Головна Новини Суспільство Війна з Росією Ключові висновки напередодні другої річниці великої війни: чого чекати далі
commentss НОВИНИ Всі новини

Ключові висновки напередодні другої річниці великої війни: чого чекати далі

Ми продовжуємо сподіватися, що незабаром, у тому числі на тлі річниці вторгнення, відбудеться активізація наших союзників

23 лютого 2024, 10:08
Поділіться публікацією:

У суботу, 24 лютого, буде вже два роки від початку широкомасштабного вторгнення Росії до України. Так звана "спеціальна військова операція" явно затягнулася, але путінський режим, розпочавши агресію, вже не може зупинитися, бо це загрожує його падінням. Тому вустами того ж таки екс-президента РФ Дмитра Медведєва (наразі – заступника голови Ради безпеки) анонсує плани щодо захоплення Києва, Одеси і так далі. Незважаючи на величезні втрати заради захоплення Авдіївки, окупаційна армія готова до нового наступу, тому що має великі резерви. Україна таких, на жаль, не має. А падіння допомоги з боку союзників не дає нам можливості компенсувати це хоча б військово-технічною перевагою. ЗСУ гостро відчувають "снарядний голод", але продовжують демонструвати чудеса мужності. Експерти спеціально для порталу "Коментарі" продовжують аналізувати перебіг російсько-української війни (що йде вже десять років) напередодні другої річниці її повномасштабної фази.

Ключові висновки напередодні другої річниці великої війни: чого чекати далі

Війна в Україні. Фото: з відкритих джерел

Ще рік як мінімум Росія максимально розхитуватиме ситуацію

Керівник політико-правових програм в Українському центрі у суспільному розвиткові Ігор Рейтерович розмірковує так:

"Головний висновок зараз – Росія, розпочавши широкомасштабну війну, з самого початку її програла. І лише питання часу, коли ця поразка буде в тій чи іншій формі оформлена".

За словами експерта, на даний момент, якщо дивитися на ситуацію на фронті та в дипломатичному полі, все дуже складно для України. Росія має надію звести ситуацію до варіанту, який її влаштовуватиме з ідеологічної та пропагандистсько-інформаційної точки зору.

"Але в глобальному розумінні країни-агресора перспективи похмурі, незважаючи на її тактичні успіхи останнього часу на фронті, а також зниження підтримки України з боку партнерів. Думаю, що незабаром, у тому числі на фоні річниці вторгнення, відбудеться активізація наших союзників. І ми почуємо не лише підтримуючі заяви, а й побачимо конкретні кроки, спрямовані на посилення ЗСУ, – зазначає Ігор Рейтерович. – Сподіватимемося, найближчим часом вирішиться і питання щодо допомоги з боку США".

Слід бути готовими до того, закликає експерт, що ще рік як мінімум Росія максимально розхитуватиме ситуацію, намагаючись створити для себе оптимальні підстави для можливих переговорів.

"Завдання Сил оборони України – систематично знищувати ворожу армію, максимально послаблювати, розхитувати ситуацію всередині Росії, завдаючи ударів по військових об'єктах на її території. Демонструючи тим, хто називає себе громадянами РФ, що хорошого рішення у цій війні їхня країна не має. І що раніше вони це зрозуміють, то краще буде для них", – констатує Ігор Рейтерович.

Заходу потрібно менше бюрократії, а більше дій

Політолог Дмитро Воронков не сумнівається, що терор з боку агресора продовжиться. Включаючи масовані ракетні обстріли.

"Кількість пускових установок ракетного комплексу „Іскандер” на території прикордонних з Україною районів РФ збільшується (їх там розгорнуто вже близько 50). З'явилися повідомлення, що Іран поставив Росії перші балістичні ракети. Проглядається все більша згуртованість РФ, Ірану, КНДР. І, на жаль, ніхто з боку Заходу особливо не карає цей союз зла", – зазначає експерт.

Він упевнений, що бойові дії активізуватимуться. Противник уже захопив Авдіївку, тепер може зосередити увагу на захопленні Часового Яру, Куп'янська, не кажучи вже про дрібні населені пункти в Донецькій та Харківській областях, прогнозує Дмитро Воронков.

Враховуючи те, що відбувається, продовжує він, Заходу потрібно менше бюрократії, а більше дій – у тому числі в ракурсі збільшення військової підтримки України.

"Радує, що Бундестаг підтримав коаліційний документ із закликом передати нам ракети Taurus (названі "системами дальньої дії для завдання точкових ударів глибоко в тилу російського агресора"). Але тепер потрібний ще підпис канцлера Олафа Шольца. Приємно, що Пентагон готовий надати Україні нову партію ракет ATACMS. Але в США все упирається в Конгрес, який поки що відмовляється затвердити необхідний пакет фінансування оборонних потреб України. Загалом дуже довго, дуже складно, з великими пробуксовками. Далеко не тими темпами та обсягами, які нам потрібні, – констатує Дмитро Воронков. – Сподіваюся, наша дипломатія активніше працюватиме у цьому напрямку, а партнери зрозуміють, нарешті, що це не просто агресія Росії проти України. Це агресія проти всього демократичного світу, проти глобального ладу".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому у війні-2024 в України виникли серйозні проблеми: як виправити ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини