Головна Новини Суспільство Війна з Росією Наскільки великою є загроза, що Україна втратить підтримку союзників: чому РФ тисне на фронті
commentss НОВИНИ Всі новини

Наскільки великою є загроза, що Україна втратить підтримку союзників: чому РФ тисне на фронті

США та ЄС, як ключові союзники, продовжать підтримувати Україну, незважаючи на різні політичні процеси, які набирають обертів

27 листопада 2023, 19:38 comments2322
Поділіться публікацією:

Питання підтримки України західними союзниками останнім часом активізувалося. У США досі не вжито нових заходів щодо надання такої допомоги через розбіжності в Конгресі. При цьому, як зазначає видання Newsweek, американська влада, схоже, боїться поразки Росії в цій війні – тому дозує допомогу Україні. Аналогічну політику сповідують, зважаючи на все, європейці, де останнім часом набирають сили партії, які виступають за мирні переговори між Києвом і Москвою. При цьому генсек НАТО Єнс Столтенберг запевняє, що Альянс підтримуватиме Україну якомога довше, щоб Київ отримав найкращі умови для мирних переговорів. На тлі явної нерішучості Заходу росіяни встигли окопатися, стримати натиск українського наступу, а тепер самі йдуть вперед, особливо в районах Авдіївки та Куп'янська. Портал "Коментарі" звернувся до експертів, які охарактеризували те, що відбувається на військовому та дипломатичному фронті російсько-української війни.

Наскільки великою є загроза, що Україна втратить підтримку союзників: чому РФ тисне на фронті

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Допомога Україні з боку США та ЄС – буде

Колишній міністр закордонних справ України (2007-2009), дипломат із більш ніж 30-річним стажем Володимир Огризко розмірковує так:

"Хочу заспокоїти і читачів Вашого видання, і всіх українців. Допомога Україні з боку США та ЄС – буде. І, найімовірніше, початок грудня це підтвердить. Ми не залишимося без їхньої допомоги ні у військовій сфері, ні у фінансовій".

Так, є проблеми, є складності, зазначає експерт. Ті ж Штати, нагадує він, входять до турбулентного передвиборного року, коли будь-яка ситуація, ухвалення фактично будь-якого законопроєкту використовується в політичних цілях, а не в ракурсі здорового глузду.

"До цього слід ставитися спокійно. І дипломатично працювати на результат. Нам у жодному разі не можна ставати на бік тієї чи іншої політичної партії. Зусилля слід направити на пояснення адекватним політикам (а таких там переважна більшість) як серед республіканців, так і серед демократів, що допомога Україні – це допомога і самим США. Що вони від цього лише виграють. Аргументів тут вистачає", – упевнений Володимир Огризко.

Що стосується перемоги на виборах у деяких європейських країнах праворадикальних та антиєвропейських сил (що не завжди дорівнює приходу до влади), тут, знову ж таки, не все так погано, як деяким здається, вважає дипломат.

"Наприклад, перемогла на виборах у Словаччині партія Smer-SD на чолі з Робертом Фіцо. Але їй у результаті довелося формувати коаліцію. І Фіцо одноосібно не може робити те, що, можливо, йому хотілося б. Коаліційна угода не дозволяє. Так, тепер Словаччина не надаватиме Україні прямої допомоги у сфері оборони. Але, якщо ми знайдемо у Словаччини те, що нам буде цікаво, ми можемо це купити. У тому числі за кошти, що надаються ЄС. Так, неприємно, коли в Нідерландах перемагає "Партія свободи" (PVV) на чолі з Гертом Вілдерсом – відверто антиєвропейським політиком, який хвалить Путіна, їздить на окуповані території та може зірвати "альянс винищувачів". Але де гарантія, що Вілдерс очолить уряд та отримає повноцінну владу? Одноосібно він зробити нічого не може. У кращому разі PVV стане членом коаліції. І буде змушена враховувати думки інших її членів. При цьому не виключено варіант, що Вілдерс не стане прем'єром, тому що з ним не захочуть мати справу інші політсили", – пояснює Володимир Огризко.

Те саме, за його словами, стосується гіпотетичної перемоги у ФРН праворадикалів із партії "Альтернатива для Німеччини" (Alternative für Deutschland, AfD), в Австрії – "Австрійської партії свободи", у Франції – "Національного об'єднання" Марін Ле Пен.

"Звичайно, засмучує, що у демократичних суспільствах 20-25% виборців підтримують таких неадекватних політиків та їхні проєкти. Це проблема. І вона, на мою думку, породжена тим, що нинішні ліберальні уряди в Європі не демонструють рішучості. Виборці тонко відчувають силу того чи іншого політика, партії через уміння останніх ухвалювати серйозні політичні рішення. І той самий канцлер Німеччини Олаф Шольц не відрізняється швидкістю прийняття таких рішень. Досі ФРН не постачає Україні далекобійні ракети, хоч ми давно просимо про це. Шольц продовжує думати, що з Путіним можна про щось домовитися. Як наслідок – AfD набирає бали. І це чіткий зв'язок між нерішучістю і тим, що відбувається у внутрішньополітичній ситуації тієї самої ФРН. Керівники тих чи інших країн повинні вміти бачити головне, діючи рішуче та послідовно", – підсумовує екс-глава МЗС.

Агресор відновив свою перевагу на фронті в артилерії

Директор Міжнародного інституту політичної філософії, політичний аналітик Віктор Савінов акцентує, що зараз триває війна малої інтенсивності. Класична війна економік.

"РФ вдалося отримати від своїх союзників більше снарядів основних калібрів, аніж Україні. Тому агресор відновив свою перевагу на фронті в артилерії. Це явище неприємне, але не критичне", – запевняє експерт.

Загалом, за його словами, російська армія не здатна проводити якихось великих операцій. Але поки паритет в артилерії не буде відновлено, вона може мати певні конкретні успіхи на кшталт захоплення авдіївської промзони.

"Але з погляду стратегічних завдань у війні – це локальна дія, яка не має особливого значення", – наголошує Віктор Савінов.

Він пояснює, що перспективи вирішити результат війни на полі бою найближчим часом не вбачаються для жодної зі сторін конфлікту через відсутність відповідного ресурсу.

Читайте також на порталі "Коментарі" – чого не вистачає Україні для більш ефективної боротьби з агресором: що може статися на фронтах.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини