Головна Новини Суспільство Війна з Росією Очікування від мобілізації в Україні після ухвалення нового законопроекту: що вже відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Очікування від мобілізації в Україні після ухвалення нового законопроекту: що вже відбувається

В українському суспільстві є запит на те, щоб мобілізація була справедливою

5 квітня 2024, 14:37 comments3800
Поділіться публікацією:

Наступного тижня багатостраждальний законопроект про мобілізацію може бути винесений до сесійної зали Верховної Ради для розгляду у другому читанні та загалом. Спікер ВР Руслан Стефанчук нагадав, що раніше було прийнято (і нещодавно підписано президентом) закон про зменшення мобілізаційного віку з 27 до 25 років; що парламент проголосував законопроект про створення електронного кабінету військовозобов'язаного, а також законопроект, яким встановлюються певні гарантії для українських військових. При цьому продовжуються танці навколо того, скільки саме людей треба призвати – 300 чи 500 тисяч. Портал "Коментарі" звернувся до експертів із проханням поділитися думками щодо перспектив мобілізаційного законопроекту та процесів мобілізації в цілому.

Очікування від мобілізації в Україні після ухвалення нового законопроекту: що вже відбувається

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Ми продовжуємо рухатися у напрямку більш ефективної мобілізації

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль пояснює:

"Слід пам'ятати, що поправки до законопроекту можуть вноситися "з голосу" під час його розгляду у залі засідань. Тож у цьому сенсі епопея ще не закінчена. До того ж, після голосування його мають підписати спікер ВР та президент. Лише тоді він стане законом і почне діяти".

Тож, зазначає експерт, поки що складно сказати, коли саме закладені в цьому документі норми (які поки до ладу не зрозумілі) почнуть втілюватися в життя.

"Поки що ми продовжуємо рухатися у напрямку більш ефективної мобілізації. В Україні запускається електронний кабінет військовослужбовця, військовозобов'язаного. Відкрито сім рекрутингових центрів. Підхід до мобілізації стає більш оцифрованим, професійним, менш бюрократичним", – констатує Катерина Коваль.

Мобілізаційний законопроект зараз виглядає спробою всім догодити

Політолог, військовослужбовець Дмитро Воронков нагадує, що в рамках більш ефективної мобілізації вже ухвалено важливі рішення. Наприклад, про зниження призовного віку (з 27 до 25 років), про електронний кабінет для військовозобов'язаних.

"Однак потрібні й інші кроки, які можуть бути нормовані новим законом, дозволяючи прискорити та покращити процес поповнення ЗСУ, – наголошує експерт. – При цьому важливо, щоби мобілізація була справедливою. Щоби ті ж держчиновники, певна частина правоохоронців теж йшли захищати Батьківщину, а не прикривалися "бронею". Щоб не було можливості відкупитись і так далі".

На думку Дмитра Воронкова, зняття категорії "обмежено придатний" – теж добрий крок. Але, все ж таки, багато хто залишається за межами мобілізації.

"Мобілізаційний законопроект, який застряг у Раді, зараз виглядає спробою всім догодити. А так не буває, – зазначає експерт. – Думаю, далеко не всі запропоновані нововведення задовольнять як військових, так і цивільних. Поки можемо констатувати, що пошук золотої середини політичний підхід до такого важливого документа серйозно б'є по його якості. Тож я зараз налаштований у цьому сенсі швидше песимістично".

Читайте також на порталі "Коментарі" – в Україні зменшили призовний вік: кого тепер викликатимуть до ТЦК.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини