Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть припинитися ракетно-дронові атаки – що важливо робити Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть припинитися ракетно-дронові атаки – що важливо робити Україні

Україні важливо не зупинятися, продовжувати нарощувати можливості як протиповітряної, так і протиракетної оборони

21 червня 2023, 10:08
Поділіться публікацією:

Через певний дефіцит високоточної та далекобійної зброї ("Калібрів", "Іскандерів", "Кинджалів", та ракет Х-101, Х-555) російські військовослужбовці нещодавно розмістили недалеко від українських кордонів на Брянщині, ракетний комплекс "Бал", для якого використовують протикорабельні Х-35. Не припиняються удари за допомогою безпілотників та бомб на території України. Дрони атакують і територію РФ, а також позиції окупантів на тимчасово захоплених ними територіях. А міністр оборони країни-агресора Сергій Шойгу в черговий раз погрожує ударами по "центрам ухвалення рішень в Україні", якщо ЗСУ вдарять по окупантах, у тому числі в Криму, ракетами "Хаймарс" та "Сторм Шедоу". Про що говорить ракетно-бомбово-дронова війна останнього часу? Що важливо розуміти та робити Україні? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можуть припинитися ракетно-дронові атаки – що важливо робити Україні

Іранські дрони. Фото: з відкритих джерел

Нам потрібно бити по аеродромах РФ, звідки злітають літаки-ракетоносії, носії авіабомб

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко із жалем зазначає – дії супротивника підтверджують, що ракетно-бомбові удари з його боку продовжуватимуться аж до завершення бойових дій.

"Використовуються максимально БПЛА типу "Шахед" для ударів, "Орлани" та інші — для розвідки. Великі партії безпілотників продовжують надходити до РФ із боку Ірану. Морем та літаками, тут особливих проблем у росіян немає. Так, у ніч на 20 червня Україна була атакована одразу 30 "Шахедами". Такі атаки поєднуються із завданням ударів ракетами. Як балістичними, так і крилатими", – розповідає генерал.

Він упевнений, що нам необхідно нарощувати можливості як протиповітряної, так і протиракетної оборони. Що й відбувається. Президент Франції цими днями заявив, що зенітно-ракетні комплекси SAMP/T вже завели до України. Ефективно використовуються, за словами Ігоря Романенка, американські ЗРК Patriot та Avenger (самохідний зенітно-ракетний комплекс ближньої дії, розміщений на шасі автомобіля підвищеної прохідності HMMWV), французький ЗРК Crotale. У хід уже йдуть комплекси Hawk (американська ЗРК середньої дальності). Але нам, наголошує експерт, потрібне більш масоване постачання засобів ППО-ПРО.

Почалося вирішуватися, нарешті, питання з авіацією. Навчання відбувається на американських винищувачах F-16, нещодавно стало відомо, що пройде і на шведських Gripen.

"Слід розуміти, що на всю офіційну інформацію про постачання нам нових видів озброєнь, навчання наших пілотів, накладається і військово-дипломатична. І частину фактажу доводиться приховувати з урахуванням політичних обставин. При цьому абсолютно правильно здійснюється з української сторони інформаційна ідеологія на адресу союзників – треба намагатися робити так, щоб застосування будь-якого нового озброєння в протистоянні ЗСУ з окупаційною російською армією було для противника несподіваним. І така несподіванка дає нам принаймні на якийсь час перевагу. Так було з появою у нас Patriot, SAMP/T тощо. Те саме, гадаю, стосується і натовських винищувачів. Задіяння яких на фронтах російсько-української війни має стати для агресора повною несподіванкою", – пояснює генерал.

Крім того, продовжує він, необхідно допомагати нашим союзникам долати накреслені ними ж "червоні лінії" про незастосування західних зразків озброєння для ударів по РФ.

"Юридично ми маємо повне право завдавати ударів по об'єктах на російській території, звідки постійно атакують Україну. І нам треба бити по її аеродромах, звідки злітають літаки-ракетносії, носії авіабомб. Використовувати, в тому числі, із засідок ЗРК середньої та великої дальності. Слід вирішувати питання і з завданням ударів по морських засобах супротивника, які несуть ті самі "Калібри" (кораблі, катери, підводні човни). У місцях їхнього базування, у морі – будь-де, будь-якими засобами", – упевнений Ігор Романенко.

І, звичайно, акцентує він, треба працювати над тим, щоб ті самі західні компоненти, які є для Росії підсанкціонними, не потрапляли до неї. А вони, на жаль, досі потрапляють, будучи складовими для виробництва нових ракет.

"Союзники України обіцяють посилити контроль за подібним обходом санкцій. Це добрий знак, – вважає експерт. – Слід розуміти, що певну роль у попаданні таких підсанкційних складових у РФ відіграють явні (Іран, Північна Корея) та не явні (Китай) її союзники. Щоправда, Китай пообіцяв США не постачати до Росії летальну зброю. Але, якщо він постачатиме навіть такі елементи для виробництва ракет, хай і неофіційно, це все одно – можливість для агресора нарощувати виробництво засобів, які використовуються для ударів по Україні. Є надія, що, якщо відносини між Вашингтоном та Пекіном стабілізуються, це знизить військові можливості Росії".

Під час ракетно-дронових обстрілів території України РФ переслідує дві цілі

Колишній працівник СБУ та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

"Обстріли території України з використанням різноманітних ракет, корегованих авіабомб і дронів-камікадзе в найближчому майбутньому, на жаль, продовжуватимуться. Обережні оцінки свідчать, що на даний момент РФ може виробляти близько 60-70 найрізноманітніших ракет щомісяця. Постачання дронів-камікадзе типу "Шахед" в РФ забезпечує Іран з використанням авіаційного транспорту, а також через Каспійське море до Астрахані".

За словами експерта, під час ракетно-дронових обстрілів території України РФ має дві цілі.

Перша – знищення інфраструктури, яка забезпечує наші війська (склади з іноземними танками, БМП, снарядами, паливом та ремонтні бази). Це насамперед стосується прифронтових та глибоко тилових регіонів України, уточнює Іван Ступак.

Друга – терор, що особливо стосується Києва та Київської області.

"На думку російського командування, така тактика дозволить штучно створити постійну втому і напругу в суспільстві, а також спровокувати антивоєнні мітинги в Києві", — пояснює експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Путін уже почав панікувати – що тепер залишається диктатору.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини