Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що відбувається на дипломатичному фронті: які рішення можуть вплинути на події в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

Що відбувається на дипломатичному фронті: які рішення можуть вплинути на події в Україні

Україна продовжує утримувати фронт, сподіваючись, що США не відмовляться від своїх обіцянок і нададуть новий пакет допомоги

13 квітня 2024, 13:55
Поділіться публікацією:

Російська окупаційна армія продовжує тиснути на військовому фронті, тероризувати Україну ударами по енергетиці, а також намагатися зірвати наміри України зібрати якнайбільше країн на Глобальний саміт миру задля вироблення спільного рішення щодо припинення російсько-української війни на справедливих умовах. За логікою Кремля – "справедливим" є залишити за собою захоплені території. Допомога нам від США все ще буксує, а ось європейці більш активно включаються до цього процесу. Експерти проаналізували для порталу "Коментарі" нинішній стан російсько-української війни на дипломатичних фронтах та спрогнозували, як ситуація може розвиватися далі.

Що відбувається на дипломатичному фронті: які рішення можуть вплинути на події в Україні

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

До червня 2024 року може бути ухвалено низку рішень

Народний депутат Верховної Ради VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов наголошує, що важливою новиною на дипломатичному фронті стало анонсування проведення Інавгураційного саміту миру у Швейцарії 15-16 червня. На ньому планується обговорення детальних планів реалізації "формули миру" Володимира Зеленського.

"Очікується участь лідерів провідних світових країн, і це має продемонструвати підтримку українських позицій щодо мирного врегулювання. Примітно, що Саміт миру відбудеться безпосередньо після саміту G7 в Італії, таким чином глави держав Великої сімки зможуть узгодити свої графіки та особисто приїхати на захід у Швейцарії. Інтригою залишається рівень участі Китаю у мирному саміті. Наразі відбувається активна човникова дипломатія: лідери західних країн відвідують Пекін, а у травні запланований візит Сі Цзіньпіна до Європи. Звичайно ж, мирне врегулювання в Україні є одним із основних питань у цих зустрічах", – наголошує експерт.

Він звертає увагу, що червень 2024 року стане дуже насиченим різними заходами, на яких обговорюватимуться важливі для України питання. 11-12 червня у Берліні пройде конференція з відновлення України, на якій ми очікуємо отримати відповіді щодо фінансування проектів післявоєнного відновлення. У середині місяця – саміт миру у Швейцарії. А 27-28 червня – засідання Ради ЄС, на порядку денному – затвердження переговорної рамки з Україною та продовження режиму пільгової торгівлі для українського експорту.

"Але проводити дипломатичну роботу набагато складніше, якщо є загрози безпеці на лінії фронту, – пояснює Ігор Попов. – Успіхи ж ЗСУ безпосередньо залежать від своєчасності та обсягів постачання західної зброї та боєприпасів. Затягування американським Конгресом рішення про надання допомоги Україні створює реальні проблеми на фронті. У разі відмови від голосування підготовка альтернативного рішення щодо виділення цільового кредиту займе кілька тижнів дорогоцінного часу. Європейські партнери України не мають достатньо ресурсів, щоб повністю перекрити дефіцит американських поставок".

В такій доволі складній ситуації у ЗМІ з'являється "турецький план" припинення війни.

"У період до червня 2024 року у світових столицях прийматимуть політичні рішення щодо допомоги Україні, формулювання саміту НАТО та реформи глобальної архітектури безпеки", – прогнозує Ігор Попов.

Оптимістично виглядає новий союз Великобританії та Франції

Політексперт, кандидат політичних наук, історик Олександр Палій розмірковує так:

"Екс-президент США Дональд Трамп, який зараз є основним кандидатом у президенти від Республіканської партії і багато в чому стоїть за блокуванням допомоги Україні вже дав зрозуміти, що не перешкоджатиме виділенню грошей, якщо це буде зроблено як кредит. Нехай хоч так, але ми отримаємо підтримку. Зрозуміло, що Трамп – опортуніст, і йому все по барабану. Але його штаб, мабуть, вивчив соціологію. А та демонструє великі симпатії американців до України, їх схвалення надання нам допомоги".

Плюс – Європа стала набагато активніше допомагати Україні та досить жорстко критикувати те, що США гальмують допомогу.

"І це, судячи з рейтингів, вже відбивається на підтримці Трампа, яка стала знижуватися через його ігри з Конгресом із таким важливим для нас законопроектом, де закладено десятки мільярдів для України", – зазначає Олександр Палій.

На його думку, дуже оптимістично виглядає новий союз Великобританії та Франції, які потужно підтримують Україну та дають зрозуміти, що не дозволять РФ отримати мир на своїх умовах (які фактично означають капітуляцію України).

"Обидві ці європейські держави – ядерні, обидві серйозно допомагають нам, зокрема, далекобійними ракетами. Французи надають нам також гарні гармати, такі, як "Цезар", англійці роблять серйозні поставки безпілотників. Міністр оборони Великобританії не виключив навіть надання Україні дослідних зразків лазерної зброї. Німеччина нам також добре допомагає, але поки що не готова давати далекобійні ракети. Було б чудово дотиснути Берлін і з цього приводу. Східноєвропейські держави, які виразно відчувають вихід від РФ загрози, також намагаються підтримувати Україну по максимуму. Особливо це стосується балтійських держав, Польщі, Чехії", – наголошує експерт.

Щодо майбутнього саміту миру, який намаганнями України може відбутися у червні у Швейцарії, там навряд чи слід очікувати високих представників Китаю, вважає він. Пекін уже дав зрозуміти, що хоче організувати захід, де зможуть бути присутніми українська та російська сторона. А представників путінського режиму у Швейцарії ніхто не чекає.

"Очікування від цього саміту – помірковано-оптимістичні. Але він дозволить консолідувати десятки країн навколо української формули миру, що базується на необхідності дотримуватися територіальної цілісності, суверенітету, міжнародного права", – підсумовує Олександр Палій.

Читайте також на порталі "Коментарі" — сценарій переговорів України та РФ: чи справді точаться торги, що стане вирішальним.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

13 квітня 2024, 13:52

Залишилось півроку до перемоги республіканців у США. Після почнеться процедура екзорцизму. Виділення грошей корумпованим розкрадачам це є один із інструментів екзорцизму, тому навряд цього року це відбудеться. Індикатором виділення корумпованим великих грошей стане зростання вартості крипти, а зараз тенденція до падіння.


Новини