Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ядерна зброя в Білорусі: що означають такі дії Путіна для України та світу
commentss НОВИНИ Всі новини

Ядерна зброя в Білорусі: що означають такі дії Путіна для України та світу

Що означає розміщення ядерної зброї на території Білорусії? Путін таким чином хоче повернутися на світову політичну арену, шантажує Європу чи приховує свої невдачі у війні з Україною?

26 березня 2023, 14:35
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Російський диктатор Володимир Путін налякав Україну та західних союзників танковою потужністю РФ. Крім того, заявив, що в Республіці Білорусь до 1 липня буде готове сховище для тактичної ядерної зброї РФ. За його словами, у РБ розмістять російські тактичні ядерні боєприпаси, а також розпочнуть підготовку білоруських екіпажів літаків, здатних використовувати ядерну зброю. Про що говорять такі путінські заяви?

Ядерна зброя в Білорусі: що означають такі дії Путіна для України та світу

Путін залякує ядерною зброєю. Фото з відкритих джерел

Економічний і політичний експерт Тарас Загородній вважає, що після цих путінських заяв можна зробити низку висновків. Перший – росіяни із китайцями не домовилися.

"Жодної військової допомоги Пекін не пообіцяв. Відповідно, Кремль перейшов до старого-доброго шантажу. При цьому, м'яко кажучи, плюючи в бік Китаю. Адже за підсумками візиту Сі чітко було зазначено, що КНР не створює військовий блок з РФ. І що нерозповсюдження ядерної зброї залишається найважливішим елементом глобальної безпеки. Це — принципова позиція китайців. Яку Путін зараз демонстративно проігнорував. При цьому все робиться хитрувато, — зазначає експерт. — Ми, мовляв, просто переносимо застарілі ТЯО на територію Білорусі. Але не передаємо її, а лише зберігатимемо. А білоруські літаки ми просто модернізували, правда так, що вони можуть бути тепер носіями ядерного озброєння".

Другий висновок – це тиск не лише на Захід, а й на Лукашенка.

"Бо згоду розмістити на білоруській території ТЯО – це остаточний перехід "червоних ліній". Адже цим порушуються домовленості про нерозповсюдження ядерної зброї, підписані Білоруссю близько 30 років тому", – пояснює Тарас Загородній.

Третій висновок – з боку Кремля ми побачили відверті акти відчаю. Ядерний шантаж включив спочатку Медведєв, а тепер і безпосередньо Путін.

"У тому ж ключі можна розцінювати путінські заяви про танкову перевагу, — упевнений експерт. — Ну, так випускайте, вперед! Ви ж періодично заявляєте, що ось-ось нас завалите танками, своїми вояками, ракетами... Але зазвичай, коли дуже багато говорять, мало що відбувається. Враховуючи, що РФ знімає зі зберігання Т-55, танки 50-х років минулого століття, слабо віриться в їхню нову могутню танкову армію".

На думку Тараса Загороднього, ми бачимо просто спробу залякати ту саму Європу, якось відіграти назад ордер на арешт Путіна, виданий минулого тижня Міжнародним кримінальним судом (МКС).

"З ордером пов'язана низка важливих подій. По-перше, за пару днів до його видачі, росіяни нахабно збили американський безпілотник. Навіть СРСР не дозволяв собі безпосереднього військового зіткнення зі США. Під своїм прапором атакувати американців, та ще й показово нагороджувати за це. У Пентагоні відверто сказали — ви що, ідіоти? За що нагороджувати? За те, що ваш винищувач мало не розбився, атакуючи наш безпілотник? Навіщо? Як наслідок Україні одразу передали три десятки винищувачів. Відкрито. Словаки навіть під гарну музику. Велика Британія заявила, що передасть нам снаряди зі збідненим ураном. А це найсучасніші боєприпаси, які можуть пробивати фактично будь-яку броню. Плюс — з'явився ордер МКС. Все це сильно підкосило Путіна — Захід, по суті, оголосив конкурс серед російських еліт — хто перший здасть токсичного президента і отримає амністію. І Путін це чітко розуміє. Як і те, що переговорів із ним більше не буде. А тому знову почав брязкати ядерною зброєю та неіснуючими танками. Десь навіть істерично”.  

Політолог, співзасновник консалтингової компанії Good Politics Максим Джигун розмірковує так:

"Мені здається, за час бойових дій в Україні росіяни сповна продемонстрували свою танкову "могутність". Дані про неймовірну кількість танків (близько 20 тисяч), які мали на папері на початок повномасштабного вторгнення, явно не відповідали дійсності. Згідно з даними Генштабу ЗСУ, з початку вторгнення ми знищили близько 3,6 тисячі ворожих танків, проте агресору вже фактично нема чим воювати, тому доводиться розконсервувати стародавні машини, гадаю, за фактом, 70% з того, чим хвалилася російська пропаганда, являло собою металобрухт. Це все, що потрібно знати про російські "потужності" щодо виготовлення танків. До речі, частина з них використовувалися у так званому "танковому канібалізмі, коли з 2-3 машин створювали одну".

Санкції, запроваджені Заходом проти РФ, у рази ускладнили технологічні процеси, зазначає експерт. У тому числі щодо створення нових танків. І заяви Путіна про те, що РФ здатна виготовляти втричі більше танків, ніж партнери можуть поставити Україні, виглядає відвертим фейком, вважає Максим Джигун. Традиційна для Кремля видача бажаного за дійсне.

"Щодо можливого розміщення ядерної зброї в Білорусі – це явна відповідь скривдженого на Захід Путіна за видачу ордера на його арешт. Таким чином Путін намагається демонструвати якусь свою політичну суб'єктність. Хоча всі давно зрозуміли, що він не політик світового рівня, не стратег. Він — нерукоподаваний демократичним світом арештант, який тимчасово перебуває на волі. Однак Путін хоче розміщенням ядерної зброї на білоруській території повернути своє ім'я в міжнародний порядок денний. Змусити Захід комунікувати з ним", — пояснює політолог.

При цьому, наголошує він, ймовірність застосування ядерної зброї або відсутня, або знаходиться на вкрай низькому рівні.

"Цього не допустить не лише Західний світ на чолі зі США, а й Китай. Обидва ці полюси чітко дали зрозуміти Путіну, щоб він припиняв брязкати ядерною зброєю. Але, як бачимо, вносить корективи ордер на арешт російського президента. Тож, – констатує Максим Джигун – ми бачимо просто шантаж у виконанні Путіна, який намагається якось показати, що він має глобальний вплив, при цьому всі розуміють, що нинішня Білорусь, по суті, колонія РФ, і та може творити там, що захоче. Тому розміщення там ТЯО нічого особливо не змінить".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що з'явилася реакція США на розміщення ядерної зброї на території Білорусі.

Також "Коментарі" писали, що в цій країні Путін не почуватиметься у безпеці.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Харя Кришны

28 березня 2023, 09:14

Я вважаю, що адекватною відповіддю на ядерку в біломосковії буде закриття неба над нею. Хто зна, яка ракета злітає? Будь яка має бути знищена відразу після зльоту.

Ігор

26 березня 2023, 15:14

Маючи сусіда - втілення самого пекла, Росія не отримає спокій, навіть зливши Путіна. Отримає Орків очолених фінаншистами і легендарний репараційний дерибан. І знущання/веселощі фінаншистів Гетманцева Яресько Маркарової Гонтаревої на прес-конференціях, як вони веселились під час банкопаду. Лукашенко не Путін, вагатись не буде. Дежавю українця Хрущова і Кастро з розміщенням ракет на Кубі.


Новини