Головна Новини Суспільство події Чому конфлікт України з європейськими сусідами може наростати – чи є вихід із глухого кута
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому конфлікт України з європейськими сусідами може наростати – чи є вихід із глухого кута

Допомога з боку Польщі та інших сусідів є вкрай важливою для України

26 вересня 2023, 17:25
Поділіться публікацією:

Останнім часом на тлі проблем із зерновим експортом в України виникли серйозні тертя з низкою сусідніх країн-членів ЄС. Серед таких виявилася і Польща, відносини з якою були підірвані, зокрема, надмірно різкими висловлюваннями президента Зеленського з трибуни Генасамблеї ООН. З боку офіційних представників Польщі була низка досить жорстких заяв після цього. І вони продовжують сипатися вже майже тиждень. Україна намагається згладити гострі кути. І сам Зеленський закликає прибрати емоції, акцентуючи, що робота із сусідами може і має стати конструктивною. Про що свідчить зростання напруги у відносинах України з європейськими сусідами? Що робити для врегулювання проблемних моментів? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Чому конфлікт України з європейськими сусідами може наростати – чи є вихід із глухого кута

Експорт зерна. Фото: із відкритих джерел

Україна зробила помилковий крок із позовом до СОТ

Народний депутат VIII скликання, президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко розповів "Коментарям", що два дні тому повернувся з польського міста Познань, де проходив великий міжнародний форум, присвячений спільному українсько-польському майбутньому.

"У цьому заході взяв участь президент Польщі – Анджей Дуда, інші високопосадовці. Понад 20 різних польських асоціацій. Загалом було близько 300 учасників з польської сторони, понад сто – з України. На жаль, від нашого уряду взяла участь лише віце-прем'єр-міністр із питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина – і то в режимі онлайн. Але була маса українських асоціацій з різних сфер економіки, окремі компанії, задіяні у сфері будівництва, енергетики, сільського господарства тощо", – зазначає експерт.

Захід, продовжує він, тривав два дні. Там обговорювалися різні проекти, які фінансуватимуться польською стороною з метою підтримки України у відновленні економіки, у перемозі над нашим спільним ворогом – Росією.

"На форумі польський президент дав зрозуміти, що його країна не хоче псувати стосунки з Україною. Що втрати, які зазнає Україна від заборони продажу сільгосппродукції на польському ринку, є мізерними. Значно меншими за ту допомогу, яку надає нам Польща. Вона готова пропускати нашу продукцію транзитом, щоб вона йшла до інших країн. На жаль, ми зробили помилковий крок, подавши позови до СОТ на ту саму Польщу, як на країну, яка порушує правила цієї організації, блокуючи український експорт. Думаю, ми відкличемо позов. Тому що допомогу з боку Польщі, – наголошує Леонід Козаченко, – ми отримуємо значно більшу, ніж втратимо від заборони на експорт до неї".

Щодо інших країн, які дотримуються такої самої позиції (Угорщина, Словаччина, частково – Румунія та Болгарія), вони не можуть конкурувати з нами в секторі аграрного виробництва, наголошує експерт. І в майбутньому це питання виявиться непростим у ракурсі нашої євроінтеграції. Україні доведеться шукати консенсусу.

"Наразі я не бачу загрози у тому, що відбувається. Так, з політичного погляду маємо неприємні моменти. Але з Польщею це пов'язано ще й із виборами, що намічені там на середину жовтня. Після них, якщо при владі виявляться ті самі сили, що й зараз, проблем у нас, певен, не буде", – робить висновок Леонід Козаченко.

Україна у дуже складній ситуації

Економічний експерт Данило Монін розмірковує так:

"На жаль, в Україні зараз навіть не патова, а – матова ситуація. Порти зруйновані російськими ударами. І продовжують добиватися. Переправи на Дунаї – у процесі руйнації. Експорт неможливо вивезти через море".

Відповідно, пояснює експерт, конфлікт із сусідніми країнами щодо сухопутного українського експорту лише наростатиме.

"Можливо згладити напругу могли б рішення, що гарантують транзит продукції до портів інших країн Європи. Але це важко реалізувати, – зазначає Данило Монін. – На жаль, але Україна втрачає ринки збуту та гроші".

У всіх країнах захист національного виробника – норма

Народний депутат Верховної Ради України (IX скликання) Сергій Магера зазначає, що до країн, які поставили на паузу експорт зерна з Україною, можна ставитись по-різному. І оцінки є різні – від неприйняття та обурення, до спокійного та зваженого. Але в усіх країнах, наголошує він, захист національного виробника – норма.

"Це очікувано. Логічно. Для мене незрозуміло, навіщо Україна наполягає на експорті свого зерна саме в ці країни, а не на використанні їх транзитних можливостей для доставки своєї агропродукції туди, де її справді потребують", – наголошує нардеп.

На його думку, офіційному Києву потрібно тверезо зважити економічну вигоду від подібного експорту – і вигоду значно більшу від добрих відносин із цими країнами.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чому нам все ще не вистачає озброєння для перелому у війні – як змінити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

ufo

26 вересня 2023, 17:17

Конечно выход есть. Если зеля перестанет строить из себя крутого перца и колотить понты, а начнет делать то, что просят партнеры, то и конфликтов никаких не будет


Новини