Головна Новини Суспільство події Головні досягнення та прориви України у 2023 році
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні досягнення та прориви України у 2023 році

Україна доклала великих зусиль, щоб партнери продовжували підтримувати нас у боротьбі за європейське майбутнє

26 грудня 2023, 16:30 comments1343
Поділіться публікацією:

Україна підходить до кінця 2023-го, стримуючи натиск російських окупаційних військ, змінюючи стратегію війни на оборонну, принаймні на якийсь час, та аналізуючи свої перемоги та прорахунки року, що минає. Видання "Коментарі" вже підбивало з експертами військові підсумки, аналізувало роботу Верховної Ради, у сфері ЖКГ та на міжнародних фронтах. Ми продовжуємо збирати експертні думки, виділяючи найбільш значущі для нашої країни події року, що минає.

Головні досягнення та прориви України у 2023 році

Володимир Зеленський та Урсула фон дер Ляйєн. Фото з відкритих джерел

Нас уже сприймають не як колонізовану країну, а як серйозного учасника переговорів

Політичний експерт, консультант з політичного та антикризового PR Тетяна Лупова поділилася такими роздумами:

"Україні цього року вдалося розблокувати море. Завдяки владі, нашим військовим та іноземним партнерам порти Великої Одеси не лише відправляють, а й приймають кораблі. Тобто новий коридор працює і на експорт, і на імпорт. І працює набагато краще, ніж працював попередній коридор, який був створений за участю Росії і постійно нею блокувався. Це дуже важливо для економіки країни. Це сигнал усьому світу, що Україна сильна та може відстоювати себе".

Також, продовжує експерт, Європейська рада вирішила розпочати переговори щодо вступу України до Європейського союзу.

"Це був непростий шлях, який українці прокладали своїми руками та життями ще з 2013 року. Ми заплатили велику ціну за можливість повернутись на Європейську арену як повноправний гравець. Відірватись, нарешті, від радянського минулого та негласного статусу країни радянського табору. Тому це справді історична подія, важлива для України", – акцентує Тетяна Попова.

Втім, зазначає вона, це лише початок на шляху до вступу до ЄС. Попереду ще багато тяжкої роботи.

"Але нас уже нарешті сприймають не як колонізовану країну, "молодшого брата" російської імперії, а як серйозного учасника переговорів, – наголошує експерт. – Ми повертаємо історичну справедливість, велич та значущість на світовому рівні, як це було до захоплення та приєднання України до СРСР. Тоді ми грали одну із ключових ролей у міжнародній політиці. Тепер ми повертаємо собі цей статус.

Важливим підсумком 2023 року є те, що відбувається поступове відновлення економіки

На думку експерта Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексія Куща, якщо говорити про зовнішню політику, то окрім історичного рішення про старт переговорів щодо вступу України до ЄС можна відмітити наскрізну тему всього року – активний запуск обговорення української формули миру.

"Пройшли саміти в Данії, в Саудівській Аравії та на Мальті. Це дозволило підключити до українського контексту країни Глобального Півдня. Ми отримали додатковий майданчик для презентації не просто свого плану миру, а й вибудовування нової системи глобальної безпеки", – наголошує експерт.

У зовнішній політиці, зазначає він, не припинялися візити, пов’язані з необхідністю переконувати партнерів підтримувати Україну. Зокрема, у США, де побували і делегація наших міністрів та представників Офісу президента (включаючи його голову Андрія Єрмака), і сам президент Володимир Зеленський – одразу після візиту до Аргентини.

"Незважаючи на те, що багатомільярдний пакет допомоги для України американські парламентарі так і не прийняли, нашу активність у цьому напрямку можна вважати геополітичними інвестиціями у майбутнє. І, думаю, ми отримаємо добрі плоди 2024-го", – каже Олексій Кущ.

Важливим підсумком 2023-го він вважає і те, що у нас, незважаючи на продовження війни, відбувається поступове відновлення економіки.

"Прогнозується до кінця року зростання ВВП на 5–6%. Втім, називати це зростанням не зовсім коректно, враховуючи, що 2022-го у нас було падіння майже на 30%. Тож правильніше говорити саме про відновлення, – пояснює експерт. — Можна сказати, що відштовхнулися від дна. І це теж гарний заділ на майбутнє".

Читайте також на порталі "Коментарі" — військові підсумки року: що вдалося Україні, а з чим виникли складнощі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

SS

26 грудня 2023, 17:29

Клоун попрошайка занял первое место)))


Новини