Головна Новини Суспільство Війна з Росією Яка загроза нависла над Росією – як розуміти заяви Пригожина та ситуацію у Бахмуті
commentss НОВИНИ Всі новини

Яка загроза нависла над Росією – як розуміти заяви Пригожина та ситуацію у Бахмуті

Пригожин фактично наперед робить заявку на те, що його ПВК готова брати участь у майбутній війні за переділ влади в Росії

8 травня 2023, 11:57 comments1170
Поділіться публікацією:

Після істерики засновника ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина про нібито брак боєприпасів із заявою, що виведе після 10 травня своїх найманців із Бахмута, якщо ситуація не зміниться, Міноборони РФ нібито передала йому все необхідне. Які висновки можна зробити з цієї ситуації, до якої підключився і ватажок Чечні Рамзан Кадиров, заявивши про готовність змінити пригожинських вояків у районі Бахмута своїми "кадировцями"? Як "бахмутський кейс", у тому числі у внутрішньоросійському пропагандистському та політичному ракурсі, може розвиватися далі? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Яка загроза нависла над Росією – як розуміти заяви Пригожина та ситуацію у Бахмуті

Євген Пригожин. Фото: з відкритих джерел

Пригожин як людина паскудна, але не дурна, розуміє, що РФ стоїть на межі військової катастрофи в Україні

Експерт Міжнародного інституту демократій, екс-командир 2-ї роти 24-го батальйону "Айдар" Євген Дикий розмірковує так:

"Відео Пригожина цікаві та важливі. Звичайно, нам особливо приємно дивитися на те, де він материть начальника Генштабу ЗС РФ Валерія Герасимова та міністра оборони Росії Сергія Шойгу та скаржиться на снарядний голод. Причому робить це на фоні десятків мертвих найманців, уточнюючи, що це втрати "вагнерівців" у Бахмуті лише за добу. На другому відео, де Пригожин заявляє про рішення залишити позиції в Бахмуті 10 травня, фон менш цікавий. Там стоять поки що не утилізовані "вагнерівці". А ось сенс цього відео значно важливіший. Пригожин знову скаржиться, що не дають снарядів. Це є неправдою. Снаряди його ПВК дають просто за такими ж нормами, як звичайним російським підрозділам. Просто Пригожин перестав був привілейованим і отримувати більше за інших. І для нього це вже катастрофа, снарядний голод і так далі".

Насправді, пояснює експерт, ці заяви Пригожина зовсім не про брак боєприпасів.

"Вони – про те, що жирний хитрий щур збирається бігти з корабля. Що багато говорить про стан цього самого корабля, – наголошує Євген Дикий. — Пригожина можна ненавидіти, він злочинець, причому військовий злочинець. Але його ніяк не можна вважати дурнем. Нині саме Пригожин – один із найрозумніших серед нинішніх рашистських лідерів. І він бачить, що Бахмутська операція росіян завершилася практично катастрофою. За сім місяців найважчих боїв "друга армія світу", включно із приватною армією, не змогла захопити райцентр із довоєнним населенням у 70 тисяч осіб. Вже очевидно, що до 9 травня сакральної дати в рашистському некрофільському культі, який фактично відіграє там роль державної релігії, подарунку царю не буде. Навіть таку "велику перемогу" як захоплення райцентру Бахмут – Путіну не піднесуть. Потрібно шукати винних. І Пригожин робить хід конем, заздалегідь перекладаючи провину за провал Бахмутської операції із себе – військове керівництво, на Шойгу і Герасимова".

Але це лише частина пригожинської гри, наголошує експерт. У тому ж другому відео, де Пригожин анонсує вихід із Бахмута 10 травня, глава ПВК уточнює, що його найманці вирушать до таборів, де відпочиватимуть, відновлюватимуться і чекатимуть, що знову знадобляться народу Росії. І зазначає, що станеться це вже скоро, бо влада не впорається.

"У текстовій версії, викладеній на сайті вагнерівців, ці моменти вже підкоригували. Але відосики не горять. І саме ця заява, про те, що російська влада не справляється, дуже знакова та симптоматична, – вважає Євген Дикий. – Пригожин як людина паскудна, але не дурна, розуміє, що РФ стоїть на межі військової катастрофи в Україні. І що ця катастрофа однозначно призведе до внутрішньоросійської смути. Де значну роль можуть відіграти такі як Пригожин або Кадиров. Люди, які мають свої приватні армії. Тому Пригожин фактично наперед робить заявку про те, що його ПВК готова брати участь у майбутній війні за переділ влади в Росії (а можливо за переділ самої РФ). І в цьому сенсі йому важливо скоріше вивести своїх вояків із Бахмута та України загалом. Адже що більше він збереже найманців, то серйозніші претензії зможе висувати під час майбутньої російської смути".

Тож – стежимо за руками, запасаємося попкорном, закликає експерт. На його думку, схоже, "на Росії" назріває щось таке, на що ми з надією очікуємо всю війну.

"Але не в такій формі, як багато хто наївно вважав, не у вигляді "російського Майдану" чи повстання солдатських матерів (ті покірно стоять у черзі за належними ним за загиблих чоловіків-синів Ладами-Калинами). Ні, РФ накриє хвиля битв між такими як Кадиров, Пригожин та іншими власниками армій різного рівня приватизованості, прогнозує Євген Дикий. – У Кремлі розуміють цю гру. І роблять дуже логічний хід, повідомляючи, що МО задовольнить усі пригожинські "хотілки". Наскільки Пригожину важливо вийти з Бахмута та зберегти своїх бійців – настільки Кремлю важливо не дозволити йому цього. І робиться хід у відповідь конем – на тобі стільки снарядів, скільки захочеш, і тепер фіг ти "спетляєш". Логічний хід із боку пригожинських опонентів".

Ми спостерігаємо ігри внутрішньоросійської політичної "еліти"

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик розмірковує так:

"Не слід розглядати діяльність Пригожина в окремому контексті загальної конфігурації т.зв. політики у Росії. Він би нічого не робив від себе, не маючи погодження на це від вищих осіб. Так, у Пригожина особистий конфлікт із Шойгу та Герасимовим. Але це не означає, що він не має взаємодії з Міноборони – з тим самим Суровікіним. Останнього Пригожин хвалить, підтримує. Схоже, різні угруповання в російському МО конфліктують за допомогою Пригожина, який, у свою чергу, використовує їх".

Віталій Кулик упевнений – якби це не подобалося Кремлю, входило у протиріччя із загальною путінською лінією, Пригожин давно б опинився в місцях не так віддалених, звідки й з'явився.

"Так що не правильно говорити про якусь самостійну гру Пригожина, про можливий розвал російського фронту через цю гру і так далі. Це – ігри внутрішньоросійської політичної "еліти". І вони поки не вступають у суттєвий конфлікт із загальною стратегічною лінією, яку реалізує Кремль", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — глухий кут у переговорах щодо зернової угоди: чого домагається РФ – що ускладнює ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини