Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Захід малює похмурі прогнози для України: що невдовзі чекати від РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Захід малює похмурі прогнози для України: що невдовзі чекати від РФ

Україні треба максимально скористатися ситуацією, щоб думка «потрібно дати більше зброї Україні, інакше ми потім самі вигрібатимемо» стала ключовою

21 грудня 2023, 18:00 comments15914
Поділіться публікацією:

На фоні пробуксувань з боку США та ЄС з виділенням багатомільярдних пакетів допомоги Україні все частіше на Заході звучать тривожні заяви. Так, речник Держдепу США Метью Міллер вважає, що Росія не зупиниться у своїй військовій агресії тільки на території України, а розширюватиме свої спроби захопити інші країни. Про те, що РФ може відкрити другий фронт у Молдові або в Європі (насамперед країнах Балтії), говорить начальник штабу бельгійської армії адмірал Мішель Хофман. Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус також закликає Європу готуватися до нових військових загроз, зважаючи на те, що російський диктатор Володимир Путін збільшує виробництво зброї в РФ. Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) попереджають, що Штатам вигідніше зараз максимально підтримати Україну, ніж у разі її поразки розгортати у Східній Європі значну частину сухопутних військ та озброєнь. Український народ у разі перемоги Росії чекає на масовий терор, пише Foreign Policy, пропонуючи задуматися над цим противникам виділення допомоги нашій країні. Кількість усіх цих заяв та публікацій останнім часом має явно виражений похмурий для України тон. Портал "Коментарі" попросив експертів проаналізувати те, що відбувається.

Чому Захід малює похмурі прогнози для України: що невдовзі чекати від РФ

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

У тривожній для України картинці є два моменти

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства, експерт РНБО у 2001-2011 рр. з питань заморожених конфліктів у Євразії (у тому числі Молдова-Придністров'я) Віталій Кулик розмірковує так:

"Ми справді бачимо формування тривожної картинки щодо ситуації на фронті в Україні. Акцентується, що без західної підтримки фронт може впасти, а Київ виявиться окупованим. Зазначається, що Україна без підтримки зарубіжних партнерів не зможе довго протистояти наступу росіян. Мовляв, ситуація – критична".

Але тут, зазначає експерт, є два важливі моменти.

З одного боку, це має формувати громадську думку на Заході на користь підтримки України. І ця сама громадська думка має тиснути на політиків, щоб ті цю підтримку швидше надали, щоб не довелося воювати тим самим полякам та німцям.

"Про це, до речі, нещодавні опитування у Польщі та ФРН, які продемонстрували, як мало там бажаючих захищати свої країни, у разі вторгнення агресора, зі зброєю в руках. Це основний рефрен, який проглядається зараз у західних медіа та соцмережах. Що, якщо Україна впаде – воюватимете ви. Європейці, американці. На мою думку, такі публікації та заяви мають підвищити рівень підтримки України (озброєнням, грошима) у країнах Заходу. І це добре для нас", – вважає Віталій Кулик.

Але є, продовжує він і друга сторона медалі. Негативна.

"На цій самій темі, – пояснює експерт, – паразитують різні популістські (українофобськи налаштовані) рухи, які роблять із таких публікацій висновок, що Україна – слабка, несамостійна, нездатна сама воювати. А тому, мовляв, треба йти на примирення, заморожувати війну. І у будь-який спосіб домовлятися з Росією".

Страх працює у два напрямки, наголошує Віталій Кулик. Перший – давайте підтримаємо українців максимально, дамо більше зброї, більше грошей. Нехай воюють, нехай стримують Росію, яку можна перемогти. Другий – ні, давайте швидше все зупиняти, віддавати частину РФ Україну чи всю. І домовлятися із Москвою.

"Дві такі думки зараз і домінують на Заході, – констатує експерт. – І, на мою думку, ті, хто тверезо оцінює ситуацію, хто у темі, розуміє, що істина десь посередині. Нам треба максимально скористатися ситуацією, щоб думка "потрібно дати більше зброї Україні, інакше ми потім самі вигрібатимемо" стала ключовою. І тут потрібна проактивна політика у просуванні своїх наративів. Пошук нових друзів Не тих, хто обіцяв швидку перемогу, а тих, хто раціональніше дивиться на те, що відбувається. Плюс – створення нових коаліцій на підтримку України".

Окупанти готуються атакувати накопиченими ракетами

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин вважає, що на заяви та статті на Заході багато в чому впливає чергова активізація наступальних дій армії агресора.

"Але я думаю, що на фронті висока інтенсивність бойових дій протримається ще два-три тижні. Росіяни, які активізували свої атаки в останні пару місяців, стрімко видихаються, зазнаючи колосальних втрат. І вже в січні їхня активність "у полі" піде на спад. У той же час незабаром прийдуть холоди. І російські окупанти точно скористаються цим, щоб атакувати накопиченими ракетами та дронами наші цивільні об'єкти, енергетику, заводи та фабрики. Намагаючись завдати максимальних збитків українській економіці, а також вивідати місця базування наших сил ППО-ПРО (які стали набагато сильнішими за цей рік) – і знищити їх. Тому атаки підуть хвилями. Перша – з метою розвідки, зокрема розташування систем ПВР-ПРО. Друга – вже з метою знищення їх та інших цілей. Вже була така спроба під час грудневих атак на Київ. Приблизно в такому ж ключі росіяни діятимуть у районі Різдва (25 грудня), Нового року (31 грудня) і невдовзі після. Знаючи підлість та підступність ворога – немає сумнівів, що такі атаки будуть. І нам до цього треба бути готовими", – застерігає експерт.

Він погоджується з тим, що міжнародна ситуація, на жаль, ускладнилася для України. Наші союзники не завжди виявилися готовими виконати те, що самі ж декларували.

"Внутрішньополітична ситуація у тих же США демонструє, що РФ активно працює на зовнішньополітичному фронті. Всіляко гальмуючи обіцяну нам допомогу через своїх лобістів, через своїх агентів впливу, через різноманітних "корисних ідіотів", граючи на страхах та самолюбстві низки західних політиків, чиновників, журналістів. Сподіватимемося, що здоровий глузд переможе – і в американських, і в європейських еліт. І допомога в Україну піде у значно більших масштабах, ніж останні місяці", – зазначає Влад Волошин.

Крім того, продовжує він, Штати та ЄС зараз активно опрацьовують можливість передати Україні заморожені російські активи. А загальна сума там величезна – 260 млрд. доларів. І є відчуття, зізнався експерт, що незабаром принаймні частину цієї суми почнуть передавати нашій країні.

"Тішить і те, що в середині січня заплановано (вперше!) засідання Ради Україна – НАТО на рівні керівників Збройних сил. Прихильників ухвалення України до Альянсу там набагато більше, ніж противників. Але навіть те, що ці противники – уряди Угорщини та Словаччини, відверто продемонстрували, що є сателітами РФ, добре. Вони розкрилися, з ними тепер можна не грати у дипломатію. І Орбану з Фіцо, схоже, це дали чітко зрозуміти", – констатує полковник.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому важливо запустити вітчизняний ВПК: що означає перехід України в оборону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини