Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чого домагається РФ новим загостренням на фронті – які перспективи в України
commentss НОВИНИ Всі новини

Чого домагається РФ новим загостренням на фронті – які перспективи в України

Підтягнувши резерви, окупанти можуть вдарити будь-де, а удари по Авдіївці використовувати для відволікання пильності

12 жовтня 2023, 18:44 comments3807
Поділіться публікацією:

Росіяни різко активізували бойові дії Сході України. Особливо спекотно в районі Авдіївки. У свою чергу, ЗСУ зруйнували міст між Горлівкою та Ясинуватою, ламаючи логістику окупантів. Керівник ГУР Міноборони України Кирило Буданов вважає, що Росія має ресурси для ведення війни до 2026 року. Що можна сказати про ситуацію на російсько-українському фронті та навколо нього на даний момент? Як і чому все може розвиватись далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чого домагається РФ новим загостренням на фронті – які перспективи в України

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Стратегічних перемог супротивник навряд чи доб'ється

Політичний експерт, волонтер Богдан Мірошніков наголошує, що ситуація на фронті – дуже динамічна. І залежно від того, що відбувається і може статися, Генштаб коригує ті чи інші плани.

"Росіяни не залишають спроб захопити Донецьку та Луганську області в їхніх адмінкордонах. Тут нічого не змінилося з початку їхнього вторгнення. Така собі одна з ідей фікс. Тому так убивалися об Соледар та Бахмут, тиснули та тиснуть на Куп'янському напрямку. Тому так вигризають позиції під тією самою Авдіївкою. Зрозуміло, що намагаються відтяпати ще щось у Харківській області, не допустити нашого поступу у Запорізькій та Херсонській", – зазначає експерт.

Він нагадує, що Авдіївський, Мар'їнський, Куп'янсько-Лиманський напрямки залишаються гарячими давно. Просто зараз на ту ж Авдіївку, дійсно, почали тиснути з особливою пристрастю.

"Думаю, основного удару росіяни завдадуть все ж таки на Куп'янсько-Лиманському напрямку, щоб взяти Куп'янськ – серйозний залізничний вузол. А в районі Авдіївки наноситься скоріше допоміжний удар. Як і бійня за залишки Мар'їнки – не стратегічна, а скоріше тактична. Підтягнувши резерви, окупанти можуть активізуватись на Вугледарському напрямку. Спробувати видавити нас із Роботинського плацдарму у Запорізькій області, із нинішніх позицій на південному фланзі в районі Бахмута", – прогнозує Богдан Мірошников.

Швидше за все, вважає він, супротивник не досягне своїх завдань. Ні до річки Оскол не дійде, ні Донеччину та Луганщину не захопить повністю. Але це, знову ж таки, війна. Все дуже динамічно, прогнози тут будувати надто складно, акцентує експерт.

"Оперативно-тактичного рівня успіхи у росіян можуть бути – просування на 10-15 км із захопленням великого вузла нашої оборони. Тут є ризики для Авдіївки, Ямполя, Лимана, Борової, Куп'янська. Але стратегічних перемог супротивник навряд чи досягне. І їхній нинішній наступ захлинеться куди раніше, ніж минулий в районі Вугледара та Бахмута. Після цього фронт, як жартують бійці, на якийсь час перейде у стан "нерухомості". Коли його лінія особливо не рухається в жодну зі сторін. А після деякої паузи ми перехопимо ініціативу і, посилившись за допомогою західних озброєнь (сподіваємося, на той час надійде вже авіація), ефективно деоккупуватимемо свої території. Зараз важливо набратися терпіння. І військовим, які відбивають атаки противника, і цивільним, активно допомагаючи фронту з тилу", – наголошує Богдан Мірошников.

Він зазначає, що днями президент України Володимир Зеленський зробив заяву, ніби настав чи не завершальний період цієї війни.

"Можна, звісно, і так сказати. Але треба уточнити, що цей етап, швидше за все, буде найдовшим. Розтягнеться на роки. Виходом на міжнародно визнані кордони України зразка 1991 року все не закінчиться. Це буде важливий проміжний результат. Але ще не перемога, – упевнений експерт. – Далі треба буде думати, як співіснувати із таким сусідом як РФ. Якщо там не відбудеться кардинальних змін (падіння путінського режиму, демілітаризація), навряд чи припиняться бойові дії у прикордонній зоні. Ймовірно, на нас чекають тривалі взаємні обстріли та звинувачення в них, провокації тощо. Насправді ніхто не знає, коли все це може закінчитися".

Україна має всі шанси стати флагманом світової системи глобальної безпеки

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль розмірковує так:

"Дії Сил оборони України є професійними та ефективними. Як і дії найвищого військово-політичного керівництва. Безперечно, ніхто не може точно назвати терміни закінчення війни. Але вже зрозуміло, що вона перейшла у тривалу фазу. А тому паралельно з діями українських військових на фронті важливо продовжувати активну дипломатичну роботу, інформаційну, економічну (санкції проти РФ, розвиток свого ВПК)".

За словами Катерини Коваль, аналіз ситуації у світі демонструє, що питання глобальної безпеки, зміцнення оборони виходять на перше місце практично скрізь.

"Після широкомасштабного вторгнення РФ в Україну, багато хто почав оновлювати систему безпеки, прагнути стати частиною НАТО (Фінляндія вже туди увійшла, Швеція – у процесі). Україна має усі шанси стати флагманом нової світової системи глобальної безпеки. Ми демонструємо всьому світу найбільш вдалий та продуктивний приклад дій проти військової агресії. Пропонуємо стратегічно вивірену формулу миру. Важливо не знижувати активність на всіх фронтах, вважає експерт. – Немає сумнівів, що ми переможемо. Це питання часу та, на жаль, жертв".

Читайте також на порталі "Коментарі" — на порозі чи вже в ній – чи є ще шанс людства уникнути нової світової війни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини