Головна Новини Суспільство події Підсумки тижня: чому не обійшлося без скандалів і що стало ключовим
commentss НОВИНИ Всі новини

Підсумки тижня: чому не обійшлося без скандалів і що стало ключовим

Хороші новини в тому, що в США відбулася зустріч Байдена з лідерами Конгресу і є обережний оптимізм, що найближчими тижнями буде проголосовано пакет підтримки України

21 січня 2024, 12:20
Поділіться публікацією:

На третьому тижні нового року українці продовжували стежити за подіями на фронті, де зростає тиск із боку російської окупаційної арміїТакож активно обговорювалися непроста ситуація навколо законопроєкту про мобілізацію, і прогнози, що почастішали, що РФ може вторгнутися в країни ЄС/НАТО. Але були й інші важливі теми, про які експерти розповіли порталу "Коментарі", аналізуючи події з 15 по 21 січня.

Підсумки тижня: чому не обійшлося без скандалів і що стало ключовим

Володимир Зеленський. Фото: сайт Офісу президента

Слід припинити робити речі, які відверто шкодять нашій країні

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк вважає, що тиждень був дуже негативним для України в ракурсі низки наших скандалів, які не залишилися поза увагою закордонних медіа.

"Багато світових ЗМІ вийшли із заголовками про тиск на активістів, журналістіва також на бізнес. Це точно було не на користь нашій країні", – упевнений Ярослав Железняк.

Але є, зазначає він, і добрі новини. Так, у США відбулася зустріч президента Байдена з лідерами двох палат парламенту та головами комітетівІ є обережний оптимізм, що найближчими кількома тижнями буде проголосовано пакет із підтримки України.

"А всім тим, м'яко кажучи, не надто розумним людям, які у нас, на жаль, займають важливі державні пости, слід припинити робити речі, які відверто шкодять нашій країні, виставляючи її у непривабливому світлі", – констатує нардеп.

Чимало уваги приділялося українській формулі миру

Експерт Українського інституту політики (УІП) Микола Спіридонов розмірковує так:

"На минулому тижні відбувся знаменитий Всесвітній економічний форум у Давосі. І це, мабуть, одна з головних подій. Від України були присутніми президент Володимир Зеленськийголова його Офісу – Андрій Єрмак, інші представники. Було проведено важливі зустрічі, зроблено потужні заяви. Важливо, щоби увага до України з боку світової громадськості не слабшала. Виступ Зеленського був досить жорстким та конкретним".

У рамках українського питання у Швейцарії обговорювалася низка тем, зазначає експерт. У тому числі конфіскація заморожених активів РФ на загальну суму близько 300 млрд. доларів.

"Це питання актуалізувалосяШукаються варіанти для підтримки України і таким шляхом. Дві третини цих активів перебувають у ЄС. І тут питання скоріше до Європи, ніж до США", – наголошує Микола Спіридонов.

Чимало уваги, продовжує він, приділялося й українській формулі мирудо обговорення якої раніше приєдналося близько 80 країн.

"Відомо також, що розпочато підготовку до Глобального саміту мируучасники якого мають затвердити остаточний вигляд формули миру. Тривають і напрацювання у ракурсі створення міжнародного трибуналу проти військових злочинців із РФ, – зазначає Микола Спіридонов. — У Єврокомісії зараз збирають підписи для усунення Угорщини від важливих питань, оскільки вона часто порушує принципи ЄС. Палиці в колеса, які угорська влада на чолі з Орбаном вставляє на шляху української євроінтеграції та виділення допомоги нашій країні, можуть відгукнутися для самого офіційного Будапешта. Сподіваємося, що справедливість переможе".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід має готуватися до нападу РФ: що підштовхує Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини