Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді Україну підштовхують до переговорів із РФ – чому йдуть натяки щодо зниження допомоги
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Україну підштовхують до переговорів із РФ – чому йдуть натяки щодо зниження допомоги

У США та Європі чудово розуміють – переговори з країною-агресором дадуть їй просто паузу для зміцнення та продовження агресії

5 жовтня 2023, 14:02 comments1147
Поділіться публікацією:

На тлі деякого зниження підтримки України (і військової, і фінансової) з боку США та Європи (з внутрішньополітичних та інших мотивів), голоснішими стають голоси про необхідність переговорів. З'явився в цьому також голос міністра оборони Італії Гвідо Крозетто. Він вважає, що є передумови, щоб навесні міг розпочатися "діалог" України з РФ. Міністр закордонних справ Австрії Александер Шалленберг взагалі закликав Україну і Росію до початку мирних переговорів ледь не тут і зараз. Росія готовності до конструктивних переговорів явно не демонструє. Втім, як і Україна, яка наголошує, що росіяни хочуть заморозити війну, а не припинити її на умовах справедливого миру. Чи видно прояви того, що Україну схиляють до капітуляції? Які перспективи переговорів та реальні передумови для них? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді Україну підштовхують до переговорів із РФ – чому йдуть натяки щодо зниження допомоги

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

На Заході не хочуть другого раунду

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов міркує так:

"Досвід європейської історії (до якої можна відносити і США – хоч країна знаходиться і на американському континенті) підказує, що загравання з агресором призводить лише до того, що той на наступному етапі поновлення бойових дій має більш вигідне становище. Взяти хоча б той самий Мюнхенський договір 1938 року, яким намагалися утихомирити Гітлера. У результаті Друга світова війна все одно спалахнула".

На думку експерта, побоювання, які висловлюються в Україні щодо наших союзників – це вияв недовірливості. Віктор Савінов не сумнівається, що всі представники як англосаксонського, так і романського (Італія, Франція, Іспанія, низка інших країн) світу прекрасного розуміють, що тимчасове призупинення бойових дій обов'язково призведе до другого раунду. Жорсткішого. І ніхто із них цього не хоче.

"Інша справа, що можливості допомоги Україні справді знизилися. Та ж Франція здебільшого вичерпала складські ресурси, які могла надавати Україні. І для того, щоб робити це в колишньому темпі, їй необхідно переводити промисловість на військовий режим. Та сама Польща планує найближчими роками збільшити свою армію в 3,5 рази. А її план допомоги Україні будується на тому, що озброєння, яке за новою військовою доктриною списуватиметься в результаті модернізації, передасться нашій країні. Але ця кількість також обмежена. І польська економіка, як і французька, не зав'язана на військовий лад", – пояснює експерт.

Тому ті попередження про складнощі з подальшою військовою підтримкою України, які ми чуємо від союзників, є цілком логічними та обґрунтованими. Це підтверджується економічно, статистично, наголошує Віктор Савінов.

"Але в нас чомусь це сприймається як підштовхування до переговорів із Росією. Що докорінно неправильно. Тому що, як я вказав вище, у США та Європі чудово розуміють – переговори з країною-агресором дадуть їй просто паузу для зміцнення та продовження агресії. Тож не варто видавати нашу недовірливість за геополітичне дійство", – констатує експерт.

Все йде зовсім не до "договорняка" по здачі України, а до зміцнення нашої країни

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе впевнений, що системного скорочення військово-технічної та фінансової допомоги Україні немає. Натомість є, нагадує він, актуальні рішення саміту НАТО, G7, ЄС – щодо тотальної, безстрокової підтримки нашої країни у відображенні російської агресії, а також після – у процесі відновлення після війни.

"Те, що в різних державах відбуваються певні політичні процеси, звичайно, впливає на швидкість передачі нам всього необхідного, але не скасовують цю саму передачу (за рідкісним винятком – тієї ж Словаччини). Чомусь усі фокусуються на проблемних моментах, забуваючи, що під час нещодавнього Форуму оборонних індустрій у Києві було укладено низку контрактів. Ми вироблятимемо озброєння та боєприпаси разом з американцями, європейцями, турками. Це сильний прорив! І про це треба говорити. Тим більше, що це не просто допомога, а повноцінні військові контракти із довгостроковою перспективою", – пояснює експерт.

Паралельно, продовжує він, у Штатах, схоже, вирішено питання щодо передачі нам далекобійних ракет ATACMS. За інсайдами "New York Times", це просто не анонсується, щоб не давати можливість рашистам підготуватися до нових сюрпризів на фронті.

"Все йде зовсім не до "договорняка" зі здачі України, а до зміцнення нашої країни, – упевнений Антон Кучухідзе. – Повноцінні переговори можуть бути лише за умови, що в них зацікавлені обидві сторони. А рашистська федерація явно дає зрозуміти, що переговори потрібні їй лише для перепочинку, під час якого вона нагромадить сили – і почне нову хвилю агресії. Який сенс у таких переговорах? Конструктивна частина Заходу розуміє, що зараз – найкращий шанс покінчити з імперською РФ, використовуючи стратегічні помилки, допущені путінським режимом, який пішов на відкрите вторгнення в Україну. Тож – менше емоцій, більше здорового глузду та аналізу".

Підтримка України буде продовжена

Політолог Дмитро Воронков не вважає, що Захід став нас якось різко менше підтримувати. Швидше, зазначає він, консолідація США та Європи навколо України лише посилюватиметься.

"Доказом чого стали нещодавні збори в Києві всіх глав МЗС країн ЄС. Вперше в історії таке засідання проходило поза власне Євросоюзом. І прозвучали приємні для України посилання щодо нашої євроінтеграції. Плюс – нещодавні заяви президента США Байдена про непохитну підтримку України, а також про те, що він надав президенту Зеленському все, про що той просив (швидше за все, мова про ракети ATACMS). У ту ж скарбничку – висловлювання канцлера ФРН Шольца, який наголошує, що мир має наступити на умовах саме Києва. Плюс — німці повідомили, що передадуть нам ще одну систему IRIS-Т, з десяток зенітних самохідних установок Gepard", – перераховує експерт позитивні моменти.

Так, продовжує він, у Штатах зараз є внутрішні політичні проблеми. Але Дмитро Воронков упевнений, що підтримку України буде продовжено, на чому наполягає Адміністрація Байдена.

"Тож не проглядаються ознаки того, що Україну підштовхують до несправедливого миру. Але, безумовно, російська пропаганда будь-яке, навіть несуттєве, ослаблення підтримки України з боку тих чи інших країн використовуватиме на свою користь. Розганяючи наратив про те, що "Захід втомився від України". Щодо Італії чи Австрії, там традиційно є кремлівські лобісти, сателіти Москви. Не такі явні, як в Угорщині, але є. Тому я не розглядав би заяви окремо взятих міністрів як якийсь симптом, сигнал щодо підштовхування України до якихось переговорів", – каже експерт.

За його словами, РФ не стане публічно добиватися будь-яких переговорів з Україною на притомних умовах (без усіх цих "нових реалій на землі" та "зміни нацистського режиму"). Але не перестане качати тему переговорів, заморозки через своїх сателітів, у тому числі на Заході. Щоб хтось виступав нібито посередником, розповідаючи про "втому Заходу" та необхідність "будь-якою ціною припинити конфлікт". Але саме Росія хоче переговорів, а не колективний Захід, наголошує Дмитро Воронков.

"Наразі не видно жодних перспектив для конструктивного діалогу між Києвом та Москвою, – вважає він. – Позиції кардинально відрізняються. Ми виступаємо за територіальну цілісність України у міжнародно визнаних кордонах 1991 року, за повну деокупацію своїх територій та покарання всіх винних в агресії. Путінський режим стоїть на інших позиціях. І тут компромісів немає і не буде – аж до, сподіваємося, падіння путінського режиму".

Читайте також на порталі "Коментарі" — у чому полягають путінські плани – до яких наслідків призведе затягування війни.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини