Головна Новини Суспільство Війна з Росією Мюнхенська конференція з безпеки: чи будуть ухвалені важливі рішення для України
commentss НОВИНИ Всі новини

Мюнхенська конференція з безпеки: чи будуть ухвалені важливі рішення для України

16 років тому на Мюнхенській безпековій конференції Путін заявив, що не готовий миритися зі світовим порядком, після чого почав війну в Грузії та Україні. Чи зможе нова конференція 2023 року прискорити падіння російського диктатора.

16 лютого 2023, 18:15
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

У Німеччині з 17 по 19 лютого пройде Мюнхенська конференція безпеки, яка буде здебільшого присвячена вторгненню Росії в Україну. Саме на цій конференції у 2007 році Путін виступив із Мюнхенською промовою, в якій вперше відкрито заявив про небажання РФ миритися зі світовим порядком. Наступного року він розпочав війну в Грузії, 2014-го анексував Крим і окупував частину Донбасу, а 2022-го почав повномасштабне вторгнення в Україну. Чи може нинішня безпекова конференція в Мюнхені (куди представників РФ не запросили) прискорити перемогу України над агресором?

Мюнхенська конференція з безпеки: чи будуть ухвалені важливі рішення для України

Чи зможе Мюнхенська конференція з безпеки прискорити перемогу України

Політолог, професор кафедри міжнародних відносин НАУ Максим Ялі вважає, що навряд чи Мюнхенська конференція зможе прискорити нашу перемогу.

"Справа в тому, що головний формат, на якому домовляються про реальну військову допомогу нашій країні (озброєнням, боєприпасами) — це "Рамштайн". Щодо ведення санкція — це на рівні форматів "Великої сімки", ЄС. Мюнхенська конференція з безпеки – це глобальний порядок денний, там звучать окремі заяви, обговорюються тренди, ризики для світової безпеки, але де-факто там не приймається жодних рішень для усунення цих загроз – це просто спеціалізований майданчик для обговорення, висловлювання позицій тих чи інших країн у ракурсі проблем світової безпеки. "Не більше, не менше. Все має декларативний характер. Особливо після чергових зустрічей у форматі "Рамштайн", за підсумками яких цього року створено "танкову коаліцію". Кожен формат має свій функціонал", — пояснює політолог.

І на Мюнхенській конференції, продовжує він, крім логічних заяв із засудженням російської агресії, її вторгнення в Україну (причому засудженням з боку не всіх країн, а насамперед західних, які вже заявили, що підтримуватимуть нас аж до вигнання російських загарбників), нічого нового ми не почуємо.

"Контурів нового світопорядку поки що немає. Про це можна говорити після перелому у війні, а раніше цього літа він не настане. І досі є різні варіанти розвитку подій, – наголошує Максим Ялі. – Терміни нашої перемоги визначити поки що складно. Ми вкрай залежні від зовнішньої військової допомоги. А, як часто бувало у світовій історії, певні події можуть кардинально змінювати внутрішньополітичний порядок денний тієї чи іншої держави, а значить і їхню позицію з того чи іншого питання".

Експерт також наголошує, що сьогоднішня російська ракетна атака проти України була точно присвячена до Мюнхенської міжнародної конференції з безпеки. Мета РФ, на думку політолога, продемонструвати всьому світу, що вона здатна завдавати таких ударів і збитків, на які колективний Захід та Україна поки не знайшли відповіді. Так, констатує Максим Ялі, Путін піднімає собі самооцінку, а також – ставки у розв'язаній ним війні. Війні не просто проти України, але проти чинного світопорядку, анонс чого він зробив ще 2007-го на тій же Мюнхенській конференції з безпеки.

Політолог, експерт аналітичного центру "Об'єднана Україна" Валентин Гладких розмірковує так:

"Безумовно, захід, який збирається в Мюнхені, може сприяти наближенню нашої перемоги. Але лише опосередковано. На цю конференцію приїжджає чимало людей, які причетні до процесу схвалення політичних рішень. Від їхнього ставлення, від їхнього розуміння ситуації залежить багато принципових рішень. Але очікувати, що у Мюнхені ухвалять якісь рішення, які безпосередньо вплинуть на перебіг російсько-української війни, не доводиться”.

При цьому, зазначає експерт, треба розуміти, що участь України у цій конференції дуже важлива.

"Думаю, ми будемо там осьовою структурою, навколо якої все буде обертатися. І, звичайно, нам слід максимально цим скористатися, – упевнений Валентин Гладких. – З огляду на те, як тепло приймали президента України під час його нещодавнього європейського турне, ми матимемо повне розуміння. І важливо використовувати, в тому числі, мюнхенський майданчик для посилення наших позицій. Що під цим мається на увазі — зрозуміло. Мова про надання Україні всіх тих видів озброєння, які нам вкрай необхідні для вигнання російських загарбників, для звільнення всіх своїх територій".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що вперше з початку війни до Києва приїхав ізраїльський чиновник. Експерти пояснили, на що від його візиту може розраховувати Україна.

Також "Коментарі" писали про те, чому Захід не бажає поки що відправляти літаки в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини