Головна Новини Суспільство події Кадрова перетасовка Зеленського, Рамштайн-4, переговори України та РФ: чого чекати від цього тижня
commentss НОВИНИ Всі новини

Кадрова перетасовка Зеленського, Рамштайн-4, переговори України та РФ: чого чекати від цього тижня

Експерти назвали перелік головних подій цього тижня, які можуть суттєво вплинути на майбутнє країни

18 липня 2022, 15:27 comments1128
Поділіться публікацією:

Черговий трудовий тиждень, що розпочався 18 липня, стартував з "розбору польотів" щодо усунення голови СБУ Івана Баканова та генпрокурора Ірини Венедіктової. Продовжується напруження пристрастей на фронті, де російсько-українська війна перейшла у затяжну фазу. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які важливі для України події можуть відбутися цього тижня на різних фронтах.

Кадрова перетасовка Зеленського, Рамштайн-4, переговори України та РФ: чого чекати від цього тижня

Володимир Зеленський. Фото - сайт Офісу президента України

Обговорення зупинки бойових дій на херсонському напрямку стане ключовим цього тижня

Політтехнолог, фахівець із антикризових кампаній Денис Богуш нагадує, що минулого тижня прозвучало дві важливі заяви. Одна від Путіна, інша від Зеленського.

"Від Путіна – наказ захопити Харківську область, а від Зеленського – посилити деокупацію на півдні. Тобто армії отримали певні вказівки від верховних головнокомандувачів. І намагатимуться їх виконати. Але, мені здається, в найближчому майбутньому ні те, ні інше – нереально, – зазначає експерт. – Насправді Путін починає розуміти, що сухопутно у нас уже виник якийсь паритет. Історія про те, що мають 10 артстволів на один наш – не працює з появою у ЗСУ реактивних систем залпового вогню (РСЗВ) HIMARS. Ударами по складах противника вони, якщо не зупинили, то сповільнили наступ росіян на всіх рівнях".

Паралельно, продовжує Денис Богуш, йдуть переговори щодо розблокування портів – для доставки українського зерна. І цього тижня маємо виробити якесь рішення.

"При цьому ЗСУ у Херсонській області просуваються, деокупувавши дедалі більше території, практично вийшовши до Херсона. Тим часом із окупованих Криму, Бердянська, Мелітополя у бік ймовірного контрнаступу українських військ їде величезна кількість військової техніки супротивника. Посилилися обстріли Миколаєва, Кривого Рогу, Дніпра. Вимальовуються явні точки напруженості, вважає експерт. – А одна з умов переговорів щодо зерна – зупинити бойові дії, хоча б у Херсонській області. Росіяни розуміють, що ми можемо відбити Херсон. І хочуть зробити хоч цей регіон заручником зернових переговорів. Навколо цього рішення і танцюватимуть цього тижня".

У той же час, зазначає Денис Богуш, на Донбасі росіяни "допилюють" Луганську область і дедалі глибше вгризаються до Донецької. У районах Слов'янська, Краматорська, Бахмута, Авдіївки буде ще спекотніше, упевнений він.

"При цьому всередині України зняли генпрокурора та голову СБУ. Причому голову Служби – за досить тяжкими статтями. Що, звісно, стабільності не додає. З іншого боку, під час воєнного стану звільнення голови СБУ є серйозним кроком, як і усунення генпрокурора. Можливо, це пов'язано з американською темою, з антикорупційними маневрами. Все це також буде домінуючою темою цього тижня", – прогнозує політтехнолог.

"Рамштайн-4" – це ключова подія цього тижня, оскільки може призвести до ще більшої підтримки України

Політолог Дмитро Воронков вважає, що найважливішими подіями цього тижня стануть зустріч міністрів оборони країн НАТО, партнерів та союзників у форматі "Рамштайн". Вже четверта за рахунком вона намічена на 20 липня в онлайн-режимі. Також важливим є питання розблокування українських портів, яке, за словами глави МЗС України Дмитра Кулеби, вже на фінальній стадії, зазначає політолог.

"Думаю, "Рамштайн-4" – це ключова подія, оскільки може призвести до ще більшої підтримки України. Насамперед щодо РСЗВ. Адже ЗСУ успішно пройшли тест на використання західних РСЗВ – як щодо ефективності використання, так і щодо виконання своїх зобов'язань (не атакувати територію РФ там, де це можливо). До речі, не виключаю, що з цієї причини ми одержали днями ще M270 MLRS (американська універсальна пускова установка, що використовується як РСЗВ та встановлення для запуску тактичних ракет). Відповідно, очікується кількісне збільшення поставок даного виду озброєння. І, що особливо важливо, далекобійніші ракети до них. Наприклад, ATACMS (MGM-140 ATACMS – американський оперативно-тактичний ракетний комплекс виробництва Lockheed Martin з балістичною ракетою малої дальності), що дозволить нам стріляти на відстань до 300 км. У щедрість щодо ракет RrSM (до 500 км) я поки що сумніваюся, це ще в перспективі. Але й ATACMS це було б серйозне посилення нашого реактивного озброєння", – наголошує Дмитро Воронков.

Він припускає, що можливі якісь ініціативи щодо авіації. У США, наприклад, вже заявили про готовність навчати наших пілотів на F-16 та F-18 – з подальшим наданням бойової авіації.

"Що ще важливо, то це висока ймовірність оперативного надання (дві такі системи США пообіцяли ще 1 липня) зенітно-ракетних комплексів (ЗРК) системи NASAMS – з подальшим нарощуванням постачання цього озброєння в кількісному відношенні. Це досить ефективна система ППО, яка охороняє, до речі, Білий дім і має високу квадратуру покриття", – пояснює Дмитро Воронков.

Щодо розблокування українських портів для експорту зерна, то питання залишилося "покласти на папір", як стверджує Кулеба.

"Якщо угода в кінцевому рахунку відбудеться, це буде вказувати на те, що РФ затягує час, імітуючи готовність до переговорів з метою не викликати ще більшого гніву країн Заходу (і не тільки), що залежать від нашого експорту зернових. І час використовує однозначно для подальшого економічного виснаження України, – зазначає політолог. – Якщо ж угода відбудеться, це може свідчити про два можливі сценарії. Перший – Туреччина має серйозний вплив на РФ, а отже – Києву варто посилити співпрацю з Анкарою. Втім, не виключено, що так хоче все піднести Москва, звеличуючи роль Туреччини. Для того, щоб українська делегація дослухалася порад Анкари як модератора в ході можливих переговорних процесів з агресором. А Туреччина зараз далеко не антиросійська, скоріше хоче відсидітись на двох стільцях. І цілком може завуальовано просувати інтереси Росії. Другий можливий варіант – імітація адекватності. У Кремлі так можуть намагатися наголосити, що РФ готова йти на поступки, а угоду з портами хоче подати як натяк на те, що Україні варто відновити нібито конструктивний діалог з агресором щодо завершення війни".

Тобто РФ таким чином може вдатися адекватною, а Україну виставити у непривабливому світлі, пояснює Дмитро Воронков. Іншими словами, змусити Захід повірити тому, що саме позиція України нібито – корінь всього зла та труднощів, які, в тому числі в економічному сенсі, зазнає світ.

"У разі переговорів тут і зараз – умови Москви однозначно будуть для нас неприйнятними, – упевнений експерт. – Як варіант – РФ хоче просто ввести Україну у фазу активних переговорів для затягування часу, використовуючи паузу для перегрупування військ та нарощування військового наступального потенціалу".

Якщо буде укладено угоду про розблокування українських портів, це може призвести до перемир'я на час вивезення зерна

Експерт Українського інституту політики Микола Спиридонов називає однією з найважливіших глобальних подій тижня – продовження розпочатих 13 липня у Стамбулі переговорів між Україною, Росією, Туреччиною та представниками ООН щодо вивезення українського зерна морськими шляхами.

"Якщо буде укладено угоду про розблокування українських портів, це може призвести до перемир'я на час вивезення зерна. Можливе припинення бойових дій на певний час, – припускає експерт. – І це на руку обом сторонам. Пауза потрібна Росії для перегрупування. Пауза потрібна й Україні, щоби навчити більше військовослужбовців користуватися новим озброєнням, підвезти резерви".

Микола Спиридонов нагадує, що днями було досягнуто домовленостей про те, що Саудівська Аравія збільшує обсяги продажу нафти.

"Якщо їх буде реалізовано на практиці, це буде серйозним ударом по РФ. У неї купуватимуть менше нафти. Відповідно це на руку Україні, оскільки скоротить можливості агресора пускати більше коштів на війну", – пояснює експерт.

Внутрішньополітична "бомба" України – усунення Баканова та Венедиктової – передбачає розслідування, зазначає Микола Спиридонов.

"Якби їх було звільнено – це одне. А вони усунуті з певними підозрами. І на тижні, гадаю, з'являться перші деталі цього розслідування. Також, певно, стане зрозуміло, хто прийде на їхнє місце вже без приставки "в.о.". Можливо, відповідні укази президента стали якоюсь реакцією на звинувачення з боку американської конгресуман Вікторії Спартц, у тому числі на адресу глави Офісу президента – Андрія Єрмака . З іншого боку, усунення Баканова та Венедиктової не передбачає на даний момент деякого послаблення глави ВП, – вважає експерт. — Єрмак таки залишається на коні. І тих, хто зараз виконує обов'язки генпрокурора (Олексій Симоненко) та голови СБУ (Василь Малюк), називають близькими йому людьми. Думаю, цей тиждень принесе певну ясність у цьому питанні. Але поки що схоже на те, що позиції Єрмака зміцнюються".

Читайте також на порталі "Коментарі" – у Кремлі розповіли про тимчасові рамках війни в Україні.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Донбасс

18 липня 2022, 22:04

Прежде чем эвакуироваться необходимо все обдумать, особенно мужчинам 18-60. Сейчас активно призывают к эвакуации, а потом не пускают домой. Вон в Луганскую обл. теперь не выпускают мужчин 18-60 через Печенеги и Запорожье, не попадешь домой в Луганскую обл., тогда там активно "выгоняли" из городов, а теперь домой не пускают. Приходится бомжевать теперь, хоть и дом есть свой купленный за свои деньги, а не за бюджетные, как на Банковой. Так что думайте.


Новини