Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому почастішали заяви про нестачу військової допомоги Україні: чиє рішення може змінити ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому почастішали заяви про нестачу військової допомоги Україні: чиє рішення може змінити ситуацію

Жорстке зіткнення між демократами та республіканцями у Штатах болісно б'є по Україні

24 січня 2024, 15:20 comments1547
Поділіться публікацією:

У США та Європейському Союзі нібито серйозно стурбовані постачанням Північної Кореї снарядів та можливим постачанням ракет – для Росії. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відверто заявляє, що, схоже, Північна Корея для РФ є більш ефективним партнером, ніж для України – країни Заходу, які постачають нам артилерійські боєприпаси. Він акцентує, що ЗСУ відчувають гостру нестачу артснарядів та боєприпасів для ППО. Координатор Ради національної безпеки та оборони Білого дому Джон Кірбі також констатує, що у ЗСУ виник дефіцит засобів для ППО. Але розводить руками – мовляв, справа за Конгресом. Підсумки першого в цьому році (а всього 18) засідання у форматі "Рамштайн" конкретику не принесли. Лише чергову констатацію від міністра оборони України Рустема Умєрова, що для утримання лінії фронту нам необхідно отримати від партнерів достатню кількість техніки, боєприпасів, технічного обслуговування та запчастин, а для прориву на фронті – інновації та значний технологічний прогрес. Що відбувається з воєнною допомогою Україні? Чому під кінець другого року вторгнення РФ маємо такі проблеми? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чому почастішали заяви про нестачу військової допомоги Україні: чиє рішення може змінити ситуацію

Військова допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

Не все залежить від нас

Експерт Аналітичного центру "Об'єднана Україна" Олексій Кущ міркує так:

"Поки що катастрофічної ситуації немає. Але можна говорити про те, що заяви представників України, включаючи президента, його Офіс, наше МЗС – певною мірою превентивні. Спрямовані те що, щоб катастрофи не сталося. Нині ж маємо лише ризики, спричинені суттєвим скороченням зовнішньої допомоги. І ці ризики викликані переважно внутрішньополітичними процесами в США".

На жаль, продовжує експерт, ми бачимо жорстке зіткнення між демократами та республіканцями у Штатах. Ледь не світоглядно-цивілізаційне.

"Адже 2024-й це не лише рік виборів президента, а й – частини парламентаріїв. Фактично на кону – тотальний контроль за політичною системою США. І тема допомоги Україні, на жаль, стала одним із інструментів внутрішньої американської політики. Республіканці ставлять на тему зміцнення кордону з Мексикою, демократи – на глобальне, на підтримку демократій як таких, включаючи Україну. І йде використання двох цих тем у внутрішньополітичній боротьбі", – наголошує Олексій Кущ.

На його думку, Україна зробила все можливе для позитивного рішення для нас. У США приїжджали наші делегації, був особисто президент Зеленський, голова його Офісу – Єрмак. Зустрічалися із сенаторами, конгресменами обох партій, із головою Білого дому – Байденом.

"Але треба розуміти, що офіційний Київ тут – має дуже обмежені можливості. Американці різко негативно реагують на т.зв. "втручання у вибори". І, якби ми почали активно намагатися використовувати тему виділення/гальмування нам військової допомоги, щоб критикувати тих самих республіканців, вони могли б розцінити це, як спробу втручання у вибори. І тоді ситуація для нас стала б ще гіршою. Тож Україна балансує тут на тонкій межі. З одного боку, ми повинні постійно посилювати риторику, наголошувати на важливості виділення нам допомоги. З іншого боку – не можна перегнути, інакше можна отримати повністю пропорційний результат", – пояснює експерт.

Отже, констатує він, українська влада та дипломатія зробили (і роблять) все можливе. Але не все залежить від нас.

"Слід також розуміти, що 2024-й – рік виборів не лише у США, а й до Європарламенту, майже у 80 країнах світу. І цей фактор теж треба враховувати, – упевнений Олексій Кущ. – Ну, а пробуксовки за допомогою з боку європейських партнерів пов'язані як з виборчими циклами в низці держав (коли концентруватися доводиться на внутрішніх проблемах, у тому числі на шкоду зовнішнім стратегіям), так і з тим, що Європа, як правило, йде у фарватері США. І, коли пробуксовує флагман, то гальмують і всі, хто йде за ним".

Затримки допомоги з боку США зараз впливають і на позицію ЄС

Політичний експерт Сергій Таран не сумнівається, що питання допомоги Україні насамперед залежить від дебатів між республіканцями та демократами у США.

"Якщо вони знайдуть компроміс у виділенні понад 60 млрд долрів Україні на поточний рік, вирішиться і питання щодо пакету допомоги 50 млрд євро від ЄС. Відповідно, постачання зброї, включаючи північнокорейські ракети, в РФ, не матимуть вирішального значення. Тому що потужності західного ВПК значно перевершують можливості тієї ж Північної Кореї", – пояснює експерт.

Він вважає логічним, що на Заході висловлюють стурбованість постачанням північнокорейських озброєнь Росії. Але нам важливіше, наголосив Сергій Таран, щоб ця стурбованість переходила у збільшення допомоги Україні.

"Саме затримки такої допомоги з боку США зараз впливають і на позицію ЄС, – наголошує експерт. – Певною мірою це компенсують окремі країни, та сама Німеччина. Але це не ті обсяги, які нам потрібні. Тож сподіваємося на швидке вирішення ситуації у Штатах у позитивному для нас ключі".

Читайте також на порталі "Коментарі" — висновки 700 днів великої війни: що чекає на нас далі.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини