Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому нагнітається історія із ЗАЕС – якої реакції чекаємо від Заходу
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому нагнітається історія із ЗАЕС – якої реакції чекаємо від Заходу

Якщо російська влада все ж таки піде на організацію вибуху будь-якого масштабу, це буде розцінено як створення ядерної загрози всьому світу

5 липня 2023, 13:30
Поділіться публікацією:

Україна та Росія одночасно звинуватили один одного в майбутньому підриві Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), розташованої в тимчасово окупованому Енергодарі. Президент України Володимир Зеленський у зверненні ввечері 4 липня закликав світ, який слабко відреагував на теракт проти Каховської гідроелектростанції, зупинити нарешті зло, яке несе російська агресія. Що відбувається останнім часом довкола ЗАЕС? Як ситуація може розвиватись далі? Чим зумовлена млява реакція світу на чергову більш ніж реальну загрозу теракту глобального масштабу? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому нагнітається історія із ЗАЕС – якої реакції чекаємо від Заходу

Запорізька АЕС. Фото: з відкритих джерел

Російське керівництво спеціально посилює ескалацію та погрожує світу техногенною катастрофою на ЗАЕС

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов вважає, що напередодні саміту НАТО у Вільнюсі російське керівництво спеціально посилює ескалацію та погрожує світові техногенною катастрофою на ЗАЕС.

"Паралельно з цим, – зазначає він, – звучать заяви про розміщення ядерної зброї у Білорусі. А під час спроби заколоту Пригожина особливо наголошувалося на можливості захоплення складу з ядерними боєголовками. Кремль веде гру у стилістиці "Карибської кризи" і сподівається на укладання нової глобальної угоди про безпеку із західним блоком. А доктор історичних наук, російський політолог Сергій Караганов у своїх статтях взагалі пише про можливі ядерні удари по європейських столицях".

Ігор Попов наголошує, що у формулою миру президента України Володимира Зеленського саме питання ядерної та радіаційної безпеки є першим пунктом. Україна, нагадує експерт, надає повне сприяння МАГАТЕ у її візитах на ЗАЕС та ставить пріоритет у всіх переговорах забезпечення її захисту.

"Якщо російська влада все ж таки піде на організацію вибуху будь-якого масштабу, це буде розцінено як створення ядерної загрози всьому світу, – вважає Ігор Попов. – Природним буде очікувати на прийняття жорстких санкцій проти "Росатому" (на жаль, це питання багато разів відкладалося). Також ймовірним рішенням буде негайне розміщення обмеженого контингенту військ радіологічного захисту із країн Заходу, можливо зі взяттям під контроль всього комплексу ЗАЕС. Використання ядерного інструменту у вирішенні політичних питань викликає також жорстку реакцію Китаю та інших незахідних країн. Для попередження техногенної катастрофи зараз дуже важливі чіткі сигнали Кремлю з боку всіх країн про неприпустимість ядерної ескалації та неминучість серйозної відповідальності за подібні рішення".

Є ймовірність, що багато загроз уже не сприймаються так серйозно, як раніше

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала розмірковує так:

"На мій погляд – Росії просто більше нема чим "дивувати" світ. І вона намагається через можливість підриву чи іншої НП на ЗАЕС шантажувати всіх, хто виступає проти неї. Сподіваючись, що вдасться таким чином змусити Україну піти на переговори на російських умовах".

Щодо недостатньо потужної реакції світу — можливо, він просто втомився від усіх тих загроз і заяв, які нескінченним потоком йдуть зі сторони РФ, вважає експерт.

"Є ймовірність, що багато загроз уже не сприймаються так серйозно, як раніше, – пояснює він. – Плюс – гіпотетична катастрофа не надто зачепить ЄС і точно не торкнеться США. Тому й немає такої реакції, яку хотілося б бачити нам. І таке враження, що підрив Каховської ГЕС нічого наших закордонних партнерів не навчив. А саме – що катастрофам краще запобігати, аніж потім якось на них реагувати".

Пошкодити реактор на ЗАЕС може лише той, хто контролює станцію

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб наголошує, що, не маючи успіхів на фронті, росіяни намагаються тримати у напрузі не лише нашу країну, а й усю Європу.

"Ніколи раніше у світовій історії іноземне військо не утримувало в заручниках діючий атомний об'єкт. Враховуючи, як РФ нехтує міжнародним правом, Україна має бути готовою до різних сценаріїв. Навіть найгірших, – вважає парламентар. – Неодноразово камерами спостереження було зафіксовано прольоти російських крилатих ракет над українськими АЕС. Це доводить, що росіяни не надто переймаються безпекою атомних об'єктів".

Останніми днями напруга навколо Запорізької АЕС зростає, зазначає Вікторія Гриб. Росіяни намагаються переконати світ у тому, що Україна готує там якусь провокацію.

"Але нещодавно саме Росія підірвала греблю Каховської ГЕС, звинувачуючи в цьому Україну. Хоча відомо, що завдати пошкодження греблі, збудованої в СРСР, з повітря – неможливо. Лише зсередини. Тільки контролюючи її. Аморфна реакція світу у перші дні аварії була досить показовою, – вважає нардеп. – І це таїть не меншу небезпеку. Зло має розуміти, що рано чи пізно воно буде покарано".

Не отримавши жорсткої реакції за попередній екоцид, тепер росіяни знову запевняють, що Україна нібито готує провокацію на Запорізькій АЕС.

"Але ЗАЕС проектувалася таким чином, щоб витримати будь-який ракетний удар. Оболонка реактора виготовлена із залізобетону завтовшки півтора метра. Більше того, після аварії на японській "Фукусімі" у 2011 році, на українських АЕС запровадили модернізації, які підвищили безпеку станцій, – розповідає Вікторія Гриб. – Висновок очевидний – пошкодити реактор на ЗАЕС може лише той, хто контролює станцію. Єдиним джерелом небезпеки для Запорізької атомної станції є Росія".

На думку експерта, ситуація із ЗАЕС також продемонструвала неефективність роботи таких агентств як МАГАТЕ. Світова спільнота, очевидно, має переглянути всю архітектуру ядерної безпеки, реагування на всі потенційні виклики та загрози, резюмує нардеп.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи здатний Захід перешкодити РФ вчинити черговий теракт в Україні – до чого дійдуть США.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини