Це веде до виснаження ресурсів (ПММ, бойова техніка тощо). Причому удари наносяться із зупинками. Вдарив – зупинився, вдарив – зупинився. То тут, то там. Що дозволяє і перехопити ініціативу, і вимотати супротивника. І фізично, і морально. Саме так зараз діють росіяни", – наголошує Олег Старіков.

Якщо говорити про повітряну війну, продовжує експерт, то вона зараз ведеться не літаками, а передусім безпілотниками. Сухопутні війська максимально залучають розвідувальні та ударні дрони. Насиченість ними поля бою така, що тими самими розвідувальними БПЛА фіксуються навіть пересування окремих солдатів. Не кажучи вже про групи. Засікли — і практично відразу наноситься ураження ударним дроном.

"Тому стало фактично неможливо зібрати десь велику кількість військової техніки, – пояснює Олег Старіков. – Адже вона майже одразу опиняється під прицілом. Тому тактика сьогодні — дії малими піхотними групами, два-чотири штурмових підрозділи. Піхота використовує дрони як очі (безпілотники-розвідники) та "довгу руку" (ударні дрони). Є навіть прецеденти, коли між ударними дронами тактичного театру бойових дій (малого радіусу дії) тривають повітряні бої".

На нас чекають складні місяці

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошников поділився таким коментарем:

"На дипломатичних фронтах нас явно намагаються підштовхнути до переговорів з РФ (читай – капітуляції). Звичайно, Україна на це не піде. Але як напрямок поглядів окремих західних політиків – це має місце. Така метушня йде фактично з початку російського вторгнення. Не слід на це звертати увагу. Нам своє робити".

На військових фронтах, продовжує експерт, дуже гаряче в районі Авдіївки, Куп'янська, Вугледара, Мар'їнки, флангів Бахмута. Окупанти практично скрізь там активно наступають. Десь сподіваючись повернути раніше втрачені позиції, десь маючи намір захопити щось нове.

"Локальні тактичні успіхи у противника подекуди є. Але не більше. Сподіватимемося, розвинути успіх у них не вийде. Але на нас чекають складні місяці, – попереджає Богдан Мірошников. – Наше головне завдання зараз – виснажити наступальні підрозділи окупантів та їх резерви. Щоб можна було самим наступати на інших ділянках фронту. У тому числі на півдні. Не втримати ті чи інші території, а саме максимально виснажити наступальне угруповання ворога".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому потрібний план Б у війні проти РФ: на що Кремль робить ставку.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.

Новини