Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому знову заговорили про можливість Білорусі вступити у війну – що відбувається
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому знову заговорили про можливість Білорусі вступити у війну – що відбувається

Білоруси й надалі всіляко балансуватимуть, боячись отримати, як мінімум, симетричну відповідь від ЗСУ

7 серпня 2023, 11:15 comments2013
Поділіться публікацією:

Під час масового обстрілу України, що стався увечері 5 серпня, з'явилися повідомлення про можливий запуск ракет із території Республіки Білорусь (РБ). Однак, як запевняє представник Головного управління розвідки (ГУР) Міноборони України Андрій Юсов, насправді Росія могла імітувати пуски ракет з Білорусі, щоб втягнути її у війну проти нашої країни. Раніше в СБУ попереджали, що представники ПВК "Вагнер", які облаштувалися в РБ, можуть здійснити провокацію "під чужим прапором" на Мозирському нафтопереробному заводі (стратегічне підприємство) з тією ж метою – втягнути Білорусь у відкриту війну проти України. Чи залишився ще у РФ такий шанс після масових викриттів та попереджень із боку Заходу та Києва? Чи готовий до цього режим Лукашенка? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому знову заговорили про можливість Білорусі вступити у війну – що відбувається

Білорусь. Фото з відкритих джерел

Застосування ракет проти України з території РБ продовжуватиметься

Директор Центру досліджень проблем громадянського суспільства Віталій Кулик поділився таким поглядом на те, що відбувається:

"Наразі немає умов, які б давали білоруському режиму більший прибуток від прямого входження у військову кампанію. За такого розкладу білоруська армія вигребе у військовому плані. Вона навіть посилена вагнерівцями не зможе втримати фронт. А тому не стане ефективним союзником Росії в цій війні як повноцінний її учасник. Так кажуть усі військові експерти".

З іншого боку, продовжує експерт, Білорусь цілком може бути територією, на якій можливі провокації під прапором "третьої країни" (або взагалі без прапора) щодо України та країн НАТО.

"Застосування ракет проти України з території РБ продовжуватиметься. Я більш ніж впевнений, що це незабаром розпочнеться на регулярній основі, – попереджає Віталій Кулик. – Що ставить перед українським військово-політичним керівництвом питання ефективної відповіді. Не думаю, що навіть за цієї відповіді ми увійдемо у фазу прямого військового зіткнення з білоруською армією. Тож побоюватися тут немає сенсу. Думаю, що наші військові це теж розуміють. Розуміють це й у Мінську. Тому всіляко балансуватимуть, боячись отримати, як мінімум, симетричну відповідь".

Щодо використання території РБ вагнерівцями для провокацій, тут немає сумнівів, вважає експерт. Найманці, пояснює він, явно мають систему комунікацій з колишнім Головним розвідувальним управлінням (ГРУ), перейменованим на Головне управління Генштабу збройних сил РФ, з Кремлем. І можуть діяти за вказівкою звідти, навіть не повідомляючи Лукашенка щодо своїх планів стосовно провокування Польщі, країн Балтії.

"Це вже виклик не просто для цих країн, а й загалом для блоку НАТО. Адже доведеться не лише зміцнювати кордон із Білоруссю, а й шукати симетричні, а також асиметричні відповіді на подібні виклики. У тому числі – можливість завдання ударів по базах вагнерівців у РБ, їх локалізація, – підкреслює Віталій Кулик. – Але головне питання, яке стоїть зараз і перед Україною, і перед прикордонними з Білоруссю країнами НАТО, які вже відчувають на собі дестабілізаційну дію з боку вагнерівців – це розгортання повстанського партизанського руху, перенесення військових дій білоруськими повстанцями щодо лукашенківського режиму".

Росіяни готові імітувати ракети, влаштовувати теракти – будь-що, задля досягнення мети

Політолог, доброволець ЗСУ Кирило Сазонов не сумнівається, що Кремль за будь-яку ціну хоче втягнути Білорусь у відкриту війну з Україною.

"Росіянам потрібен цей другий фронт, незалежно від реальних результатів. Ситуація склалася таким чином, що на Півдні та Сході окупаційна армія практично не має резервів. А Україна має. І у разі прориву оборони свіжі українські бригади одразу підуть у активний контрнаступ", – пояснює політолог.

За його словами, відкриття другого фронту дозволило б росіянам пов'язати ці українські резерви на цьому напрямі.

"Отже, вони готові імітувати ракети, влаштовувати теракти – що завгодно, задля досягнення мети, – акцентує Кирило Сазонов. – Усі це чудово розуміють. Лукашенко давно б погодився виконати прохання Москви, але побоюється, що внаслідок відкритого зіткнення з ЗСУ він може швидко втратити армію та владу".

Читайте також на порталі "Коментарі" — яке завдання Вагнера в Білорусі — чи може статися напад на країни НАТО.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини