Головна Новини Суспільство події На що перетворилося ухвалення законопроєкту про мобілізацію: чому не вщухають суперечки
commentss НОВИНИ Всі новини

На що перетворилося ухвалення законопроєкту про мобілізацію: чому не вщухають суперечки

Хоча тема мобілізації і політизувалась, самі мобілізаційні процеси, облік військовозобов'язаних в Україні не припиняються

4 січня 2024, 16:17 comments1610
Поділіться публікацією:

Законопроєкт про мобілізацію продовжує залишатися однією з обговорюваних тем в Україні. Висуваються дуже специфічні ідеї — типу проводити мобілізацію за допомогою лотереїабо отримувати "броню", сплачуючи більше податківТим часом парламентський Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки розпочав розгляд законопроєкту про мобілізацію. Для удосконалення та доопрацювання документа було запрошено командування ЗСУ та представників Міноборони, повідомив керівник парламентської фракції "Слуга народу", член зазначеного Комітету Давид АрахаміяПро що говорять політичні та громадські дебати навколо мобілізаційного законопроєкту? Якою бачиться його подальша доля? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

На що перетворилося ухвалення законопроєкту про мобілізацію: чому не вщухають суперечки

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Законопроєкт про мобілізацію вже явно набув політичного вигляду

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок розмірковує так:

"Те, що мобілізаційний законопроєкт зараз розглядається не лише профільним комітетом Ради, а й за участю міністра оборони, головкому – говорить про актуальність цього документа. І про важливість, щоби на виході його підтримали в залі засідань і прийняло суспільство. Тому що початковий текст проєкту закону спричинив чимало дискусійІ невипадково. Низка норм там мають сумнівний характер і не відповідають чинному законодавству та Конституції України. І через Раду у такому вигляді документ не пройшов би. Про що, до речі, заявила вчора заступник голови Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук (фракція "Слуга народу"). І цілком логічним виглядає доопрацювання документа перед тим, як ставити його на голосування навіть у першому читанні".

Експерт сумнівається, що цей законопроєкт буде проголосований у Раді. Тому що він уже явно набув політичного вигляду. Як наслідок, політизувалась і тема мобілізації.

"Представники "Євросолідарності" зареєстрували свій законопроект. Але виглядає той виключно піарним. І низка норм там просто протилежна тому, що пропонував урядовий варіант. Який, швидше за все, буде відкликаний", – вважає Валерій Клочок.

Але, наголошує він, самі мобілізаційні процеси облік військовозобов'язаних в Україні не припиняються. І відбуваються в рамках чинного законодавства.

На даний момент мобілізація – це спосіб збереження армії, а отже – і України

Експерт Аналітичної групи "Левіафан" Микола Мельник зі жалем констатує, що в Україні суто військове питання мобілізації перейшло в політичну площину.

"Зараз навколо цієї теми – безліч спекуляцій та обміну думками, у чому військові практично не беруть участі. Позиція Генштабу та Міноборони (МО) була представлена саме в поданому Кабміном проєкті закону. І, як на мене, поки всі його критики не змогли достатньо аргументовано відстояти свою думку", – зазначає експерт.

У той же час, продовжує він, позиція МО також є слабкою, оскільки воно не може пояснити суспільству, чому мобілізація повинна проводитись за новими – більш жорсткими – правилами.

"Це міністерство просто відсилало всіх до Генштабу, не бажаючи брати на себе навіть частку відповідальності, – каже Микола Мельник. – Проблема в тому, що ми не маємо конструктивної дискусії. Суспільство не хоче чути військових, а генералітет ЗСУ – суспільство".

За словами експерта, наразі мобілізація – це спосіб збереження армії, а отже – і України.

"Це зовсім не механізм, який дозволить виграти війну. Але він дозволить нам продовжувати боротьбу, – пояснює Микола Мельник. – Без паралельних дій (покращення матеріально-технічної бази, інновації, новий підхід до війни зі ставкою на збереження життів військовослужбовців) мобілізація у будь-якому вигляді виграє нам лише час, не дозволяючи власне перемогти".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому влада вирішила відіграти назад із законопроєктом про мобілізацію: чим усе закінчиться.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

--

5 січня 2024, 08:32

"Зараз дуже тяжко тримати оборону під Лиманом Першим, підори насипають, лізуть, а у нас немає БК, «норми в день» - це взагалі піздец. «МК-19» - дефіцит, міни - дефіцит, арта - дефіцит, люди - дефіцит. Хлопці вивозять завдяки скидам з мавіків і характеру бійців. Якщо нічого не змінити, отримаємо нову «популярну ділянку фронту» Говорять Снайпер" А зеленые выблядки еще мобилизацию проводят. И чем воевать, один автомат на двоих будет? Чем дольше это будет продолжаться, тем богаче будут зеленые выблядки. А страну сдадут полюбому, своего-то ничего нет, ни оружия, ни боеприпасов


Новини