Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді Україну готують до переговорів із Росією – чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді Україну готують до переговорів із Росією – чого чекати далі

Україна просуває свій мирний план – це системна робота, яка була розпочата в публічній площині ще минулої осені

18 серпня 2023, 18:34 comments8293
Поділіться публікацією:

Генсек НАТО Єнс Столтенберг, коментуючи скандал із главою його канцелярії, який заявив про можливість обміну українських територій на членство в Альянсі, підкреслив, що тільки Україна приймає рішення, коли є сенс включатися в якісь переговори і що на них обговорювати. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба запевняє, що Київ не відчуває тиску Заходу, і що партнери мають стійке розуміння – звільнення триватиме стільки, скільки необхідно, якщо український народ продовжить підтримувати ідею повної деокупації своєї землі. Тим часом, Росія вустами самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка знову намагається залякати, що здатна "перемолоти" Україну. А екс-глава МЗС України Павло Клімкін не виключає, що західні союзники припускають можливу "патову" ситуацію на полі бою, а також розглядають наслідки цієї ситуації для України та НАТО. Про що говорять танці навколо переговорного кейсу? Як ситуація може розвиватися в найближчому майбутньому? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чи справді Україну готують до переговорів із Росією – чого чекати далі

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Росія нервує і намагається якось просунути свої безглузді плани, зокрема щодо заморозки конфлікту

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе поділився такою думкою:

"Тільки здається, що дипломатична ситуація активізувалася зараз – напередодні, під час та після зустрічі радників глав держав у Джидді (Саудівська Аравія) для консультацій щодо української формули миру. Насправді, просування нашого мирного плану – це системна робота, яка була розпочата в громадській площині ще минулої осені. Саме тоді президент Зеленський представив на G-19 (даремно деякі продовжують називати її G-20, адже Росія не гідна бути частиною цієї групи) мирний план України. Цей план знайшов підтримку у лютому поточного року на Генасамблеї ООН. Його на початку літа обговорювали у Копенгагені на рівні радників керівників держав. І продовжили у Джидді 5-6 серпня вже у більш розширеному складі".

Тож, продовжує експерт, ведеться потужна робота. Дипломати, радники постійно спілкуються, обмінюються думками, працюють над узгодженням формулювань.

"Ця українська ініціатива (до речі, спільна зі США) знаходить все більше підтримки у світі. Не дивно, що Росія нервує і намагається якось просунути свої безглузді плани, у тому числі щодо заморозки конфлікту", – пояснює Антон Кучухідзе.

Він наголошує, що стратегія президента України в тому, щоб на РФ більше тиснули санкційно, нам давали більше зброї, а наша формула миру продовжувала приростати прихильниками. Ефективність цього трикутника наближає нашу перемогу, констатує експерт-міжнародник.

Варіанту, який би влаштовував усіх, просто не існує

Аналітик Фонду громадської дипломатії Олександра Решмеділова наголошує, що глава канцелярії генерального секретаря НАТО Стіан Єнсен, який зробив ту саму резонансну заяву про розміну частини територій України на вступ до НАТО, вже вибачився за свої слова. Проте сказані вони були. І слово, як відомо, не горобець...

"Думаю, ми маємо справу або з промацуванням ґрунту (якою буде реакція), або просто з помилкою, яку зараз намагаються якнайшвидше виправити. Якщо це промацування ґрунту, слід розуміти, що подібне робиться не вперше. Раніше щось подібне було щодо візитів директора ЦРУ Вільяма Бернса, який нібито у червні потайки відвідував Київ. А потім побував у Москві. У західній пресі періодично обговорюються сценарії — хто і на які поступки міг би піти", — пояснює аналітик.

За її словами, той самий секретар НАТО, який потрапив у скандал, не має мандата говорити від імені Альянсу. І те, що генсек Альянсу Столтенберг фактично вибачається за свого підлеглого – добрий знак. Це означає, що інституційно НАТО не зачиняє двері для України. І, як наголошується, саме ми вирішуватимемо – коли і на яких умовах проводити переговори.

