Головна Новини Суспільство Війна з Росією Навіщо Зеленський заявив про деокупацію Бахмута – що відбувається на фронтах
commentss НОВИНИ Всі новини

Навіщо Зеленський заявив про деокупацію Бахмута – що відбувається на фронтах

Зеленському важливо було переконати тих, хто матиме відношення до обговорення надання допомоги Україні у розмірі 24 млрд доларів, що ми ці кошти витратимо ефективно

22 вересня 2023, 13:54 comments19239
Поділіться публікацією:

Під час візиту Володимира Зеленського до Вашингтона, де він зустрівся з головою Білого дому Джо Байденом, з конгресменами, з військовим керівництвом Штатів, президент України заявив, що ЗСУ звільнять Бахмут (Донецька область) та ще два міста (не уточнивши які). При цьому підкреслив, що є дуже комплексний план. Тим часом у оновленому звіті Інституту вивчення війни (ISW) повідомляється, що танки українців прорвали головну лінію оборони Росії у Запорізькій області. Навіщо Зеленський заявив про майбутню деокупацію Бахмута і не лише? Про що говорить ситуація, що складається зараз на фронтах російсько-української війни (військовий, дипломатичний і так далі)? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Навіщо Зеленський заявив про деокупацію Бахмута – що відбувається на фронтах

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Зеленський пішов на вимушений крок

Керівник Центру громадської аналітики "Вежа" Валерій Клочок зазначає, що Зеленський мав непросту дискусію в Конгресі, під час зустрічей з представниками обох палат.

"Йому ставили багато гострих питань, про це пише і західна преса, і наша. Вимагали дати відповідь – який у України план, щоб США й надалі могли її підтримувати фінансово та військово. Зеленському важливо було переконати тих, хто матиме відношення до обговорення надання допомоги Україні у розмірі 24 млрд доларів, що ми ці кошти витратимо ефективно. У тому числі на фронті", – пояснює експерт.

Він нагадує, що капіталовкладення США у світову демократію найчастіше виявлялися провальними. Досить згадати сумні приклади В'єтнаму, Афганістану, Іраку.

"Отже і республіканці, і демократи, голосуючи за чергову підтримку Україні, несуть відповідальність перед своїми виборцями. Особливо на тлі майбутніх (у листопаді 2024 року) президентських виборів та виборів до Сенату, – наголошує Валерій Клочок. – Звичайно, заява президента Байдена про те, що допомога не припинятиметься, обнадіює. Але ми розуміємо, що значною мірою рішення тут залежить не лише від Білого дому, а й від Конгресу загалом".

Саме тому, вважає експерт, прозвучала заява Зеленського про майбутню деокупацію Бахмута та ще двох міст.

"Це був вимушений крок. Партнери нам чітко дають зрозуміти, що очікують на успіхи ЗСУ на полі бою. І президент анонсував один із таких успіхів, – пояснює Валерій Клочок. – Хочуть партнери також зрозуміти, який стратегічний план має наше найвище військово-політичне керівництво не лише у протистоянні з Росією, а й у ракурсі зміцнення демократії, проведення необхідних реформ тощо. Просто ця частина питань була не так медійно підсвічена, як заява про звільнення Бахмута".

Як на військовому, так і на дипломатичному фронті ми маємо успіхи

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко розмірковує так:

"Зеленський заявив про майбутню деокупацію Бахмута (і не тільки) у зв'язку з тим, що американці мають певні очікування. Вони пов'язані з тим, що вони передають нам озброєння, надають іншу допомогу. І їм хочеться, спілкуючись зі своїм електоратом, наводити приклади ефективного використання такого роду допомоги".

Саме тому, вважає експерт, Зеленський наголосив на звільненні Бахмута, яке обов'язково відбудеться.

"Це місто досить довго було у "зведеннях з полів", місяцями не сходило зі стрічок новин. Воно є сакральним для РФ, яка поклала там десятки тисяч своїх вояків. І втрата Бахмута для Росії буде вкрай болючою. Причому не так у військово-стратегічному плані, як у політичному. Адже країна-агресор довго розкручувала цю тему", – нагадує Ігор Петренко.

З іншого боку, продовжує він, такі заяви Зеленського можуть мати на меті відволікаючий ефект. Щоб противник зосередив свою увагу десь, а ми завдали удару зовсім в іншому місці.

"Якщо говорити про ситуацію в цілому на фронтах, ми маємо певні успіхи, є стриманий оптимізм. Маємо прорив фактично головної лінії оборони противника на Запорізькому напрямку. Проводяться досить успішні атаки на тили окупантів – у тому ж Криму. Буквально сьогодні з'явилася інформація, що знову атаковано Кримський міст. Україна продовжує роботу зі знищення супротивника у Мелітополі, в інших місцях зосередження живої сили та техніки загарбників", – наголошує експерт.

На дипломатичному фронті, на його думку, слід відзначити успішний візит президента Зеленського до США. Його виступи на Генасамблеї ООН, на Раді Безпеки ООН, зустрічі з керівництвом США і не тільки акценти на формулі миру.

"Отже, як на військовому, так і на дипломатичному фронті ми маємо успіхи. Десь – локальніші, десь – ширші. Так, ми поки що не отримали ракет ATACMS, але питання дискутується. Натомість ми отримали новий пакет військової допомоги з акцентом на посилення ППО. Загалом динаміка позитивна", – констатує Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чим закінчився візит Зеленського до США — чи вдалося виконати головне завдання.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

22 вересня 2023, 13:42

Яка чудова новина: Від гнилого корумпованого дерева очікують плодів, а зараз вивчають план з їх появи! Одночасно стверджують, що війна перейде за 2030-ті. Мабуть завдяки впливу успішності і проривам головних ліній оборони. Тривала війна - програна війна. Оце так знайшли країну з покірними божими овцами, згодними бути тривалим витратним матеріалом.


Новини