Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що стане визначальним у 2024-му році: як переламати хід війни на нашу користь
commentss НОВИНИ Всі новини

Що стане визначальним у 2024-му році: як переламати хід війни на нашу користь

Ключовими стануть обсяги та темпи допомоги з боку наших закордонних партнерів, а також налагодження виробництва озброєнь самою Україною

20 грудня 2023, 11:05 comments1797
Поділіться публікацією:

Під час підсумкової річної прес-конференції президента України Володимира Зеленського, яку він дав увечері 19 грудня, (і яку оперативно проаналізував з експертами портал "Коментарі"), глава держави абсолютно логічно заявив, що ніхто (ні командири Сил оборони України, ні західні союзники) не знає, коли закінчиться війна. У тому числі – чи це станеться у 2024 році. При цьому масштабні пакети допомоги від наших партнерів переносяться саме на наступний рік. І від ЄС, і від США. Західні видання б'ють на сполох, передбачаючи небачений терор українського народу, якщо переможе Росія, а також будують похмурі прогнози, якщо партнери продовжать згортати допомогу. При цьому більшість українців готові продовжувати боротьбу проти агресора, навіть, якщо ми залишимося без підтримки Заходу. Експерти поділилися з порталом "Коментарі" своїми очікуваннями від 2024 року.

Що стане визначальним у 2024-му році: як переламати хід війни на нашу користь

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Протистояти кількості можна лише високою якістю

Колишній глава Міністерства закордонних справ України (2007-2009) Володимир Огризко розмірковує так:

"Яким буде 2024 рік, багато в чому залежить від того, наскільки ефективними будуть два моменти. По-перше, обсяги та темпи допомоги Україні з боку наших закордонних партнерів. По-друге, налагодження виробництва озброєнь та боєприпасів Україною – і всередині нашої країни, і у країнах-сусідах".

Якщо ці два напрями зійдуться в один, то ситуація складеться на нашу користь, упевнений експерт. Незважаючи на "м'ясні штурми", ставку на які зробила Росія, яка традиційно не шкодує людей. Ні своїх, ні чужих.

"Протистояти кількості можна лише високою якістю, – пояснює Володимир Огризко. – І, якщо у нас буде ця висока якість (у озброєнні, у професійності військових, що зростає), то ми гарантовано можемо розраховувати на позитивні новини на фронтах. А відповідно – і наближення краху путінського фашистського режиму. Це, на мою думку, ключове в нашій перспективі на 2024 рік".

Потрібно провести роботу над помилками, що виникли у 2023-му році

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко наголошує, що у 2023 році ми не досягли стратегічних цілей щодо більш ефективної деокупації своїх територій. Однак стратегічно важливим, наголосив він, стало видавлювання військово-морського флоту РФ із Чорного моря, витіснення ворожих кораблів із Криму, забезпечення функціонування нового морського зернового коридору – вже без участі РФ.

"Зараз ми змушені перейти до стратегічної оборонної операції по всьому фронту. А наступного року, якщо вдасться зібрати ресурс для якісно проведення контрнаступальної операції (якщо не вдасться – слід зосередитися на ефективному веденні стратегічної оборонної операції), розпочати її ретельне планування. З урахуванням проблем, що виникли 2023-го. У тому числі через зриви постачання союзниками обіцяних нам озброєнь. У тому числі – через те, що наступали ми на низці напрямків (Мелітопольський, Бердянський, Бахмутський та Херсонський), замість того, щоб зосередитися на якомусь одному (як говорили наявні ресурси)", – наголошує експерт.

Ігор Романенко впевнений, що треба було перевірити на всіх чотирьох напрямках, де супротивник найслабший, після чого зосередити всі ударні сили саме там, а на трьох інших напрямках переходити до оборони. Все це слід врахувати наступного року, якщо хочемо досягти ефективних результатів.

Об'єднуємось у самій країні та не допускаємо розвалу зовнішніх міжнародних коаліцій

Політичний експерт Світлана Кушнір зазначає, що наша головна мета – вистояти у 2024 році. Дуже непростий, враховуючи період виборів у США, в РФ (Кремль до березня намагатиметься досягти успіхів в Україні), у низці країн Європи.

А згідно з Конституцією, у березні мали б відбутися і вибори президента України, нагадує експерт.

"Ми повинні пройти наступний рік, максимально згуртувавши всі еліти у політиці, бізнесі, суспільстві, – впевнена Світлана Кушнір. – Бо на політичному протистоянні можемо втратити не лише фортецю фронту, а й частину територій. Нашими чварами росіяни завжди вміло користуються. Тому – продовження опору, підтримка ЗСУ, припинення чвар та приглушення амбіцій повинні допомогти нам пережити 2024-й – рік великих та значущих виборів як у США, як у РФ, так і в Європі, на Тайвані".

Світ трястиме і штормить, але ми витримаємо, акцентує експерт.

"Тож – тримаємо лад, покер-фейс і не упускаємо вигоди для держави, міцно об'єднуємося в самій країні та не допускаємо розвалу зовнішніх міжнародних коаліцій, які ми так завзято формували ці майже два роки широкомасштабного вторгнення", – констатує Світлана Кушнір.

Читайте також на порталі "Коментарі" — до чого звелася прес-конференція Зеленського : на які заяви варто звернути увагу.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

20 грудня 2023, 12:17

І у всіх корумпованих продажних патріотів те ж саме пусте бла-бла. От якщо буде: кількість якість дрони гроші ..., інші российско-щелепні побажання "за все хороше", от тоді ми припинимо падіння. Країна безмозких розкрадачів і паразитів юдеями збудована. Ніхто не каже, що треба починати зверху і зробити для цього: 1 2 3 4 5 ... Тому і програли.


Новини