"Не менш позитивно, що в НАТО в принципі за підсумками саміту у Вільнюсі почали розглядати можливість українського вступу до Альянсу, про що раніше не йшлося. Умовно кажучи, готується ґрунт для саміту НАТО у Вашингтоні у 2024 році. Це буде ювілейний саміт, де, мабуть, будуть якісь цікаві рішення. При цьому слід розуміти, що країну, яка перебуває у війні, ніхто до Альянсу не візьме", – зазначає Олександра Решмеділова.

Важливим вона вважає і те, що триває процес переговорів щодо гарантій безпеки для України.

"Не менш важливо, як зазначив голова фракції "Слуга народу" у Верховній Раді Давид Арахамія, що розмови про відмову України від територій лише заохочують агресію Росії. І перша реакція Москви (того ж буйного Медведєва) говорить сама за себе. Абсолютно вірно каже Арахамія, що відмова від територій не означає закінчення війни, але гарантує нові конфлікти у різних точках світу, а також забезпечує тріумф тоталітарних режимів над демократичними. Тобто такі "компроміси" – точно не вирішення проблеми, а лише народження нових конфліктів", – констатує експерт.

При цьому вона закликає розуміти, що варіанта, який би влаштовував усіх, просто не існує. І вихід на якісь переговорні позиції – завжди болісний процес для кожної зі сторін конфлікту.

"Наразі українська державна позиція ґрунтується на десяти пунктах формули миру, презентованих Зеленським. Є також китайський варіант мирного плану, низка інших ініціатив, включаючи запропоновану Саудівською Аравією. Проте спільного плану, який би прийняли всі глобальні гравці, зараз немає. Його шукають під час зустрічей як ті, що були в Данії, Саудівській Аравії. Як ті, що ще попереду. Велика робота триває", – робить висновок Олександра Решмеділова.

Немає сумнівів, що псевдомиротворча риторика та вкидання найближчим часом посиляться

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі пояснює, що Москва намагається вкотре переконати наших західних партнерів розпочати переговори. З цим, упевнений він, пов'язані відповідні заяви з боку окремих урядовців НАТО. Про це – моменти з інтерв'ю Лукашенка пропагандистці Панченко. Мовляв, давайте краще зараз сідати за стіл переговорів, бо далі буде гірше.

"Ідея так званого "корейського варіанта" (поділу України) періодично обговорюється та вкидається в інформаційне поле. Так було минулого року, подібне бачимо цього року, – зазначає політолог. – Поки ситуація на фронті не дасть ЗСУ зробити серйозний прорив, Росія продовжуватиме використовувати наративи про необхідність "домовлятися тут і зараз". Але очевидно, що Москва тут найближчим часом не досягне успіху. А ось приблизно з листопада, коли розпочнеться сезон дощів, що заважатиме наступальним діям усіх сторін, будуть уже більш-менш зрозумілі перспективи на полі бою. Що може вплинути на думку партнерів України", – вважає Максим Ялі.

Він припускає, що, якщо ми зуміємо здійснити прорив, значно знищивши потенціал окупаційних військ, це дозволить нашим партнерам надавати Україні військову допомогу у суттєвих обсягах, як було після успішного контрнаступу ЗСУ у Харківській та Херсонській областях.

"Немає сумнівів, що псевдомиротворча риторика та вкидання найближчим часом посиляться. Особливо на тлі чергового політичного сезону, що стартує восени, включаючи ті ж парламентські вибори в Польщі, Словаччині. А ближче до зими почне активно розгортатися передвиборча кампанія у США (президентські вибори відбудуться у листопаді 2024-го), – наголошує експерт. – З огляду на те, що чинний голова Білого дому Джо Байден подав до Конгресу новий запит про надання багатомільярдної допомоги Україні, у Вашингтоні, схоже, розуміють, що, найімовірніше, військові дії продовжуватимуться і наступного року. Ну, а поки що важливо створити заставу для справедливого миру. Вибороти який нам належить на полі бою".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як подолати корупцію під час війни – чи спрацює ставка на очищення у ТЦК.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини