Головна Новини Суспільство Війна з Росією Втілення мирного плану України: чи може допомогти саміт у Саудівській Аравії
commentss НОВИНИ Всі новини

Втілення мирного плану України: чи може допомогти саміт у Саудівській Аравії

Україні важливо, щоб світ зрозумів – десять пунктів формули миру, які ми пропонуємо, це не лише про Україну, а й про відновлення міжнародного права, яке руйнує РФ

3 серпня 2023, 17:15
Поділіться публікацією:

Спікер Держдепу США Метью Міллер заявив, що його країна сприймає намічений на 5-6 серпня саміт у Саудівській Аравії, учасники якого обговорять запропоновану президентом України "формулу миру" та її реалізацію – як початок процесу, шанс для десятків держав почути українську сторону безпосередньо. Експерти продовжують аналізувати для видання "Коментарі" сам факт проведення цієї зустрічі та вигоди, які може отримати від неї Україна.

Втілення мирного плану України: чи може допомогти саміт у Саудівській Аравії

Зустріч у Саудівській Аравії. Фото з відкритих джерел

Мета України – щоб країни Глобального півдня вилізли з тієї черепашки, в якій вони перебувають

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко поділився такою думкою:

"Ця зустріч, ініціатором якої виступила Україна (передусім президент Володимир Зеленський та голова його Офісу – Андрій Єрмак), для нас дуже важлива. І чудово, що Саудівська Аравія, яка є однією з провідних країн Глобального півдня (до нього відносяться представники Африки, Азії, Океанії, Латинської Америки та Карибського басейну, Туреччина; топ-держави – Бразилія, Індія, Індонезія, Саудівська Аравія, низка держав Південної Африки, деякі відносять до цього списку і Туреччину — прим. ред.), погодилася стати майданчиком для обговорення. Нам необхідний предметніший діалог з умовно нейтральними країнами на, скажімо так, їх території".

За словами експерта, мета України – щоб країни Глобального півдня вилізли з тієї черепашки, в якій вони перебувають, і побачили ширшу перспективу в контексті української формули миру.

"Адже ті десять пунктів, які ми пропонуємо, це не лише про Україну, а й про відновлення міжнародного права, яке руйнує РФ. А відсутність чітких правил гри для всіх – це хаос, відсутність прогнозування", – пояснює Ігор Петренко.

Саме тому, продовжує він, формула миру України здатна забезпечити досягнення реального та справедливого миру для нас, притягнення агресора до відповідальності, а також вибудувати дієві механізми стримувального чинника, щоб подібної війни більше не повторилося. Ніде.

"Так що наші пропозиції стосуються всього світу, адже дозволяють ліквідувати загрози (зокрема гіпотетичні), які мають вплив на всіх. Йдеться про екологічну, атомну, продовольчу, енергетичну безпеку. Щодо умовного колективного Заходу, який нас підтримує, і Глобального півдня з його вже не актуальною нейтральністю. Відсутність покарання агресора — це бомба сповільненої дії, скринька Пандори, оскільки дестабілізує світовий порядок, створює небезпечний прецедент, що потенційно може призводити до конфліктів в інших регіонах. Тож у нашій формулі миру захистів спільний інтерес", – наголошує експерт.

Саме це, впевнений він, ми маємо донести до всіх учасників саміту в Джидді, створюючи умови для продовження діалогу.

Ігор Петренко наголошує, що буде вже друга зустріч. Перша пройшла у Данії (у Копенгагені). Низка зустрічей пройде у вересні, коли будуть проходитись по кожному пункту формули миру з різним представництвом країн.

А вже після низки таких тематичних зустрічей стане можливим (наприкінці цього року чи вже наступного) Глобальний саміт миру, який, зазначає експерт, має покласти край війні та принести справедливий стійкий мир і для нас, і для всієї планети.

"Загалом очікування щодо зустрічі в Саудівській Аравії позитивні. Раз туди зібралося понад 30 країн та об'єднань - це багато про що говорить. Усі розуміють, що потрібна корекція міжнародного права, виходячи із нинішніх реалій. Що потрібні дієвіші механізми глобальної безпеки. Що та сама ООН не відповідає рівню сучасних загроз. І Україна репрезентує саме такі механізми, пояснюючи, що це стосується всіх. І що зволікання вдарить по всіх. Головне очікування – отримати відповідний відгук, змінювати позицію тих країн, які зараз займають або нейтральну, або проросійськішу позицію", – констатує Ігор Петренко.

Включення у переговори ключових незахідних країн є найважливішим інструментом дипломатичного тиску на російське керівництво

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що головним питанням переговорів у Саудівській Аравії стане мирне врегулювання в Україні. За його словами, учасники висловлять свої пропозиції до української формули миру, яку презентував Володимир Зеленський восени минулого року.

"За цей час пройшли інтенсивні консультації на рівні посольств та міністерств закордонних справ. Кожен пункт української формули розширений і деталізований, низка кроків уже реалізується, зокрема, щодо ядерної та продовольчої безпеки", – пояснює експерт.

Він вважає, що проведення переговорів у Саудівській Аравії має символізм. Вже саме місце зустрічі має демонструвати розширення географії підтримки української дипломатичної позиції, наголошує Ігор Попов. І нагадує, що Саудівська Аравія вже зробила свій внесок в організацію неформальних переговорів та гуманітарні обміни. Нині ж, окрім надання майданчика для зустрічі, активно працює над деталізацією мирного плану.

"Очікується представництво на рівні радників керівників країн з питань політики та безпеки, це досить високий рівень, – зазначає експерт. – Українську делегацію очолить голова ОП Андрій Єрмак, американську – радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван. Навряд чи ми побачимо багато публічних результатів цієї зустрічі. Так само, як не було детальних звітів про попередню зустріч у Копенгагені. Але позиції, напрацьовані в Джидді, будуть обговорені на закритих переговорах в інших місцях. Так, Бразилія та ПАР обговорять мирне врегулювання з Китаєм на саміті БРІКС, а турецький лідер Реджеп Ердоган планує зустріч із російським – Володимиром Путіним".

На думку Ігоря Попова, у вересні питання досягнення миру в Україні стане ключовим для Генеральної Асамблеї ООН. Підсумком численних консультацій стане проведення Глобального саміту формули миру.

"До його поведінки у мирному плані будуть враховані пропозиції країн Глобального півдня, багато з яких утримуються від жорстких оцінок чи запровадження санкцій проти РФ, – вважає експерт. – Звичайно, найпроблемнішим питанням залишається виведення російських військ із території України. І тому включення до переговорів ключових незахідних країн є важливим інструментом дипломатичного тиску на російське керівництво. Сам Кремль декларує готовність до перемир'я, але не до миру, та й то – на своїх умовах. Тому для зміни умов досягнення миру та просування української позиції потрібні додаткові багатосторонні переговори дипломатів. І, звісно, успіхи на фронті є найважливішим аргументом під час проведення дипломатичних переговорів".

Видно, що у Кремлі вже нервують

Політтехнолог, партнер SIC Group, голова Інституту демократії та розвитку PolitA та партії "Національна платформа" Катерина Одарченко нагадує, що було вже багато мирних планів. І китайський, і ватиканський, і африканський, і плани низки західних лідерів.

"Очевидно, що переговори в Саудівській Аравії не є основними на шляху до миру. І після них не з'явиться швидке рішення, яке влаштує всіх. Тим більше, що багато що вирішує ситуація на полі бою. І хоч ЗСУ проводять наступальні дії та деокупують українські території, поки це не ті темпи та досягнення, які б дали нам сильну переговорну позицію", – пояснює експерт.

Втім, зазначає вона, видно, що те, що відбувається РФ дуже непокоїть. Не випадково Путін то заграє з Африкою, то намагається вийти на рівень нових погроз, у тому числі за допомогою брязкання вагнерівською зброєю на білорусько-польському кордоні.

"Видно, що в Кремлі нервують. У тому числі щодо того, що на саміт у Саудівській Аравії росіян не запросили. А, коли ворог нервується, він припускається помилок. І вже навіть тому такі зустрічі нам на руку, – впевнена Катерина Одарченко. – Не говорячи вже про те, що вони можуть стати черговою сходинкою на шляху до справедливого миру".

Читайте також на порталі "Коментарі" — головна мета зустрічі в Саудівській Аравії – чому вона така важлива для України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини