Головна Новини Суспільство Війна з Росією Підрив Каховської ГЕС: чого добивається Кремль – яка загроза тепер нависла над Україною
commentss НОВИНИ Всі новини

Підрив Каховської ГЕС: чого добивається Кремль – яка загроза тепер нависла над Україною

Наслідки сьогоднішнього підриву греблі вплинуть на екосистеми всього Чорноморського регіону

6 червня 2023, 12:35 comments4249
Поділіться публікацією:

Підрив російськими окупантами Каховської ГЕС на лівобережній Херсонщині залишається темою дня, що найбільш обговорюється. Вже йде ексренна евакуація, ситуація точно вплине на роботу Запорізької АЕС, а анексований Крим знову почне відчувати гостру нестачу води. Глава Офісу президента України Андрій Єрмак назвав те, що сталося екоцидом та черговим військовим злочином росіян, а глава держави Володимир Зеленський терміново зібрав Раду нацбезпеки та оборони. Експерти продовжують аналізувати подію для видання "Коментарі".

Підрив Каховської ГЕС: чого добивається Кремль – яка загроза тепер нависла над Україною

Каховська ГЕС. Фото: з відкритих джерел

Рішення росіян підірвати ГЕС може бути пов'язане з бажанням зірвати український контрнаступ

Народний депутат України ІХ скликання, голова підкомітету Верховної Ради з питань енергетичної безпеки Вікторія Гриб наголошує, що підрив росіянами Каховської ГЕС – це вже не просто черговий військовий злочин чи найбільша техногенна катастрофа в Європі останніх десятиліть, це свідомий екоцид, удар по продовольчій безпеці.

"Десятки населених пунктів Херсона – під загрозою затоплення. Каховська ГЕС забезпечувала зрошення та водозабезпечення посушливих районів півдня України, а також річне регулювання стоку Дніпра для живлення електроенергією. Її потужність становила понад 330 МВт. Після сьогоднішнього підриву станція відновленню не підлягає", – нагадує нардеп.

За її словами, існує також загроза Запорізькій АЕС, адже наповненість ставків-охолоджувачів електростанції безпосередньо залежить від рівня води у Дніпрі.

"Через відсутність доступу до прилеглої території важко точно оцінити наслідки. Це далеко не перший злочин окупантів проти довкілля. Наразі майже третина країни замінована, тисячі гектарів забруднені залишками техніки та боєприпасів, десятки тисяч гектарів лісів – випалені. Наслідки сьогоднішнього підриву греблі вплинуть на екосистеми всього Чорноморського регіону", – наголошує Вікторія Гриб.

Вона припускає, що рішення росіян підірвати ГЕС може бути пов'язане із бажанням зірвати український контрнаступ.

"Втім, особисто я сумніваюся, що руйнування греблі зможе зупинити український опір та вплинути на кінцеву мету наших Збройних Сил – остаточне та повноцінне звільнення території України від російських військ, – уточнює парламентарій. – Зараз дуже важливо подбати про безпеку людей, які опинилися в епіцентрі підтоплення, евакуювати їх у безпечне місце та надати тимчасове житло. Сподіваюся, що світ максимально жорстко відреагує на черговий акт російського тероризму. Подібні злочини не повинні залишатися безкарними".

Росія програє на полі бою, єдине, що залишається – застосування терористичних інструментів

Народний депутат України VIII скликання, експерт Українського інституту майбутнього Ігор Попов поділився такою думкою:

"Підрив дамби Каховської ГЕС – це демонстративний крок російської влади з метою підняття ставок у переговорах. Крім того, він є підтвердженням неадекватності вищого військово-політичного керівництва країни-агресора. Російські війська обстрілюють цивільні об'єкти в Україні, руйнують енергетичну інфраструктуру, загрожують організацією техногенних катастроф".

Експерт не виключає, що подальшими можливими гуманітарними злочинами окупантів можуть стати підриви інших гребель та гідроелектростанцій на Дніпрі, а також зростання загроз для Запорізької АЕС.

"Після руйнування Каховської греблі увімкнувся "лічильник" витрачання запасів води для охолодження реактора в Енергодарі, де розташована ЗАЕС. І російська сторона продавлюватиме прискорення переговорів щодо припинення вогню. Меседж буде доволі простий – "У нас немає гальм, ми підемо на будь-які техногенні катастрофи, починайте з нами переговори, або ми зруйнуємо світ". Завезення ядерного озброєння до Білорусі та вихід із конвенцій щодо контролю за зброєю масового ураження – частини того ж плану, – пояснює Ігор Попов. – В оперативному плані затоплення значних територій може, за логікою Кремля, вплинути на плани проведення українського контрнаступу. Російське керівництво явно боїться успішних наступальних операцій української армії, оскільки це потенційно може призвести до обвалу фронту та паніки у російських елітах".

Кремль, нагадує експерт, уже тиждень не може дати притомний коментар щодо подій у Бєлгородській області. І тим більше його лякає український наступ на півдні.

"Росія програє на полі бою, програє у дипломатичному та інформаційному вимірах. Єдине, що залишається – застосування терористичних інструментів", – констатує Ігор Попов.

Немає сумнівів, що підрив дамби спричинений панікою перед загрозою українського наступу

За словами політичного аналітика Павла Нусса, терактом на Каховській ГЕС росіяни завдали шкоди самим собі, змусивши свої війська відступити на лівому березі Дніпра.

"Частина окупантів не має можливості евакуації і буквально сидить на деревах. Українці ж втратили максимум на тиждень-півтора можливості наступу на лівий берег Дніпра. Вода спаде і дороги підсохнуть, тому тимчасові перешкоди", – підкреслює аналітик.

Але, наголошує він, викликає хвилювання наслідки теракту для цивільного населення:

1. Зіпсований урожай, брак питної води, величезні збитки через евакуацію, втрата свійських тварин місцевого населення.

2. Загроза епідемій.

3. Падає рівень прісної води у сусідніх регіонах України, що призводить до нестачі питної води і там.

4. Змінюється сольовий баланс північної частини Чорного моря, що вплине на флору та фауну Дніпрово-Бузького лиману та прилеглої частини моря.

5. Забруднення води, куди потрапило 150 тонн машинного мастила.

6. Дефіцит води у Криму через зневоднення Дніпрово-кримського каналу.

7. Загроза Запорізькій АЕС, де не вистачить води для охолодження реакторів (можливе повне зупинення станції).

"Немає сумнівів, що підрив дамби викликаний панікою перед загрозою українського наступу. Підтоплення стали легітимною причиною для росіян пояснити причини їхнього відступу від Дніпра, – пояснює Павло Нусс. – Це явний екоцид. Востаннє щось подібне було в Україні після підриву представниками Червоної армії Дніпрогесу влітку 1941-го під час відступу. Тоді загинули тисячі військовослужбовців та цивільного населення. Цьогорічний підрив ГЕС – це спроба отримати ініціативу, яку росіяни втратили як на фронті, так і на власній території Бєлгородської області".

Знесення греблі у Новій Каховці є військовим злочином відповідно до Женевської конвенції, нагадує експерт. І висловлює надію, що світова реакція буде болісною для росіян.

"Нові санкції, виключення Росії із міжнародних організацій, поглиблення політичної та економічної ізоляції Москви – неминуче, – прогнозує Павло Нусс. – Руйнування ГЕС вважається зброєю масового знищення та військовим злочином невиборчої дії, згідно зі статтею 56 Додаткового протоколу I від 1977 року".

Читайте також на порталі "Коментарі" — підрив греблі Каховської ГЕС: навіщо на це пішли окупанти – якими будуть наслідки.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини