Головна Новини Суспільство події Ключові підсумки тижня: чому привертає увагу приїзд Блінкена
commentss НОВИНИ Всі новини

Ключові підсумки тижня: чому привертає увагу приїзд Блінкена

Є сподівання, що після візиту Блінкена надання військової допомоги Україні пришвидшиться

19 травня 2024, 15:00 comments3330
Поділіться публікацією:

Україна прощається з тижнем, на якому набув чинності закон про мобілізацію, тривали атаки російських окупаційних військ, а також розпочався новий виток розмов про переговори. Вже традиційно експерти проаналізували для порталу "Коментарі" найбільш значущі, на їхню думку, події тижня (з 13 по 19 травня).

Ключові підсумки тижня: чому привертає увагу приїзд Блінкена

Володимир Зеленський та Ентоні Блінкен. Фото: сайт Офісу президента України

Україна зуміла встояти проти нового наступу РФ на Харківщині

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ однією з найважливіших подій тижня вважає відбиття нового наступу росіян на Харківщині.

"Президент України Володимир Зеленський скасував низку важливих міжнародних візитів, у тому числі до Іспанії, де мало відбутися підписання чергової угоди у сфері безпеки. Після цього глава держави здійснив візит до Харкова, який може бути ціллю російської атаки. Удари росіян по українській енергетиці спричинили відключення побутових споживачів по всій країні. У Харкові повітряна тривога триває вже 14-18 годин на день. У цьому контексті, вкрай важливою є заява Зеленського про те, що для більш ефективної оборони Харківщини нам необхідні як мінімум дві установки Петріот", – зазначає експерт.

Важливим, на його думку, був і позаплановий візит держсекретаря США Ентоні Блінкена до Києва.

"Цей візит є важливим для процесу прискорення надання військової допомоги Україні, – наголошує Олексій Кущ. – Президент Зеленський говорив про необхідність активізації логістики боєприпасів та техніки до нашої країни".

За словами експерта, дуже добре, що продовжуються консультації щодо саміту миру, який відбудеться у Швейцарії у червні.

"Вкрай важливо розширити склад учасників, особливо в контексті відмови Бразилії та ПАР від участі в саміті та можливої відмови Китаю", – наголошує Олексій Кущ.

Раптовий приїзд в Україну держсекретаря США став ключовою новиною тижня

Народний депутат України IX скликання від партії "Голос", перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк головною новиною тижня на внутрішній та міжнародній арені вважає раптовий приїзд до України держсекретаря США.

"Показово, що Блінкен залишився на два дні, зробив низку позитивних для нас заяв. У тому числі про необхідність боротьби з корупцією, реальні реформи. Думаю, невдовзі ми побачимо перелік із понад десяти пунктів – які саме реформи нам потрібні. Спойлер – там обов'язково будуть БЕБ та митниця", – поділився нардеп.

Крім того, продовжує він, Блінкен заявив про те, що США нададуть Україні додаткові два мільярди доларів – у вигляді внеску до новоствореного фонду, метою якого стане розвиток українського оборонно-промислового комплексу та фінансування закупівлі зброї.

"Вперше це буде за особливою процедурою, в тому числі даючи можливість використовувати ці кошти на наші внутрішні військові закупівлі. Це позитивно у всіх відносинах, зокрема економічному", – констатує Ярослав Железняк.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи дійсно ми входимо у процес мирного кейсу: що вирішиться найближчі місяці.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини