Головна Новини Суспільство Війна з Росією До чого привели обіцянки швидкої перемоги: чи може виправити ситуацію новий закон про мобілізацію
commentss НОВИНИ Всі новини

До чого привели обіцянки швидкої перемоги: чи може виправити ситуацію новий закон про мобілізацію

Ситуацію з мобілізацією буде доведено до логічного кінця, інакше на Україну чекає крах

20 січня 2024, 13:10 comments2291
Поділіться публікацією:

Міністерство оборони України планує запустити електронний кабінет військовозобов'язаного вже у другому кварталі 2024 року. Тим часом Кабмін продовжує переробку законопроєкту про мобілізацію, забракований Верховною Радою. Як оцінюєте те, що відбувається навколо законопроєкту про мобілізацію та власне з мобілізацією в Україні? Чого очікувати в цьому плані в найближчому майбутньому? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

До чого привели обіцянки швидкої перемоги: чи може виправити ситуацію новий закон про мобілізацію

Мобілізація в Україні. Фото: з відкритих джерел

Спостерігаємо ігри "Гаряча картопля"

Колишній заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій, голова Луганської військово-цивільної адміністрації (2015-2016 роки), керівник та засновник волонтерської групи "Народний тил" Георгій Тука поділився такою думкою:

"Законопроєкт про мобілізацію мав бути змінений щонайменше півтора роки тому. А в ідеалі ще до широкомасштабного російського вторгнення. У той момент, коли західні партнери попереджали нас, що таке вторгнення настане. На жаль, керівництво України і до партнерів не прислухалося, і важливих змін не прийняло".

За словами експерта, практично півтора року нинішня влада заколисувала українців, розповідаючи, що війна закінчиться за два-три місяці, що не треба паніки, що влітку-2023 ми будемо в Криму, що контрнаступом ми відріжемо-відкусимо все, що тільки можна.

"І, на жаль, більша частина українців саме так це й сприймала. І для них війна – десь там, далеко. Це ми переживали з 2014-го, коли для більшої частини України, на жаль, війна на Донбасі була – "щось далеке, не моє". Така "переможно-оптимістична" (безпідставно) інформаційна політика була до душі тим, хто голосував за Зеленського та "Слугу народу". А, коли влада усвідомила неминучість застосування такого непопулярного (у будь-якій країні) методу поповнення збройних сил як мобілізація – всі раптом здригнулися. Влада чудово усвідомлює, що ті, хто вчора ще захоплювався нею, сьогодні її ж проклинають. Пригадуючи, як нам обіцяли швидку перемогу та інші казки", – наголошує Георгій Тука.

Це призводить, пояснює він, до стрімкого падіння рейтингу Зеленської та правлячої партії. Чого політики, зрозуміло, не хочуть.

"Як наслідок – спостерігаємо ігри „Гаряча картопля”. Коли непопулярний (але необхідний, який буде неминуче прийнятий) законопроєкт перекидають один одному. Намагаючись перекласти відповідальність за цю ініціативу, то на військових, то на Кабмін, то на Верховну Раду. А Офіс президента ніби взагалі осторонь. Все – через страх взяти на себе відповідальність", – упевнений експерт.

Він не сумнівається, що мобілізаційний законопроєкт точно буде ухвалено. У якому вигляді – поки що прогнозувати складно.

"Можу лише сказати, що нинішня влада робить чергову велику помилку. Коли представляє мобілізацію у вигляді батога. Цілком забувши про пряники. І на мій глибокий жаль, інформаційна політика, яскравим представником якої є "Зелений телемарафон", продовжує діяти в тому ж ключі, що й майже два роки. Інформація, яку продукує це медіа, має мало спільного з реальним станом справ. Якщо поспілкуватися з військовослужбовцями, які зазнали поранень, пережили ампутацію, з сім'ями загиблих, то зрозуміло, що держава не приділяє належної уваги цим аспектам. До того ж, нам розповідають про якісь незрозумілі фронти: економічний, дипломатичний, політичний, інформаційний. Насправді – фронт один. Єдиний. Той, де щодня гинуть українці та українки, які стали на захист Батьківщини зі зброєю в руках. Час припинити заміну понять. І кинути всі сили на зміцнення ЗСУ", – закликає Георгій Тука.

Він констатує: ситуацію з мобілізацією буде доведено до логічного кінця, інакше на Україну чекає крах. Тому що вибір зараз, фактично, між мобілізацією та окупацією, підсумовує експерт.

Реформа потрібна була давно

За словами політичного експерта Світлани Кушнір, навіть без урахування того факту, що Україна вже десять (!) років веде війну за свою незалежність та суверенні території з державою-агресором – путінською Росією, закон про мобілізацію, ухвалений 1992 року, є морально застарілим. Як і значна частина внутрішніх інструкцій для працівників колишніх військкоматів (зараз – ТЦК).

"Реформа була потрібна давно! Про це говорили ми експерти роками. А з початком широкомасштабного вторгнення всі законодавчі прогалини, а найчастіше і відсутність будь-яких директив для управління в цій сфері, наочно проявилися", – констатує співрозмовниця "Коментарів".

Щодо електронного кабінету військовозобов'язаного, то й ці розмови точаться давно, зазначає вона. Ще у 2019 році один із тодішніх заступників керівника Міноборони обіцяв, що ось-ось – і все запрацює, нагадує Світлана Кушнір. Але лише 16 січня 2024 року Верховна Рада України ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних у державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану".

Можна по-різному ставитися до такого повільного впровадження та осучаснення сфери обліку мобілізаційного ресурсу, але ухвалені зміни до законодавства є складовою реформи сфери мобілізації разом із законом про мобілізацію, розгляд якого триває, пояснює експерт.

Закон, продовжує Світлана Кушнір, направлений на цифровізацію армії для оптимізації військового обліку та призову. Наразі утворюється єдиний реєстр мобілізованих, який прив'язаний до єдиного реєстру виборців.

"Питання у захисті персональних даних та захисту від кібератак на нього поки що перебувають у стадії підготовки. Але безпека – найголовніший фактор довіри громадян до цього реєстру та й взагалі до всіх держреєстрів. Тепер призовник, військовозобов'язаний та резервіст зможуть отримати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру – та інформацію про себе через особистий електронний кабінет. Це надзвичайно важливо, враховуючи, що територіально громадянин України може бути будь-де, але буде реалізовано його запит на інформацію", – наголошує експерт.

Вона звертає увагу, що після початку нової військової кампанії проти ХАМАС Ізраїльська армія (ЦАХАЛ) у жовтні саме так розіслала повідомлення сотням тисяч резервістів. Із вказівкою – куди і коли прибути, що мати при собі, на які посади та напрямки вони зараховані тощо.

"В умовах воєнного стану наші воїни стикаються з проблемами оформлення документів. Не секрет, що ТЦК – режимні об'єкти та доступ до них обмежений. Тому цим законом також суттєво спрощено процедуру набуття статусу учасника бойових дій (УБД), – розповідає Світлана Кушнір. – Можливо, війна – не найкращий час для змін. Але є галузі, де ці зміни не відбулися б ще довго, якби не трагічні події, які фактично підштовхнули до них. Сподіватимемося, що всі інші стандарти НАТО, які ми зобов'язані імплементувати в національне законодавство, ухвалять якнайшвидше. Це значно наблизить нас до приєднання до цього військово-політичного міжнародного блоку".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи зміниться мобілізація в Україні після ухвалення нового закону: з чим багато проблем.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини