Головна Новини Суспільство Війна з Росією Битва за небо: експерти пояснили, чому союзники не дають Україні винищувачі
commentss НОВИНИ Всі новини

Битва за небо: експерти пояснили, чому союзники не дають Україні винищувачі

Україна прагне отримати західні винищувачі, проте союзники наполягають, що наразі потрібно надати системи ППО та іншу військову техніку для захисту українських територій. Експерти пояснили, чому це правильна тактика.

16 лютого 2023, 11:45 comments1224
Автор:
avatar

Slava Kot

Поділіться публікацією:

Російська армія зосередила близько 400 літаків та 300 вертольотів біля кордону з Україною. При цьому на цей час авіація агресора працює тільки по передньому краю, вглиб території, яка знаходиться під контролем українського уряду, окупанти не залітають. Своєю чергою, спроби України переконати закордонних партнерів у необхідності надання нам авіації – поки що безрезультатні. Нам обіцяють лише більше ППО. Що відбувається з битвою за небо (і не тільки) і чого очікувати в найближчому майбутньому?

Битва за небо: експерти пояснили, чому союзники не дають Україні винищувачі

Американський винищувач F-16. Фото: з відкритих джерел

Експерт з питань сектору оборони та безпеки Олег Старіков наголошує, що сучасна війна, яку веде Україна – сетецентрична, з багатосферними операціями. Це, за словами експерта, означає ведення бойових дій на суші, у повітрі, в морі, у кіберпросторі (цифровому) та в космосі.

"Запекла битва йде в кіберпросторі, в космічному (розвідка, супутниковий зв'язок і так далі). Ледве затихло все на морському театрі бойових дій. На сухопутному триває ескалація. На повітряному відбувається підготовка до ескалації, — пояснює експерт. — Суть у тому, що наземна операція, згідно із законами військового мистецтва, без ефективного повітряного прикриття зазнає краху. Тому РФ зосередила велику кількість ударної авіації біля кордону з Україною, а також на тимчасово окупованих територіях. Щоб прикривати наземні операції".

На думку Олега Старікова, малоймовірно, що противник піде у новий широкомасштабний наступ. РФ, зазначає він, веде зараз так звану "повільну війну", "підпалюючи" локальні ділянки всього фронту завдовжки близько 800 км. Створюючи напругу на українсько-білоруському кордоні (понад тисячу кілометрів), де фактично йде "холодна війна", яка сковує наші резерви (15-20 тисяч), не даючи перекинути їх на східний фронт.

"Активно використовувати повітряну компоненту, в якій вона значно перевершує Україну, країна-агресор зараз не може. Західні партнери надали та передають нам достатньо засобів ППО тактичної та оперативної ланки. Мова про Stinger (американський переносний зенітно-ракетний комплекс), "Gepard" ( німецька зенітна самохідна установка), зенітно-ракетних комплексах Patriot, IRIS-Т, SAMP/T Mamba. У нас залишилися свої ЗРК "Стріла", "Оса" і т. д. На жаль, поки ми не можемо збивати ракети, що летять по балістичній траєкторії. Тоді могли б говорити про те, що у нас є і стратегічна система ППО. Але навіть та, що маємо (тактичної та оперативної ланки) дає можливість збивати безпілотники, крилаті ракети, а також ракети, що летять аеродинамічною траєкторією. Звісно, за допомогою розвідінформації, яку нам надають закордонні партнери у режимі онлайн”, – уточнює експерт. – Злетів російський літак – це відображається на супутниках, інформація надходить до нашого Генштабу, йде команда військам ППО, ми вживаємо відповідних заходів. І росіяни просто боятимуться залітати на контрольовану ЗСУ територію, бо буде великий відсоток знищення. Лише на передньому краї вони дозволяють собі такі вилазки, і то побоюючись заглиблюватися, щоби не потрапити під "роздачу" українських систем ППО".

 Керівник Центру підготовки операторів БПЛА "Крук", політтехнолог, офіцер ЗСУ Віктор Таран розмірковує так:

"Якщо ми говоримо про сучасну війну, то це певна тріада. Потрібно мати перевагу в небі, на землі та на воді. На землі у нас все більш-менш, на воді зараз затишшя, з авіацією у нас проблеми. Але при цьому слід розуміти, що якщо ми просимо сучасний американський винищувач F-16 — нам його навряд чи дадуть в найближчому майбутньому — це дуже дорогий літак, година польоту обходиться понад 70 тисяч доларів, і тут потрібна не тільки відповідна підготовка, а й відповідна інфраструктура. союзники нам пояснюють – сучасну авіацію ви отримаєте, але згодом. Зараз це просто неможливо”.

Про необхідність отримання літаків, безперечно, слід говорити, упевнений експерт. Розуміючи, що це довга історія, що швидко ми їх не отримаємо. Натомість, зазначає він, ми отримуємо та ще отримаємо незабаром озброєння, яке дозволить розв'язувати інші актуальні проблеми.

"Перша – ворожа авіація, яка сконцентрована не лише біля наших кордонів, а й біля лінії фронту. Однак вона не робить масових нальотів не тому, що не хоче, а тому що не може. У нас, завдяки допомозі союзників, значно зміцніла система ППО І у зведеннях Генштабу практично кожен день є дані про збиті літаки або гелікоптери супротивника. Партнери мають рацію, коли вирішують надавати нам зараз більше систем ППО (що дозволяє збивати російські ракети, літаки, дрони), а не авіацію. Інша тема, це те, що нам необхідно для ведення сухопутних боїв. Росія мобілізувала сотні тисяч людей. Цього року явно продовжить цей процес, кидаючи всю цю живу силу проти України. І щоб цей вал зупинити нам потрібні не літаки, а міномети, кулемети, артилерія. Все з допомогою чого можна зупинити ворожу піхоту", – пояснює Віктор Таран.

Він звертає увагу, що ми викошуємо величезну кількість солдатів супротивника, у нас техніка часом не справляється, а людей російське командування традиційно не шкодує.

"Відповідно, – продовжує експерт, – щоб зупинити цей вал нам потрібне озброєння, яке посилить нашу піхоту та моторизовані бригади. З механізованими (де танки і подібна техніка) – все гаразд, йде активне формування нових підрозділів. А ось піхота та моторизовані бригади потрібно посилювати, щоб вони могли стримати масовані атаки супротивника. А авіація у нас буде. Просто пізніше. Поки що потрібно вирішувати інші завдання".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що ЗСУ завдали потужного удару: вперше знищили російську систему РЕБ "Палантин".

Також "Коментарі" писали про винищувачі США, які поблизу Аляски перехопили російські бомбардувальники.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини