Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому Україну вмовлятимуть розпочати переговори – що стане вирішальним фактором
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому Україну вмовлятимуть розпочати переговори – що стане вирішальним фактором

Путін та його терористичне оточення намагаються шукати можливості через свої контакти в різних країнах протягнути ідею про необхідність переговорів за участю України та Росії

12 серпня 2023, 14:59 comments2605
Поділіться публікацією:

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба попередив, що на Україну чекає важка осінь, оскільки може збільшитися кількість держав, які відкрито закликатимуть Київ розпочати переговори з МосквоюТа ж Туреччина, за деякими даними, на переговорах 5-6 серпня в Джидді (Саудівська Аравія) щодо встановлення миру в Україні нібито пропонувала підключити до них Росію, пояснюючи, що інакше в переговорному процесі жодних результатів не буде. У свою чергу глава Офісу президента України Андрій Єрмак запевняє, що вже 58 (ще нещодавно було 43) країн підтримують саме українську формулу миру – і робота у цьому напрямі триває. Якими є переговорні перспективи доступного для огляду майбутнього? Які чинники можуть різко змінити ситуацію? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому Україну вмовлятимуть розпочати переговори – що стане вирішальним фактором

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Ключові наші партнери – США, Великобританія, країни ЄС, НАТО – підтримують саме українську позицію щодо переговорів

Ветеран зовнішньої розвідки, генерал-лейтенант Василь Богдан акцентує, що насамперед слід відштовхуватися від позиції вищого військово-політичного керівництва України. А вона полягає в наступному (і на цьому постійно акцентує президент Зеленський) – переговори з РФ можливі, але лише після виведення всіх своїх військ з усіх тимчасово окупованих територій нашої країни. Крім того, говорити про щось із Путіним ми не збираємося. Переговори будуть проводити з кимось іншим. Не замішаним у військових злочинах, не розшукуваним Міжнародним кримінальним судом.

"Ця позиція Києва явно непокоїть Кремль. Як і ситуація на фронті. Адже, незважаючи на спроби окупантів якось покращити для себе ситуацію на фронті, це їм не вдається. Днями навіть у Пентагоні визнали, що ЗСУ буквально здійснили диво, зумівши відтіснити росіян на оборонні позиціїТобто, і наші партнери мають розуміння, що, долаючи певні складнощі, українські війська просуваються вперед, створюючи проблеми для агресора. Руйнуючи логістичні ланцюжки, знищуючи центри управління, склади, боєприпаси, живу силу", – наголошує експерт.

За його словами, це змушує Путіна та його терористичне оточення шукати можливості через свої контакти у різних країнах, через підгодовані міжнародні структури – протягувати ідею про необхідність переговорів (прямих чи в якомусь іншому форматі) за участю України та Росії.

"Що передбачало б припинення вогню, консервацію конфлікту, – застерігає генерал. – При цьому РФ, внісши зміни до своєї махрової недоконституції, запевняє, що Крим, а також Запорізька та Херсонська області України – це вже її власність, а Донецька та Луганська області – це фейкові "народні республіки". Втім, та держдума, яка там зараз ніби діє, може схвалити будь-який спущений із кремля закон. Аж до оголошення російськими Місяця, Марса, всієї Сонячної системи".

Василь Богдан упевнений, що свідомі західні політики не повинні реагувати на псевдомиротворчі пропозиції Росії та її сателітів чи явних та таємних соратників. Але, продовжує він, на жаль, рівень політичної та економічної корупції, запущений путінським режимом, все ще високий навіть у Європі та частині США, не кажучи вже про країни так званого Глобального Півдня.

"Як наслідок – з'являються в західних і не західних ЗМІ матеріали про те, що то Туреччина хоче переговорів за участю Росії, то Індія чи Бразилія висловлять щось таке. Не кажучи вже про відвертих посібників РФ типу Ірану, КНДР, не менш відвертих сателітів типу Сирії, Білорусі тощо", – пояснює ветеран зовнішньої розвідки.

Але, наголошує він, ключові наші партнери – США, Великобританія, країни ЄС, НАТО (як блок, а не позиція окремих країн типу Туреччини та Угорщини) – підтримують саме українську позицію щодо переговорів. Наголошуючи на тому, що питання часу, умов переговорів – у компетенції України. Що тільки наша країна має вирішувати – коли та як.

"Зрозуміло, що Путін шукає будь-яких шляхів, щоб скомпрометувати все, що роблять партнери для України, щоб скомпрометувати саму Україну. Аби створити умови для цементування тимчасово окупованих територій під владою РФ. Неймовірно переживаючи про своє майбутнє та майбутнє свого близького кола. Це видно з флюїдів, які йдуть із різних елітних осередків – політичних, економічних, військових, гуманітарних. Путін явно почувається не так комфортно, як це намагається піднести російська пропаганда та деякі західні медійні структури, корумповані кремлем. І те, що нещодавно директор ЦРУ Бернс близько півтори години спілкувався по телефону з головною Зовнішньою розвідкою РФ Наришкіним – теж багато про що говорить. Підозрюю, що на різних рівнях, у різних варіантах відбуваються певні контакти між частиною російських та західних еліт. Промацування ґрунту, прояснення позицій, пошук виходу на якісь рішення", – розповідає генерал.

Сподіватимемося, зазначає він, що, як неодноразово заявляли наші партнери, без України питання щодо України вирішувати вони не будуть. І що всі ці явні та таємні переговори зможуть підштовхнути частину притомних російських еліт до зміни путінського режиму, припинення війни, що збереже тисячі життів не лише українців, а й росіян. А можливо, збереже і РФ як державу.

"При цьому, безумовно, слід погодитися з позицією українського міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, що з початком нового політичного сезону у світі, який стартує восени, нам доведеться докладати ще більших зусиль, щоб мати прогрес на військовому та дипломатичному фронтах. Важлива реалізація тих стратегічних планів, які має Україна. А, щоб мати належний ефект, дипломатією у нас повинні займатися справжні професіонали. На жаль, компетенція деяких послів викликає відверті питання, – зізнався Василь Богдан. – А лише справжні професіонали зможуть підштовхнути ті чи інші країни до інтенсифікації фінансової та військової допомоги Україні – для забезпечення нашого успішного контрнаступу, що стане запорукою також успішних переговорів про справедливий мир в Україні".

За умови не зміни ситуації на фронті, десь пізньої осені можлива спроба розпочати переговори про припинення вогню

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса розмірковує так:

"Проблема із формулою миру в тому, що повною мірою весь світ її не підтримує. Це, до речі, показала зустріч у саудівській ДжиддіНе всі десять пунктів цієї української ініціативи знаходять розуміння у представників того ж Глобального Півдня. Особливо щодо виведення всіх російських військ з українських територій (включаючи Крим та Донбас) як обов'язкову умову для початку переговорів".

На думку експерта, за умови не зміни ситуації на фронті, десь пізньої осені можлива спроба розпочати переговори про припинення вогню – за посередництва багатьох країн, які беруть участь у переговорах у Джидді. Або така спроба може бути навесні наступного року.

"Звичайно, на все впливає і впливатиме ситуація на полі бою, в українській економіці, соціально-економічна ситуація в наших країнах-партнерах, вибори (у тому числі в США восени наступного року, але праймеріз розпочнуться наприкінці 2023-го – на початку 2024 року). Ну і — ставлення РФ та тих країн, які зберігають нейтралітет", – констатує Ілля Куса.

Читайте також на порталі "Коментарі" — удари безпілотників по Криму та Росії: головні висновки та наслідки для агресора.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини