Головна Новини Суспільство Війна з Росією Що може переламати перебіг війни в Україні: про що говорять прогнози
commentss НОВИНИ Всі новини

Що може переламати перебіг війни в Україні: про що говорять прогнози

До кінця року ситуація на фронті кардинально змінилася

3 грудня 2023, 16:05 comments3029
Поділіться публікацією:

Вкотре називається приблизний час перелому в російсько-українській війні. Президент України Володимир Зеленський припускає, що таким може стати березень 2024 року, коли в РФ відбудуться псевдовибори глави держави – фактично чергові вибори Путіна. Після цього той остаточно втратить легітимність в очах цивілізованого світу, що вже дали зрозуміти в ПАРЄ. Раніше вирішальним місяцем війни в Україні називався цей грудень. Відповідний прогноз робив президент Франції Еммануель Макрон. Глава ГУР Міноборони України Кирило Буданов після низки райдужних прогнозів заявив, що активні бої можуть закінчитися лише у 2025 році. А видання The Economist, яке останнім часом багато пише про російсько-українську війну, передбачає, що вона може затягнутися ще на п'ять років. Про що говорить такий різнобій у прогнозах? Які причини засигналізують, що ми почали бачити наближення закінчення війни? Видання "Коментарі" із цими питаннями звернулося до експертів.

Що може переламати перебіг війни в Україні: про що говорять прогнози

Війна в Україні. Фото: Міністерство оборони України

Українська влада явно вірить, що ми ще можемо здобути успіхи на фронті

На думку кандидата політичних наук, політолог Олексія Якубіна, така різниця в прогнозах пов'язана з тим, що сторони наново оцінюють можливості України і РФ.

"На початку цього року були оптимістичні настрої, завищені очікування (і у нас, і у наших партнерів) щодо наступу ЗСУ за допомогою західної зброї. Плюс – багатьох надихнув конфлікт, що спалахнув між ПВК Пригожина та Міноборони країни-агресора, що призвело до знищення верхівки "вагнерівців" . Але до кінця року ситуація змінилася. Очевидно, що наш наступ виявився не таким успішним, як передбачалося. Через низку причин, які періодично озвучує президент. Ну, а у країнах Заходу відбуваються політичні процеси, які впливають на їхнє ставлення до російсько-української війни", – зазначає експерт.

Він нагадує, що у США це вже призвело до пробуксування виділення нам допомоги. У низці європейських країн – до приходу до влади правих сил, скептично налаштованих стосовно України.

"У самій Україні також проходить переоцінка того, що відбувається, – наголошує Олексій Якубін. – Небувалий оптимізм змінюється втомою, апатією, зростанням песимістичних настроїв. Все частіше виникає питання – як довго Захід ще зможе нас підтримувати? Надавати і військову, і фінансову підтримку".

РФ спромоглася перетрансформуватися, пояснює політолог. Санкції на неї сильно не вплинули. Вона продовжує активно торгувати вуглеводнями, вкладаючи отримані кошти у війну.

"Можливо, РФ не мала таких планів, але вона ситуативно пристосовується до того, що бліцкриг не вдався – і доведеться переводити війну в довгу. Ресурсів для цього у Кремля вистачає. І він усіляко дає це зрозуміти. І готовий вичікувати як мінімум до виборів президента в США, намічених на листопад-2024. Сподіваючись, що до влади прийдуть сили, які менш налаштовані допомагати Україні. Та й вибори до Європарламенту можуть призвести до зниження там підтримки нашої країни", – розмірковує Олексій Якубін.

Водночас, продовжує він, українська влада вірить, що ми ще можемо отримати успіхи на фронті. А тому готова продовжувати військову боротьбу.

"Зупинити війну може усвідомлення кожної зі сторін, що силовим способом вона вже нічого не досягне. Поки що такого усвідомлення не проглядається ні у Москви, ні у Києва. Утім, ситуація у динаміці. Все може швидко змінитись, – зазначає експерт. – Однозначно, що архітектура європейської, світової безпеки після цієї війни має змінитись. І тут Україні важливо вписатися в нові альянси, отримавши гарантії безпеки, щоби подібна агресія проти нас не могла повторитися".

Росія може зіткнутися з кризою легітимності влади

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ розмірковує так:

"Різнобій у прогнозах пояснюється тим, що війна – це багато в чому чинник невизначеності. Ті чи інші припущення про її закінчення — це скоріше визначення деяких орієнтирів, точок біфуркації, коли війна може перейти в нову фазу (ескалація або навпаки — загасання). А визначити терміни завершення війни, як – яким саме чином це станеться – практично неможливо".

На думку експерта, коли президент Зеленський говорить про березень-2024 як про приблизний час перелому, він має на увазі, що Росія в цей час проходитиме через серйозний виборчий трек. І може зіткнутися із кризою легітимності влади.

"Або опозиційні Путіну сили (а такі є навіть у його оточенні) спробують розхитати ситуацію зсередини. Що може призвести навіть до зриву виборів. Або, якщо вибори пройдуть з великою кількістю порушень, а також за старою російською традицією з використанням силового формату, Захід їх не визнає. Як уже не визнав вибори-2020 у Білорусі, коли Лукашенко незаконно прийшов до влади", – нагадує Олексій Кущ.

Він зазначає, що в результаті Путін зіткнеться із кризою зовнішньої легітимності. Коли його, який і без того став у багатьох країнах нерукостислим через агресію проти України, ще й перестануть визнавати законно обраним президентом. Все це, звісно, здатне вплинути на можливість РФ продовжувати війну, вважає експерт.

"А інші прогнози (Буданова, Макрона, низки аналітиків у низці видань) – це суб'єктивні припущення, які базуються на інформації, якою володіє та чи інша людина, її особисті відчуття тощо. У цьому плані прогноз Зеленського точніший, оскільки він говорить не про завершення війни чи бойових дій, йдеться про якісь переломні точки. Однією з яких можуть стати російські вибори", – констатує Олексій Кущ.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді ЗСУ переходять до оборони по всьому фронту: яку мету переслідує ворог.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

3 грудня 2023, 16:25

Світ потроху відходить від божевілля. З приходом до влади республіканців почнеться відновлення мирного життя. Достатньо подивитись на поведінку влади і бізнесу в Україні, які також стомились бути заручниками Фюрера. Чиновники депутати власники бізнесу ніхто не переймається, що Україна може програти що прийде ворог і забере в них усе. Вони знають нічого страшного не станеться. Порошенко і інші його посіпаки їздять по світу для відновлення порушених війною зв'язків. Військові деморалізовані і не розуміють навіщо їм віддавати життя за повернення до старого корумпованого і олігархічного. Потроху ми будемо звільнятись від божевільної завіси корумпованого юдейського Фюрера і повертатись до мирного життя.


Новини