Головна Новини Суспільство події Головні очікування жовтня – що відбуватиметься в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні очікування жовтня – що відбуватиметься в Україні

ЗСУ продовжать деокупацію української території

28 вересня 2023, 11:20 comments8868
Поділіться публікацією:

Президент України Володимир Зеленський заявив, що плануються потужні заходи щодо посилення держави за дні вересня, що залишилися, а також йде робота над змістовним наповненням жовтня і листопада. За словами глави держави, Україна отримає більше можливостей для свого захисту. Які очікування від жовтня на всіх фронтах (військовий, у внутрішній та зовнішній політиці, економіці)? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

Головні очікування жовтня – що відбуватиметься в Україні

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

На нас чекає кульмінація бойових дій

Аналітик, фахівець із ракетного озброєння Олександр Кочетков поділився такою думкою:

"Жовтень – відносно теплий та сухий місяць перед дощовим періодом. І безперечно ЗСУ намагатимуться максимально використати його для деокупації української землі. І є домовленості під такі дії. Балістичні ракети ATACMS із касетними боєголовками вже прибувають до України. Американські танки Abrams — на підході. Є рішення щодо постачання касетних боєприпасів для системи залпового вогню HIMARS".

Крім того, зазначає експерт, наш Генштаб ще має резерви, які не вводились у бій.

З іншого боку, продовжує Олександр Кочетков, ворог підтягує свої резерви із наміром перехопити наступальну ініціативу у ЗСУ.

"Тобто нас чекає кульмінація бойових дій, – констатує аналітик. – І, судячи з риторики, у нашого військово-політичного командування є надії на прорив оборони агресора вже не на кілька кілометрів, а значно суттєвіше".

Основна увага буде прикута до ситуації на полі бою

Експерт-міжнародник, співзасновник аналітичного центру "Об'єднана Україна" Антон Кучухідзе впевнений, що головні очікування жовтня пов'язані із ситуацією на полі бою.

"Президент Зеленський анонсував прорив фронту. Через об'єктивні обставини він не може дати більш конкретну інформацію. Але відповідні очікування є. Плюс – щодня ми бачимо позитивні новини із передової. Деокупація продовжується. І це у пріоритеті".

Також ми найближчим часом, найімовірніше, побачимо надання Україні більше необхідних видів озброєнь від закордонних партнерів, прогнозує експерт. Він нагадує, що нещодавно відбулися насичені переговорами візити Зеленського до США та Канади.

"Досягнуто певних домовленостей, які наблизять перемогу України над російським агресором. Далеко не про все повідомлялося в громадській площині. Що абсолютно правильно", – вважає Антон Кучухідзе.

За його словами, очікуємо до кінця року висновки Європейської комісії (ЄК) щодо шляху України до ЄС. Там визнали, що у нас дуже добрі показники темпів реформ, сильний поступ. Тому сподіваємось на позитивні оцінки від ЄК.

"Впевнений, що продовжиться боротьба з корупцією, деолігархізація. Певні дії було здійснено у вересні. Але й жовтень точно ознаменується новими кроками в цьому напрямі", – робить висновок експерт.

Нам потрібно ще більше зброї

Політолог, викладач Київського національного університету (КНУ) імені Тараса Шевченка, експерт з міжнародної політики Петро Олещук зазначає, що вже у жовтні хотілося б побачити реалізацію домовленостей, які були укладені під час нещодавнього турне президента Зеленського Північною Америкою.

"Зокрема заявлялося про те, що будуть спільні проекти з виготовлення озброєнь за участю США та України на українській території. Про це заявив і президент Зеленський, і представник Пентагону. Подібна кооперація відкриває досить широкі можливості для посилення ЗСУ. І це необхідно реалізовувати", – упевнени й експерт.

Наступна важлива тема найближчого майбутнього – оголошення щодо початку переговорів щодо вступу України до Євросоюзу, вважає він.

Згідно з повідомленнями низки ЗМІ, відповідна офіційна заява з'явиться в жовтні. А до нового року переговори мають стартувати. Це не лише символічний, а й практичний крок, який наголошує на продовженні реалізації нашої європейської та євроатлантичної перспективи", – наголошує Петро Олещук.

Звісно, продовжує він, у контексті загальної уваги залишиться ситуація на фронті. Щоб ЗСУ просувалися ефективно, нам потрібна зброя. Багато зброї. У тому числі далекобійної. Тут, наголошує політолог, намітився певний прорив, але офіційних заяв поки що не робилося. Однак, можна припустити, що найближчим часом вони прозвучать.

"Продовжується підготовка України до зими, до нового опалювального сезону. У тому числі – до продовження обстрілу нашої енергетичної інфраструктури зі сторони РФ. "Проба пера" була вже у вересні. І зупинятися агресор явно не збирається", – зазначає експерт.

Тут у нас, вважає він, є два важливі напрямки.

Перший – посилення української системи ППО. Про відповідні домовленості після американського візиту також заявляв Зеленський. Західні партнери готові допомагати й надалі зміцнювати наше небо. Другий напрямок – потрібно завдавати ударів у відповідь, впевнений Петро Олещук. І Україна вже продемонструвала, що готова робити це, якщо РФ продовжить такі атаки.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому сьогодні війну не можна припинити – на що робить акцент Україна.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

28 вересня 2023, 11:05

Спитайте українців як вірити корумпованому Брехуну. Скільки вже разів юдейка брехав і як він занапастив Україну. Якщо відношення до них їхнього Бога, описане у Біблії, нічого не навчило. Гниле не дає плодів. Вони самі цьому не вірять, вивозять статки за кордон шаленими темпами.


Новини