Головна Новини Суспільство події Головні події минулого тижня – які сигнали отримала Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні події минулого тижня – які сигнали отримала Україна

За підтримки союзників українська армія стає більш технологічною, змінюючи ситуацію на полі бою на свою користь

22 жовтня 2023, 13:34 comments6304
Поділіться публікацією:

На тижні, що минає Україна переступила за 600-й день повномасштабної війни з Росією, отримавши нове озброєння для протистояння цій агресії, а також запевнення союзників, що вони не залишать нас, незважаючи на ескалацію на Близькому Сході, якій їм також доводиться приділяти увагу. У свою чергу, російський диктатор Путін продовжує шукати можливості для продовження війни (цього разу вирушивши на уклін до Китаю), паралельно з цим не залишаючи надію на переговори, доки його армія не розгромлена. Експерти за доброю традицією проаналізували для видання "Коментарі" ключові, на їхню думку, події минулого тижня (з 16 по 22 жовтня) для України.

Головні події минулого тижня – які сигнали отримала Україна

Підтримка України Фото: з відкритих джерел

Байден поставив знак рівності між бойовиками ХАМАС та РФ

Експерт Українського інституту політики Микола Спіридонов розмірковує так:

"Головною подією тижня у міжнародній політиці стало звернення президента США Джо Байдена до американської нації. Це звернення має всі шанси стати історичним. І, можливо, воно буде подією не просто тижня, але й – десятиліття і навіть більш тривалого періоду. По факту, Байден поставив знак рівності між бойовиками ХАМАС та РФ. Пояснивши, що вони мають спільні цілі – нападати на сусідні демократії. Також Байден зробив терміновий запит до Конгресу щодо виділення 100 млрд доларів на підтримку Ізраїлю, України та Тайваню. Причому є інформація, що Україні із загальної суми планують виділити близько 60 млрд".

Американський лідер, продовжує експерт, чітко наголосив, що зараз ми живемо у переломному моменті. І не можна диктаторам, терористам дозволити почуватися безкарними. Історичні уроки показують, що це є небезпечним для світу в цілому.

"Сподіваюся, цей виступ Байдена підштовхне представників політикуму США, які не визначилися, до правильних дій", – зазначає Микола Спіридонов.

За його словами, також у фокусі уваги залишалася війна між Ізраїлем та ХАМАС.

"Деякі експерти побоюються, що буде розпорошена увага Заходу, що Україна отримуватиме менше підтримки. Я думаю інакше. Враховуючи рівень ізраїльського лобі в США, якщо допомога Україні йде в пакеті з допомогою Ізраїлю, це гарантує її отримання. А ось союзникам РФ, тому ж Ірану, дійсно, доведеться розпорошувати зусилля і, можливо, менше озброювати Росію, враховуючи необхідність бути готовим до війни з Ізраїлем", – аргументує співрозмовник "Коментарів".

Щодо внутрішньої політики України, тут Микола Спіридонов звертає увагу на те, що прийнято у першому читанні держбюджет, де на освіту та науку закладено на 22% більше, ніж минулого року.

"До 20 листопада парламент має остаточно проголосувати за головний фінансовий документ країни. Незважаючи на всі проблеми, освіта залишається одним із пріоритетів. І це важливо для нашого майбутнього – зберегти викладацький склад, науковий потенціал", – пояснює експерт.

Він також акцентує, що Україна на тижні, що минає вступала в опалювальний сезон. І в тих містах, які не на лінії прямого зіткнення, опалення підключають планово, практично без зривів.

Нові технології допомагають відстоювати наш суверенітет

Політтехнолог Петро Охотін основною подією тижня називає вдалі відпрацювання отриманими Україною від США ракетами ATACMS по ворогові. Відомо, нагадує він, що, як мінімум, "прильоти" були по аеродромах тимчасово окупованих Луганська та Бердянська, де розташовувалася ворожа бойова авіація.

"Це чудовий доказ того, як нові технології допомагають відстоювати наш суверенітет", – наголошує експерт.

Ще однією значущою подією він вважає ураження українськими дронами російського військового табору біля аеродрому "Халіно" в Курській області.

"У цих подіях я бачу свідчення того, що українська армія стає технологічнішою, – зазначає Петро Охотін. – Переваги у технологіях збільшують здібності України до асиметричних дій. І лише так можна подолати тактику індустріальної війни, яку проти нас веде Російська Федерація".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому Сі перебрав на себе роль, яку мріяв Путін – чого тепер чекати від Китаю.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини