Головна Новини Суспільство Війна з Росією Очікування від України, Заходу, Росії: як зміниться війна в 2024-му
commentss НОВИНИ Всі новини

Очікування від України, Заходу, Росії: як зміниться війна в 2024-му

Куди поверне війна в Україні 2024-го багато в чому залежить від тих рішень, які прийматимуться у січні-лютому

29 грудня 2023, 17:45 comments2445
Поділіться публікацією:

Реагуючи на масовану ракетну атаку російських окупаційних військ по Україні, жертвами якої (вбито та поранено) стали близько ста людей, посол США в нашій країні Бріджіт Брінк закликала продовжити фінансування України, яка бореться з російською агресією. Однак у 2024-й рік ми входимо з багатомільярдними пакетами допомоги, що "підвисли", як з боку США, так і з боку Євросоюзу. І з черговою хвилею російського наступу та похмурими прогнозами з боку деяких західних діячів та медіа. Своїм баченням того, як ситуація у російсько-українській війні та навколо неї може розвиватися у 2024 році, з порталом "Коментарі" поділилися експерти.

Очікування від України, Заходу, Росії: як зміниться війна в 2024-му

Війна в Україні. Фото: Генштаб ЗСУ

Якщо поставки західної техніки будуть потужними та швидкими – відкривається перспектива для наступальних операцій

Генерал-лейтенант, колишній заступник начальника Генштабу ЗСУ (2006-2010 рр.) Ігор Романенко пояснює:

"Перспективи 2024 року значною мірою пов'язані з тим, наскільки і яким чином розвиватиметься забезпечення наших бойових дій з боку союзників. Багато рішень прийматимуть у січні-лютому. І не лише фінансових. Йдеться, наприклад, про передачу нам натовських винищувачів покоління 4 (американські F-16, а можливо і шведські Gripen). Про постачання ракет дальністю понад 300 км (ATACMS, Storm Shadow/SCALP, а можливо і німецьких TAURUS)".

За словами експерта, якщо такі постачання будуть потужними та швидкими – відкривається перспектива для наступальних деокупаційних операцій. У тому числі з перерізанням сухопутного коридору до Криму. Якщо ж допомагатимуть нам скромно, доведеться більше думати про стратегічну оборону з проведенням контрударів на окремих напрямках, наголошуючи на зниженні потенціалу угруповання військ противника на території України, прогнозує генерал.

"Крім розширення постачання необхідних нам видів озброєння та боєприпасів з боку партнерів, важливим є також збільшення потужностей роботи вітчизняного ВПК. Не залежати ні від кого завжди – ефективніше", – наголошує Ігор Романенко.

Але нам, продовжує він, треба ще й поповнити лави збройних сил. І тих, хто вже на фронті. І у ракурсі формування нових бригад. Як мати можливість проводити ротації (і цей момент піднімається у проєкті нового закону про мобілізацію), так і для проведення контрнаступальних операцій.

"Достатньо гостро обговорюється законопроєкт про мобілізацію. Але, гадаю, його буде прийнято найближчим часом. Відкладання такого – може призвести до тяжких наслідків, – попереджає Ігор Романенко. – Хоча модернізація підходів швидше за все відбудеться не в повному обсязі. На повну мобілізацію влада не піде. Втім, до цього можуть спонукати неприємні для нас обставини – і на фронті, і загалом у світі".

Ми максимально намагаємося берегти людей, техніку

Екс-спікер Генштабу ЗСУ, військовий експерт, полковник Влад Волошин наголошує, що війна не десь там, вона – тут. Це, пояснює він, стосується всієї України, всіх українців.

"Війна постійно трансформується. І ми вже бачимо, що на першу роль виходять дрони всіх видів. Росія ефективно використовує дрони-камікадзе, КАБи, керовані снаряди типу "Ланцет". Якщо 2022-го такого масового застосування не було, то 2023-го дронові засоби та засоби протидії їм виходять на перший план, – зазначає полковник. – Деякі експерти малюють гнітючі картини на 2024 рік. Я так не вважаю. Ми ведемо успішні оборонні дії, проводимо вдалі контрудари".

Влад Волошин звертає увагу, що Росія кинула, щоб зупинити український наступ, величезні сили та засоби. Тому зуміла його стримати, а потім розпочати свій наступ.

"РФ воює проти нас переважно "м'ясними штурмами", не шкодуючи людей. Нам доводиться протиставляти цьому професіоналізм та технологічну противагу в деяких видах озброєнь. Це продовжиться і у новому році, – прогнозує Влад Волошин. – Можливо, на деяких напрямках, де ми мали просування, доведеться зупинити наступальні дії. Загалом більше йти в оборону. Накопичувати сили та засоби для більш ефективного продовження у майбутньому. Лінія фронту величезна. Наступати на кількох напрямках складно. Тим більше, маючи обмеження в силах та засобах. Союзники чудово бачать, що наша мета – не звільнення тих чи інших територій за всяку ціну. Ми максимально намагаємось берегти людей, техніку. Так, до речі, діє будь-яка армія країн-членів НАТО… Навчаючись на помилках минулого, дивимось у майбутнє з оптимізмом".

Полковник упевнений, що кожна операція ЗСУ у 2024-му буде тепер ретельніше підготовлена, а відповідно – завершиться більшим успіхом.

Нам потрібно терміново переводити економіку на військові рейки

Керуючий партнер "Національної антикризової групи", економічний та політичний експерт Тарас Загородній припускає, що найімовірніший сценарій у 2024-му – наступний: після чергових виборів Путіна російська влада посилить мобілізацію. І спробує захопити якнайбільше українських територій, сподіваючись, що Захід, який занурюється у внутрішні політичні та соціально-економічні процеси, знизить підтримку нашої країни.

"Потім Кремль домагатиметься своїх умов. Наприклад, якщо до влади США прийде Трамп. У Москві сподіваються, що він значно скоротить допомогу Україні, а Європа сама не вивезе. Швидше за все, РФ намагатиметься повністю окупувати Донецьку, Запорізьку, Херсонську області. Луганщина і так майже вся захоплена, там бої буквально на її адміністративному кордоні. Не виключено, що росіяни знову попруть на Харків", – вважає Тарас Загородній.

У цій ситуації, наголошує він, нам потрібно терміново переводити економіку на військові рейки. Тим більше, що Захід вже відкрито дає зрозуміти – Україні слід ставати самостійнішою у сенсі забезпечення себе для ведення війни.

"Потрібно розширювати оборонку, оборонне замовлення. Робити дрони, ракети, снаряди, військову техніку. Нам допоможуть із літаками. Але обладнання до них ми маємо робити самі. Нам потрібно максимально мілітаризуватись, як уже давно робить РФ. І робить вона це не заради припинення війни", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — сценарії розвитку подій: чому 2024-й може стати одним із найскладніших в історії України.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Анатолій

6 січня 2024, 18:21

---, підар ти і негідник сидиш невідомо де і пишеш невідомо що. Краще візьми автомат іди воюй як всі нормальні люди.

---

29 грудня 2023, 18:34

Цель освободительной миссии украинской армии - это выход на границы 1991 года. Ну допустим, как-то там в мечтах и выйдем, а дальше что? Что рашистам будет мешать и дальше также обстреливать ракетами наши города? Такие цели в войне может ставить только правительство, которое совершенно не заинтересованно в победе, а заинтересованно лишь только в обогащении своего кармана путем воровства и обмана. Так что мрут наши солдатики за зря, ну не за зря, а за обогащение зеленых выблядков. С этой мерзкой, циничной властью победы не будет, мочить этих тварей надо, мочить.


Новини