Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого призвели постійні розмови про контрнаступ – на що чекають на ЗСУ
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого призвели постійні розмови про контрнаступ – на що чекають на ЗСУ

Багато хто в Україні пов'язує з майбутнім контрнаступом ледь не кінець війни

26 травня 2023, 18:42 comments6858
Поділіться публікацією:

Український наступ, що наближається (і частково контрнаступ, який вже йде) залишається однією з топ-тем і активно обговорюється як усередині нашої країни, так і за її межами. Не менш активно цього тижня обговорюється рейд російських противників путінського режиму до Бєлгородської області, можливо, за участю американської військової техніки. Про що говорять останні події російсько-української війни та розмови, що посилилися, навколо наступу ЗСУ – у політико-інформаційному і не тільки ракурсі? Портал "Коментарі" із цим питанням звернувся до експертів.

До чого призвели постійні розмови про контрнаступ – на що чекають на ЗСУ

ЗСУ. Фото: Міноборони у Facebook

Якщо ми не плануємо найближчим часом наступальних операцій великого масштабу, то влада ризикує отримати зворотний ефект від цього очікування

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик поділився таким коментарем:

"Фон самого контрнаступу, на мою думку, стає перезрілим. На нього чекали наприкінці квітня, на початку травня. Вже кінець травня. І всі ці "ось-ось" викликали надмірні очікування, особливо в українців. Причому очікування не просто швидкої позитивної дії, а й – зв'язування з цим контрнаступом ледь не кінця війни".

Експерт наголошує, що завищені очікування, помножені на інфантильність частини суспільства, мають зворотний ефект.

"Якщо ми не плануємо найближчим часом наступальних операцій великого масштабу, то влада ризикує отримати зворотний ефект від цього очікування (розчарування, втома, апатія, не готовність мобілізуватись тощо). Важливо отримувати підтвердження того, що ведеться активна підготовка контрнаступу або він вже частково реалізується – тією чи іншою мірою. Супроводжуючись деякими операціями, які можна розглядати, як успішні, що ілюструють деякі досягнення. Наприклад, неефективність російської оборони, що було зроблено російськими підрозділами, що протистоять путінському режиму і здійснили рейд у Бєлгородській області. Або ж завдаються точкові удари по об'єктах військової інфраструктури на окупованих територіях України, включаючи Крим і Донбас, а також по території РФ (у тому числі руйнівні удари вглиб країни-агресора). Тоді очікування наступу підтверджуються практичними діями, які демонструють, що він активно готується чи вже в якомусь вигляді розпочався", – пояснює Віталій Кулик.

Відповідно, продовжує він, не буде негативних наслідків у ракурсі певного швидкого рішення за результатами цього наступу.

"Наголошую – багато хто в Україні вкладає свої потаємні, найщиріші та емоційні очікування, що цей наступ буде ключовим, переломним. Що він призведе до швидкого закінчення війни. Це треба розуміти, – вважає Віталій Кулик. – Медіа-політики, інформаційні мережі, західні партнери постаралися, щоб саме так було сформульовано це посилання. Щоб виникли такі очікування. І Україні треба або відповідати їм, або підтверджувати, що ми не відмовляємося від цієї позиції, просто вона розтягується в часі – і відбуватиметься не так швидко, не так спресовано, як хочеться. Однак мета буде та сама".

ЗСУ прагнуть завдати не просто якогось одного удару або двох, а – серйозної поразки противнику

Директор компанії стратегічного консалтингу Berta Communications, офіцер Першої окремої бригади спецпризначення ім. Івана Богуна, політтехнолог Тарас Березовець зізнався: коли військовим ставлять питання про контрнаступ, слідує, м'яко кажучи, не літературна відповідь.

"Слід розуміти, що відповідь тут дасть свого часу відповідним наказом головком ЗСУ Залужний. Як говорив про це глава РНБО Данілов – коло осіб, посвячених в плани щодо контрнаступу, дуже вузьке. Що можна сказати на сьогоднішній день, то це те, що склалися певні передумови для того, щоб відповідні наступальні дії почалися", – зазначає експерт.

Але, уточнює він, є і певний недолік у необхідних засобах ураження (а в них має бути значна перевага).

"Необхідно накопичити деяку кількість артилерійських снарядів, щоб мати можливість наступати протягом мінімум п'яти днів. Крім того, є потреба у засобах ППО саме на фронті, щоб убезпечити наші операції від нальотів ворожої авіації, від застосування нею бомб ФАБ. Ось, коли всі необхідні передумови остаточно складуться, коли ґрунт остаточно прогріється-затвердіє (а зараз знову задощило, що є на заваді руху бронетехніки), ми підемо вперед", – пояснює Тарас Березовець.

Слід також розуміти, продовжує він, що ЗСУ прагнуть завдати не просто одного удару або двох, а – серйозної поразки противнику. І зараз до цього йде серйозна підготовка, у тому числі у вигляді ударів по тилових базах росіян, їх складах, місць розміщення техніки і живої сили.

"Але поки що все робиться точково. А от, коли це станеться масово, це стане певним сигналом, – підкреслює експерт. — Противник серйозно зміцнився на всіх напрямках. Вибудував довготривалу систему захисту. І нам потрібна максимальна концентрація вогню на тих ділянках фронту, де плануються головні удари. Їх буде, гадаю, кілька. Є також проблеми із розмінуванням, адже росіяни засіяли мінами все, що могли".

На думку Тараса Березовця, рейд до Бєлгородської області російських воїнів, які б'ються на боці України, показав, що протитанкові засоби росіян не працюють.

"Вони розповідали, що витратили 10 млрд. на пірамідки а-ля "зуби дракона". А вони не спрацювали. "Диверсанти" пройшли путівцями та шосейними дорогами, минаючи перешкоди. Рейд явно успішний, вважає експерт. – І він, очевидно, буде повторений в інших областях РФ, а, можливо, і в Республіці Білорусь. З огляду на те, що чимало громадян РБ воює зараз проти російської агресії на боці України".

Читайте також на порталі "Коментарі" – чому Бахмут стає пасткою для росіян – чи всі завдання виконало місто-фортеця.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини