Головна Новини Суспільство Війна з Росією Головні наслідки рейду на Бєлгородщину – що він показав
commentss НОВИНИ Всі новини

Головні наслідки рейду на Бєлгородщину – що він показав

Своїми діями РДК та ЛСР спробували продемонструвати, що Путін не здатний захистити територію РФ, не може забезпечити безпеку для російського населення

24 травня 2023, 18:25 comments2285
Поділіться публікацією:

Топ-темного тижня залишається рейд бійців "Русского добровольческого корпуса" (РДК) та легіону "Свобода Росії" (ЛСР) до Бєлгородської області. Які висновки можна зробити на даний момент, враховуючи, що Міноборони Росії розповідає свою версію подій, а РДК – свою, відверто знущаючись з путінських чиновників, пропагандистів і силовиків.

Головні наслідки рейду на Бєлгородщину – що він показав

Російський добровільний корпус. Фото: з відкритих джерел

З погляду психологічного впливу – цей рейд був успішним

Експерт програми "Міжнародна та внутрішня політика" аналітичного центру Український інститут майбутнього Ігор Тишкевич поділився такою думкою:

"На даному етапі можна говорити про успішний рейд сил, що воюють на боці України, углиб російської території. Причому цей рейд створив точку напруженості у сприйнятті війни принаймні у громадян прикордонних з Україною регіонів РФ. З погляду психологічного впливу цей рейд був успішним. Не менш успішним і з погляду інформаційного впливу. Якщо на початок дня 22 травня, коли рейд розпочався, російські ЗМІ розкручували тему нібито взяття Бахмута як свідчення сили РФ, то приблизно з 15.00 ця тема в росЗМІ практично затихла. І знову підняти її тепер буде важко".

З погляду інформаційно-психологічного впливу на зовнішнє полі – те, що відбувається не менш цікаве, так як демонструє всьому світу слабкість РФ під час захисту своїх кордонів, вважає експерт.

"На внутрішньоросійському полі вплив все ж таки обмежений, – зазначає він. – Як би там не було, роспропаганда змогла купірувати цю тему. Досить швидко там повернулися до „темників”, розповідаючи, що всіх „диверсантів” знищено, ситуацію куповано".

З погляду виключно військового, рейд здійснювався силами до роти, продовжує Ігор Тишкевич. Про втрати, за його словами, говорити складно, бо багато фейків.

"Так, російські ЗМІ як трупи "диверсантів" демонструють тіла солдатів, одягнених в український "піксель". Тоді як (і є безліч свідчень), всі учасники рейду, принаймні, що потрапили на відео, були одягнені в "мультикам" (MultiCam) — інший тип форми. Для російського споживача, зрозуміло, картинка перемоги та всього іншого. А у тих, хто відстежує реальну ситуацію, можуть виникнути питання. Адже виходить, що загиблі бійці (якщо це були справді учасники рейду) встигли перед смертю (або після) переодягнутися у форму ЗСУ. Їм, мабуть, більше робити нічого, тому вони везли з собою другий комплект форми. При цьому зрозуміло, що без втрат не буває. Тим більше, що путінські армійці завдавали авіа- та артилерійських ударів. Щоправда, у цьому випадку вийшло, що на своїй території. Є свідчення пошкодженої бронетехніки на пункті пропуску біля кордону та інші дані. Тому що російська авіація не знайшла нічого кращого, як розбомбити свій пункт пропуску. На відео потрапили також кадри запуску з гелікоптерів нурсів (некерованих ракет) здалеку. Розкид там досить великий. Тож у прямому розумінні слова – били по своїм", – наголошує експерт.

Є, на його думку, ще одна цікава деталь. Наприкінці першого дня цього рейду, увечері 22 травня, на території Бєлгородської області було оголошено так званий план "Едельвейс". Він має на увазі те, що всі сили поліції та росгвардії мають з'явитися та перебувати за місцем служби. До особливого розпорядження. Умовно кажучи, у поліцейських дільницях тощо.

"В обласній будівлі ФСБ – у Бєлгороді, природно, проходило засідання штабу КТО (контртерористичної операції), яке оголосили у регіоні та яким традиційно керує ФСБ. І того ж вечора трапилося ще дві неприємні несподіванки для російської пропутінської сторони. У будівлю ФСБ Бєлгородської області щось прилетіло. А також – в управління поліції. І там, і там, явно було чимало силовиків. Про що опосередковано свідчить те, що керувати операцією раптово довелося військовому генералу Лапіну. Якби все йшло "за планом", це робив би керівник ФСБ у Бєлгородській області. Ще цікавий момент – після прильоту до будівлі облуправління ФСБ з боку керівництва останнього коментарів не надходило. Або було порушено закон (керувати КТО мають не військові, а ефесбешники), або просто не було кому керувати", – констатує Ігор Тишкевич.

Своїми нинішніми діями РДК та ЛРС змушують російську владу забирати боєздатні частини з фронту

Доктор політичних наук, експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Ігор Петренко впевнений, що все, що відбувається на Бєлгородщині, – це досить тривожні дзвіночки для Кремля, для Путіна та його оточення. Вони явно втрачають контроль.

"Своїми діями РДК та ЛЗР демонструють, що Путін не здатний захистити територію РФ, не може забезпечити безпеку для російського населення. Більше того, частина цього населення починає партизанити проти режиму. Є сили, які не згодні з ним та його злочинною війною проти України, готові активно цьому протистояти. Можливо, це поки що не має широкої народної підтримки. Але це певні напрацювання на майбутнє. Чим яскравішими та успішнішими будуть дії структур, подібних до РДК та ЛСР, тим, можливо, більше буде у них підтримки серед росіян", – пояснює експерт.

На цьому тлі, зазначає він, цікаві повідомлення, що деякі корінні народи хотіли б провести референдум про вихід із РФ.

"Зрозуміло, що ті, хто анонсує такі заходи, перебувають за межами Росії. Ми не знаємо, чи вони мають широку підтримку всередині неї, – каже Ігор Петренко. – Але сам факт появи таких заяв у контексті заділа на майбутнє – для поділу РФ – чому б і ні?".

На думку експерта, своїми нинішніми діями РДК та ЛРС змушують російську владу забирати боєздатні частини з фронту, можливо, з Криму, з полігонів – та зміцнювати ними кордон.

"По суті це вже другий рейд. Перший був у березні на Брянщині. Тепер ось – Бєлгородщина. І значно масштабніше. Можна припустити, що наступний удар стане ще потужнішим. Це не якась ДРГ, як називають її роспропагандисти, а цілком серйозні воєнізовані підрозділи. Які, як бачимо, здатні проводити досить серйозні рейди", – наголошує Ігор Петренко.

Він упевнений, що важливим є і психологічний факт. Якщо Путін раніше годував росіян казками про "візьмемо Київ за три дні", потім "Херсон — наш навіки", потім "ми напали, щоб не напали на нас" — то що йому говорити тепер, коли все, сказане раніше, розбите реальністю?!

"Сакральні танці навколо вкотре "взятого" Бахмута, в районі якого полягли десятки тисяч загарбників, куди менш важливі рядовому росіянину, ніж усвідомлення того, що кордон – зовсім навіть не на замку, а сам він будь-якої миті може опинитися в зоні бойових дій. Перенесення бойових дій на територію РФ — серйозний удар під дих Путіну та його гоп-компанії. І медведєвські крики про те, що РФ може застосувати ядерну зброю, не більше ніж крики шокованої кремлівської публіки, яка стикається з невблаганною реальністю", – зазначає експерт.

Путінський режим дуже персоніфікований, нагадує він. Все сконцентровано на фігурі Путіна. Йому завжди приписували всі успіхи. І на нього зараз падають усі невдачі.

"Війська на межі розгрому, Крим, Донецьк, Луганськ загарбники невдовзі можуть втратити, війна все частіше переноситься на російську територію. А щось протиставити цьому Кремль не може. Це видно за відверто розгубленими заявами. Все, що лишається – послаблювати фонт, зміцнюючи кордон, ще більше тиснути на пропаганду. При тому, що України там немає – все, що відбувається, це внутрішні проблеми РФ, на чому постійно наголошують наші спікери. Наголошуючи, що фактично ми бачимо риси громадянської війни, яку спровокував Путін. Схоже, рух за створення незалежних республік, які зараз перебувають під ярмом РФ, є вже не просто чиїмось бажанням, а набуває певних контурів", – констатує Ігор Петренко.

Читайте також на порталі "Коментарі" — звідки взялися заяви про захоплення Бахмута та зникнення Залужного: як на це реагувати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини