Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яку роль ПВК відвели у Бахмуті – чому РФ веде війну не лише проти України
commentss НОВИНИ Всі новини

Яку роль ПВК відвели у Бахмуті – чому РФ веде війну не лише проти України

Зараз Росія робитиме все, щоб утримати раніше захоплені території, на просування вперед вона не має сил і ресурсів

1 червня 2023, 13:37
Поділіться публікацією:

Ситуація навколо Бахмута, звідки намагаються вибратися добряче пошарпані залишки ПВК "Вагнер", залишається напруженою, хоч боротьба за цей напрямок триває. Тим часом аналітики Інституту вивчення війни (ISW) не виключають, що росіяни можуть готувати нові напрями ударів на Донеччині. А ось голова Чечні Рамзан Кадиров, на думку представників ISW, не наважується кинути нові підрозділи "кадировців" на фронт, хоч періодично бравурно про це заявляє. Про що говорить те, що відбувається зараз на Донбасі та навколо Донбасу? Як ситуація на фронті і навколо російських "кишенькових армій", задіяних у цій війні чи створюваних на її фоні, може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яку роль ПВК відвели у Бахмуті – чому РФ веде війну не лише проти України

Російські військові. Фото: з відкритих джерел

Схоже, що на ПВК намагатимуться списати всі військові злочини

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов поділився таким коментарем:

"Я відповідально заявляю, перебуваючи у Бахмуті, що повністю місто росіяни не контролюють. Невелика його частина все ще – за ЗСУ. По Бахмуту багато прильотів — арта, ракети. Наші відповідають досить жорстко. У тому числі йде відпрацювання по ворожим тилам, комунікаціям, підрозділам, складам, логістиці".

Щодо "вагнерівців", продовжує експерт, то вийти з Бахмута виявилося не так просто, як вони думали.

"Бо на виході на них чекають наші диверсійні групи. Там працює наша арта. І вчора "відмінусували" щонайменше 70 окупаційних персонажів, які намагалися вийти з Бахмута", – розповів Кирило Сазонов.

За його словами, різного роду ПВК у РФ, насправді, дуже багато. За деякими даними, їх понад 60.

"У частині Бахмута є ПВК "Вагнер", газпромівські "Потік" та "Смолоскип". Під Вугледаром була ПВК "Русич". То тут, то там спливають "кадировці". Навіть у Міноборони РФ є своя приватна армія, – зазначає експерт. – Такі структури створюються для особливо брудних справ. Щоб за їхні дії відповідали власники ПВК, їхні командири, а не держава. Схоже, що й зараз на ПВК там намагатимуться списати усі військові злочини".

Сьогодні триває боротьба за доступ до Путіна, за його дозвіл на користування тими чи іншими ресурсами

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує, що РФ веде війну не лише проти України (відкриту, регіональну), а й гібридну війну (дипломатичну, технологічну, інформаційну, економічну, кібер) та проти Заходу (холодна війна 2.0). Веде російська влада, за словами експерта, і третю війну – усередині своєї країни. З т.зв. "внутрішньою опозицією" або, у кремлівському розумінні, із "п'ятою колоною".

"І у цій третій війні все націлено на те, щоб закрутити гайки. У тому числі руками сучасних "чорносотенців" — проти будь-яких ліберальних проявів, – розповідає Олег Старіков. – А всередині цієї внутрішньої війни йде ще одна – між групами впливу. Один із найбільш яскравих прикладів – протистояння групи Пригожин-Кадиров (та їх бенефіціарів) та групи Шойгу-Герасимов. Звідси – періодичні образливі відео від Пригожина, який відкрито говорить про те, про що простий росіянин навіть подумати боїться. При цьому Путін відійшов убік, залишаючись ніби над бійкою, спостерігаючи, до чого все приведе".

Експерт називає хибним меседж, що йде боротьба нібито за те, щоб скинути Путіна. Насправді, запевняє він, борються швидше за доступ до нього, за його дозвіл на користування тими чи іншими ресурсами.

"Тому революцією в РФ і не пахне. А всі ці російські "рухи", у тому числі навколо ситуації з Бахмутом, все це залучення у війну різномастих ПВК (від "Газпрому", Міноборони) – це, зокрема, про внутрішньоросійські розбірки", – пояснює Олег Старіков.

Коментуючи ситуацію на фронті, він зазначає, що, мабуть, коли Путін затверджував у грудні минулого року плани зимової кампанії-2023, приїжджаючи з цього приводу на колегію Міноборони, одним із завдань було захоплення Донецької (т.зв. "ДНР", за логікою РФ) та Луганською (т.зв. "ЛНР") областей України – в їх адмінкордонах.

"Цього у окупаційної армії не вийшло. Проте вдалося дещо вирівняти фронт, щоправда, ціною величезних жертв. Тому зараз, за всіма розвідками, ніяких нових наступальних операцій країна-агресор проводити не зможе, – підкреслює експерт. – Усі сили кинуті на те, щоб, як закликав Пригожин, "закогтитися" на вже захоплених територіях. Саме тому росіяни дедалі явніше переходять до оборонних операцій в очікуванні українських – наступальних".

Читайте також на порталі "Коментарі" — Бахмут без "Вагнера": Пригожин зробив нову заяву про виведення своїх найманців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини