Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому сьогодні війна не може бути припинена – на що робить акцент Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому сьогодні війна не може бути припинена – на що робить акцент Україна

Логіка нашої перемоги «зашита» у формулу миру, вже неодноразово презентовану президентом Зеленським

27 вересня 2023, 14:50 comments9534
Поділіться публікацією:

Глава Міноборони РФ Сергій Шойгу заявив про плани продовження війни проти України (т.зв. "СВО") до 2025 року. У свою чергу президент України Володимир Зеленський анонсував "гучні" новини про ситуацію на фронті, знищення штабів та логістики російських окупантів. А радник глави Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що "сьогоднішня Росія – це роздутий міф". Він закликав Захід не "пестити вразливе его Путіна і продовжувати війну", а поставити задиру на місце – потужним постачанням зброї Україні. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" нинішній стан російсько-української війни та окреслили перспективи доступного для огляду майбутнього.

Чому сьогодні війна не може бути припинена – на що робить акцент Україна

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Тимчасове перемир'я не вирішує ключової проблеми

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Світова історія підказує, що у будь-якому військовому конфлікті треба ставити крапку. А такою є перемога однієї зі сторін. Причому для кожного з учасників конфлікту перемогою є зовсім різний показник. Але в якийсь момент з'являється люфт для переговорного процесу".

Цілі своєї війни Росія досі до ладу не може сформулювати, кидаючись із крайнощів у крайнощі. То вона хоче "демілітаризації" та "денацифікації" всієї України, то "врятувати Донбас", то "дати відсіч НАТО".

У випадку з Україною все набагато ясніше. Логіка нашої перемоги "зашита" у формулу миру, вже неодноразово презентовану президентом Зеленським. Перемогою для України, нагадує Віктор Савінов, збереження територіальної цілісності в межах 1991 року – і гарантії (як з боку РФ, так і світової спільноти) збереження цих кордонів, а також того, що агресія не повториться. Крім того, Росія має бути визнана винною у розв'язанні військового конфлікту, а Україна – отримати репарації та контрибуції у розмірі збитків, завданих агресором.

"Якщо конфлікт буде просто заморожений внаслідок певних угод, через якийсь час він спалахне знову. Класичний приклад – Друга світова війна, яка по суті стала продовженням Першої світової. Німеччина вирішувала приблизно ті самі геополітичні завдання. Так, на неї були накладені жорсткі санкції. Але це призвело лише до того, що вона через 21 рік після закінчення першого світового конфлікту розпалила другий", – акцентує експерт.

Відповідно, продовжує він, Україна не може зараз вийти із конфлікту з РФ. Адже тимчасове перемир'я не вирішує ключову проблему. Якщо ми підемо на територіальні поступки, якщо припиняться бойові дії, то це нічого не гарантує нам у майбутньому. Конфлікт просто буде на якийсь час у фазі згасання. А потім спалахне знову.

Для того, щоб конфлікт було припинено, одна зі сторін має здобути остаточну перемогу, упевнений Віктор Савінов.

Нині ж у нас, зазначає він, точаться бойові дії різного ступеня інтенсивності на різних ділянках фронту. Це процес, який може змінюватись як у просторі, так і в часі. І навіть, якщо досягаються якісь окремі успіхи, це не означає, що вони приведуть ту чи іншу сторону до перемоги. Не вирішує стратегічних завдань. А саме виконання стратегічного завдання є ключем до перемоги, констатує експерт.

"Загальний стан бойових дій ми бачимо у зведеннях – хто наступає, хто обороняється, як рухається фронт. Важливо також проводити паралелі стану економіки як однієї зі сторін (а що за Україною, що за Росією стоять певні блоки). Ми знаємо, що Росія має труднощі з артилерією. Цим і викликано її зближення з Північною Кореєю – невеликим за розміром утворенням, яке, однак, вважається світовим артилерійським складом. Україна має серйозні проблеми з авіацією. Тому тривають відповідні переговори з нашими союзниками. Адже лише за наявності переваги у повітрі можна проводити ефективні наступальні операції", – констатує Віктор Савінов.

Бачимо явний успіх української дипломатії

Політолог Дмитро Воронков зазначає, що ситуація на фронті може змінюватися динамічно, прогнозувати щось складно.

"Наразі у нас простежується посилення контратак ЗСУ. Є поступи на Запорізькому напрямку, в районі Бахмута. Перша, найбільш укріплена лінія оборони противника прорвана, зараз йде продавлювання другої, а десь і третьої. Це про ситуацію на землі. Але ж у нас триває також війна ракет і дронів. І тут, з урахуванням посилення наших ударів по агресору в Криму, у тому числі атаки наших водних безпілотників, приліту безпосередньо по будівлі штабу Чорноморського флоту РФ у Севастополі видно, що Україна вийшла на новий рівень. І завдяки далекобійним ракетам, що поставляються нам поки що британцями та французами (сподіваємося також на американців та німців), і завдяки власним розробкам", – наголошує експерт.

Він звертає увагу, що посилення ударів по Криму – це ще й про злагоджену роботу розвідок та спецслужб, комунікацію з партизанським рухом, з агентурною мережею.

У військовому сенсі Україна, безперечно, прогресує, вважає Дмитро Воронков. Ми виносимо штаби, логістику, склади супротивника.

"І росіянам, як би не бравувала їхня пропаганда та Міноборони, все важче утримуватиме окуповані території. Шанси на нові "жести доброї волі" з їхнього боку підвищуються, – упевнений політолог. – Схоже, на осінньо-зимове затишшя чекати не доводиться. І про це прямо говорять представники найвищого військово-політичного керівництва України. Сподіваємось на продовження деокупації, на те, що вдасться пробити достатній для потужного прориву пролом в обороні супротивника".

Відмічає Дмитро Воронков також наші успіхи на дипломатичному фронті. За його словами, навіть утримання підтримки партнерів на тому ж рівні (з огляду на те, що широкомасштабна війна триває вже понад півтора року) — це вже перемога України.

"Але ж підтримка ще й розширюється. Наші льотчики проходять навчання на винищувачах F-16, чутки про постачання в Україну американських ракет ATACMS, схоже, незабаром стануть реальністю. На фронті найближчим часом заявлять про себе танки Abrams. Все це – явний успіх української дипломатії, яка, як і наші військові, не послаблюватиме хватку. Як наслідок – варто очікувати нових приємних сюрпризів у майбутньому від наших закордонних партнерів", – прогнозує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому нам все ще не вистачає озброєнь для перелому у війні – як змінити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини