Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня, що минає: як те, що відбулося, позначиться на майбутньому України
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня, що минає: як те, що відбулося, позначиться на майбутньому України

На фоні активізації зусиль РФ для нового масованого наступу Україна отримала схвалення від Заходу на постачання танків

29 січня 2023, 12:55 comments1327
Поділіться публікацією:

Останній повноцінний тиждень січня видався дуже бурхливим для України. Були як проривні та позитивні рішення для нашої країни, які роблять ближчою перемогу над російським агресором, так і такі, що викликають чимало питань. Найбільш яскраві події спеціально для видання "Коментарі" окреслили експерти.

Підсумки тижня, що минає: як те, що відбулося, позначиться на майбутньому України

Танки. Фото з відкритих джерел

Анонсування масового постачання важкої бронетехніки до нашої країни стало проривним рішенням

Політтехнолог, фахівець із антикризових кампаній Денис Богуш ключовим моментом називає формування танкової коаліції союзників України, анонсування масових поставок важкої бронетехніки до нашої країни.

"Ми нарешті дотиснули партнерів. І все це, безперечно, позитивно для нас позначиться на полі бою, – зазначає експерт. – Паралельно з цим загострюється конфлікт між представниками російської армії та пригожинськими найманцями ПВК "Вагнер". Також на минулому тижні стало відомо, що "вагнерівці" потрапили під американські санкції, що не може не тішити".

Що турбує, продовжує Денис Богуш, то це активізація зусиль РФ для нового масованого наступу. І, звичайно, наголошує він, не можна не згадати черговий масований ракетний удар агресора по Україні, який ми пережили 26 січня.

За словами експерта, ця атака показала стиль нового командувача окупаційної армії – Герасимова.

"До нього з жовтня "ракетний армагеддон" влаштовував шалений Суровікін, – нагадує Денис Богуш. — Використовував 50% арсеналу, просто закидаючи ними Україну. Герасимов діє продуманіше, але ефективності у військовому сенсі це дає мало. А ми вчимося знижувати ризики від ударів по нашій енергосистемі".

Крім того, зазначає експерт, в Україну прибули ревізори зі США, які контролюватимуть використання нашою владою американської допомоги.

"Ну, а на "закуску" можна згадати продовження теми як би очищення влади, у тому числі – викидання з лав "слуг" Колі Тищенка, який давно цього заслуговував, але своєю таїландською історією переповнив чашу терпіння Банкової", – констатує Денис Богуш.

Кабмін цього тижня затвердив проект закону про ліквідацію пільгової двовідсоткової ставки для ФОПів та поновлення податкових перевірок

Головний економіст, керівник з економічних реформ Офісу простих рішень і результатів Ярослав Романчук вважає, що минулого тижня ми стали свідками низки новин, які так чи інакше характеризують підхід влади до української економіки, до системи прийняття рішень.

"Перше – різнобій, пов'язаний із тим, що відбуватиметься з українською економікою у 2023 році. Коли НБУ різко, радикально знижує оцінку короткострокового зростання ВВП до 0,3%, а заступник міністра економіки Денис Кудін каже, що прогноз залишається 3,2%. Тобто представники НБУ та Кабміну дивляться на той самий об'єкт – українську економіку, але бачать його по-різному. Це говорить про те, що ситуація залишається вкрай непередбачуваною, – пояснює експерт. – І замість того, щоб зайнятися синхронізацією діяльності органів влади, насамперед Нацбанку та уряду щодо забезпечення макроекономічної стабільності, ми спостерігаємо якусь дитячу гру в макроекономічну "угадайку". З того ж розряду, коли український уряд подає як досягнення, що падіння ВВП минулого року становило нібито лише 27%, а виходить оцінка ООН, де падіння становить 35%. Сперечатись про відсоткові пункти немає жодного сенсу, як і про те, чия модель оцінюючи краще. Формі, на жаль, у нас віддається набагато більше переваги, ніж змісту. І це створює додаткові ризики, адже за формою ми не займаємося змістом – настроюванням економіки на військовий лад".

Другий важливий момент, за словами Ярослава Романчука, випливає із першого. А саме – протверезне визнання заступника голови Офісу президента Ростислава Шурми, реальна ставка оподаткування доходів українців сьогодні сягає 51,5%. Тобто щоб виплатити зарплату в 20 тисяч, потрібно заплатити близько 11 тисяч податків.

"Ми багато разів писали і говорили, що з такого роду навантаженням на фонд заробітної плати "сірий ринок" праці та зарплат – неминучий. Це можна сказати і щодо ПДВ, і щодо податкової системи України загалом. На жаль, зрозумілий та чіткий заклик – знизити податковий тягар – не знаходить нікого відображення у пропозиціях Кабміну, Верховної Ради, Офісу президента", – констатує економіст.

Більше того, продовжує він, Кабмін цього тижня затвердив проект закону про ліквідацію пільгової двовідсоткової ставки для ФОПів та поновлення податкових перевірок з 1 липня.

"Це виконання вимог МВФ. І ми бачимо субсидіарну відповідальність Кабміну за ті абсолютно непродумані, поверхові та руйнівні для української економіки рішення з боку міжнародних організацій, зокрема МВФ. Це відверте нав'язування нам деяких модельних схем замість того, щоби пропонувати інноваційні рішення у сфері фіскальної політики, – упевнений Ярослав Романчук. – Дивно, що українська влада так безхребетно, безвільно йде на такі вбивчі для нашого бізнесу кроки. Ніякі фінансові "Рамштайни" на кшталт того, установчі збори яких відбулися минулого тижня, з такими підходами нам не допоможуть".

Читайте також на порталі "Коментарі" – як Кремль знову намагається грати на "спорті поза політикою" – чому важливо не допустити цього.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини