Головна Новини Суспільство Війна з Росією Від чого залежатимуть події на фронті: яке завдання намагаються виконати Україна та РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Від чого залежатимуть події на фронті: яке завдання намагаються виконати Україна та РФ

Україна та РФ намагаються вирішити свої завдання з умовним дедлайном до кінця року

26 жовтня 2023, 15:05
Поділіться публікацією:

Україна переживає вже 610 день широкомасштабної війни з Росією. Після невдачі з бліцкригом Кремль зробив ставку на конфлікт "у довгу", чому, серед іншого, допомагає обхід санкцій (дозволяючи агресору клепати ракети), а також недостатня допомога Україні з боку союзників. На полі бою наразі Сили оборони України мають деякі успіхи в Херсонській та Запорізькій областях, а також на південь від Бахмуту. Тоді як росіяни потужно атакують на Авдіївському напрямку та на Куп'янсько-Лиманському. Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками з приводу того, що зараз відбувається на фронтах російсько-української війни, включаючи військовий і зовнішньополітичний, а також поділилися деякими прогнозами.

Від чого залежатимуть події на фронті: яке завдання намагаються виконати Україна та РФ

Бої за Авдіївку. Фото з відкритих джерел

Військово-технічний аспект прив'язаний до грошей

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков акцентує, що у тому, що відбувається, є політична, військова та військово-технічна складова.

"Політичну слід розглядати у міжнародному, геополітичному плані, – пояснює він. – Для ведення війни потрібні фінанси, озброєння, ресурси. Ми бачимо, що відбувається у Конгресі США, яку там пережили спікеріаду. А саме Конгрес голосує серед іншого за виділення коштів на підтримку України. Білий дім подав солідний запит, ув'язавши допомогу нам з допомогою Ізраїлю, Тайваню, зміцненням кордону з Мексикою. Але не всі погоджуються з таким розкладом. Тож політика впливає на багато що".

Військово-технічний аспект ув'язаний до грошей. Адже, якщо перших буде недостатньо, то й із замовленнями для ВПК будуть проблеми, зазначає Олег Старіков. Це, наголошує він, стосується як США, так і ЄС.

"Голова Військового комітету НАТО адмірал Роб Бауер вказав на ще одну проблему, – продовжує експерт. – Із 31 країни Альянсу 14 досі не перейшли на загальний стандарт. Як наслідок – маємо проблеми із наявністю снарядів 155-мм".

Є, за словами співрозмовника "Коментарів", і внутрішньоукраїнські проблеми. Нам просто вже не вистачає людського ресурсу. Саме цим член комітету з питань нацбезпеки Верховної Ради Сергій Рахманін аргументує необхідність посилення мобілізації.

"Щодо власне військової складової, то, як ми, так і противник в останній місяць намагаємось вирішити свої завдання з умовним дедлайном до кінця року. Ми – покращити своє тактичне становище, противник – відкинути нас із тих позицій, що ми зайняли, на вихідні. Наразі майже по всій лінії бойового зіткнення посилилися бойові дії. Як на південному фронті, де у нас є деякі успіхи, так і на східному (Авдіївка), а також північному (Купянськ, Лиман). Противник хоче відкинути нас на правий берег річки Оскол, зайнявши Куп'янськ-Вузловий, важливий залізничний пункт, логістичний вузол. Що стосується Бахмута, то на південній фазі (Кліщіївка, Андріївка, в районі залізничних шляхів) бойові дії проходять на зустрічних курсах зі змінним успіхом", – розповідає Олег Старіков.

Він наголошує, що найтривожніша ситуація – це Авдіївський укріпрайон.

"Росіяни після нещодавнього візиту Путіна до Ростова і заслуховування звіту начальника Генштабу Герасимова, після відвідин міністром оборони Шойгу південного фронту – розпочали третю активну фазу в районі Авдіївки. З 10 по 14 жовтня була перша, яку ми успішно відбили, знищивши від 60 до 100 одиниць бойової техніки супротивника. Потім, з 19 по 20-ті, була друга хвиля. А з 22-го розпочалася третя. Противник має дві мети. Мінімальна – взяти Авдіївський укріпрайон у кліщі, встановивши вогневий контроль за дорогами, що ведуть до міста. Максимальна – зробити котел. Наше командування це розуміє. Невипадково минулого тижня Авдіївку відвідав головком Залужний. Не випадково туди перекинуто резерви, посиливши наше угруповання приблизно до 20 тисяч. Наразі ЗСУ там намагаються розбивати "кліщі" з півдня та півночі", – зазначає експерт.

За його словами, з урахуванням того, що горловина входу в Авдіївський виступ 10-15 км, будь-яке просування ворога на 2-3 км може призвести до катастрофи на кшталт тієї, що ми пережили з Іловайськом влітку 2014-го та Дебальцевого взимку 2014-15 рр. Цього допустити не можна. Тому й перекидаються резерви, пояснює Олег Старіков.

"Ворог підтягнув у районі Авдіївки близько 10-15 тисяч резерву. Додатково до того угруповання, що там було – близько 40-60 тис. Росіяни всіма силами, незважаючи на втрати, намагатимуться до кінця року виконати поставлене Путіним завдання. Тож бойові дії там наростатимуть", – прогнозує експерт.

Відповідь на багато питань може дати зустріч лідерів США та Китаю

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок упевнений, що події на фронті залежатимуть від спроможності закордонних партнерів надавати нам допомогу у достатніх обсягах.

"З огляду на те, що ми почули низку заяв від керівників деяких країн Заходу, а також констатацію всередині України щодо снарядного голоду (причому як у ЗСУ, так і російської окупаційної армії) та тотальної нестачі озброєнь у світі, можна прогнозувати, що інтенсивність бойових дій по всій лінії фронту знизиться. Звичайно, ми цього не побачимо прямо завтра. Але в короткостроковій перспективі, за місяць-два, таке цілком можливо", – вважає експерт.

Зрозуміло, продовжує він, що росіяни мають великі запаси. Але факт того, що вони вже звертаються за допомогою то до Ірану, то до Північної Кореї (вигрібаючи майже все з Білорусі) говорить сам за себе. Тож у ВПК країни-агресора є певні проблеми, констатує Валерій Клочок.

Він припускає, що відповідь на багато питань може дати ймовірна листопадова зустріч лідерів двох найпотужніших держав – США та Китаю.

"Буквально зараз відбувається триденний візит глави китайського МЗС Ван І до Штатів. Є публічна позиція лідера КНР Сі Цзіньпіна, що він готовий до досягнення домовленостей із США щодо глобальних питань, включаючи врегулювання світових конфліктів. Включно з російсько-українським (керівництво КНР не називає цю війну – війною). Є надія, що у листопаді на полях саміту Азіатсько-Тихоокеанського економічного співробітництва (АТЕС), який відбудеться у Сан-Франциско, буде розглянуто й це питання. Немає сумнівів, що Китай здатний впливати на можливості РФ вести війну. Адже він підтримує її економічно, постачає туди товари подвійного призначення тощо. І те чи інше його рішення може вплинути на події на лінії фронту", – пояснює експерт.

На його думку, ми явно рухаємось до закінчення війни. Поки що складно говорити, як саме це станеться, уточнює Валерій Клочок. Можливо, шляхом "заморозки" конфлікту на певних умовах на невизначений час.

"Про це багато зараз пише західна преса, про це говорить стратегія спеціальної комісії Конгресу США, яка не виключає майбутнього одночасного протистояння Штатів з РФ і КНР. Виходячи з вищесказаного, гадаю, ми до кінця цього року можемо побачити контури закінчення російсько-української війни", – підсумовує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — які перспективи визволення Криму – що важливо робити вже зараз.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини