Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чому невдовзі можемо зіткнутися новими викликами: як змінюється ситуація на фронтах
commentss НОВИНИ Всі новини

Чому невдовзі можемо зіткнутися новими викликами: як змінюється ситуація на фронтах

З боку Заходу звучать традиційні запевнення, що він з нами до кінця війни, але паралельно з цим європейські країни під різними приводами починають зменшувати допомогу Україні

4 грудня 2023, 15:08 comments15701
Поділіться публікацією:

Напередодні 650-го дня повномасштабної російської агресії проти України ситуація на фронтах складається тривожною. Окупаційна армія тисне на Донеччині, де майже стерла з лиця землі Мар'їнку, стискає кільце навколо Авдіївки, посилила наступальні дії на позиції ЗСУ в районі Бахмута. Сили оборони України зачепилися на лівому березі Херсонщини, намагаючись розширити там плацдарм. Кремль дає зрозуміти, що готовий спалювати у вогні війни нові та нові ресурси. А Захід гальмує підтримку України з внутрішньополітичних причин, а також через нестачу потужностей для війни такої інтенсивності та тривалості. Ситуацію всередині російсько-української війни та навколо неї спеціально для порталу "Коментарі" проаналізували експерти.

Чому невдовзі можемо зіткнутися новими викликами: як змінюється ситуація на фронтах

Війна в Україні. Фото: Міноборони України

Росіяни неймовірно тиснуть практично по всьому фронту

Колишній працівник СБУ (у 2004-2015 рр.) та консультант Комітету Верховної Ради з питань національної оборони безпеки, військовий експерт Українського інституту майбутнього Іван Ступак міркує так:

“Ситуація дуже складна. На всіх фронтах без винятку. І на сході, і на лівому березі Херсонщини. Росіяни неймовірно тиснуть у Донецькій області. Активно спалюють свої ресурси – людські, технічні. Судячи з усього, Кремль готовий спалити і всю економіку РФ, заради взяття перетворених на руїни міст та оголошення про якусь "перемогу". Ми намагаємось просуватися на лівому березі Дніпра у Херсонській області. Противник бомбардує переправи, не дозволяючи нам перекидати підкріплення, евакуювати поранених та загиблих".

З боку Заходу, зазначає експерт, чути традиційні запевнення, що він з нами до кінця війни. Паралельно з цим європейські країни під різними приводами починають "вмивати руки" та зменшувати допомогу Україні.

"Ми бачимо антиукраїнські настрої в Угорщині, до неї підтягнулася і Словаччина. Навіть із Польщею, яка так потужно допомагала нам на початку російського вторгнення, почалися тертя, у тому числі через блокування кордону перевізниками. Від США чуємо ту саму риторику – ми допоможемо, ми з Україною до кінця. Але так потрібний нам пакет річної допомоги досі не затверджено. І, якщо у грудні цього не станеться, у новому році Україна зіткнеться з величезними труднощами", – попереджає Іван Ступак.

Ми повинні все більше покладатися на себе

На думку експерта Аналітичної групи "Левіафан" Миколи Мельника, виходячи з ситуації, яку маємо зараз (зменшення підтримки з боку США, невиконання своїх зобов'язань щодо надання боєприпасів, матеріально-технічної та фінансової допомоги з боку ЄС), ми маємо все більше покладатися на себе. Відповідно, наголошує він, не слід очікувати наступальних дій з боку ЗСУ, якихось проривів на фронті. Ми переходимо до стратегічної оборони.

"І це вірно. Завдання України – продовжувати триматися, попри все. Не давати росіянам просуватися, ламаючи нашу оборону, – зазначає Микола Мельник. — Точно буде посилено ППО, тому що ворог намагається нас дістати ракетами та БПЛА. В поміч тут літаки F-16, які можуть з'явитись у нас у новому році. Це не "вундерваффе" (якась дивовижна зброя, здатна переламати хід війни), але сучасні винищувачі полегшать нам повітряну оборону".

На наших дипломатів, вважає аналітик, очікує складна боротьба за Україну. Партнерам, наголошує він, слід знову і знову нагадувати, що саме ми зараз боремося за демократію у всьому світі. І, якщо демократичний світ відмовляється нам допомагати, ми не вистоїмо. А потім не вистоїть і він.

"Тож 2024-й буде роком важких випробувань, – прогнозує Микола Мельник. – Але я впевнений, що ми витримаємо їх".

У нас до кінця року головне – офіційний запуск переговорів щодо вступу України до ЄС

Експерт з міжнародної політики в Українському інституті майбутнього Ілля Куса вважає, що до середини цього року стало зрозумілим – прориву не буде жодної зі сторін.

"Вже окреслилася логіка довгої, ресурсної війни, яка буде розділена на кілька фаз і точно швидко не закінчиться. Обидві сторони намагатимуться максимально мобілізувати ресурси, готуючи тил до тривалого протистояння", – пояснює експерт.

Щодо зовнішньої політики, продовжує він, у нас до кінця року головне – офіційний запуск переговорів щодо вступу України до ЄС.

"На саміті в середині грудня може бути ухвалено відповідне рішення, якщо його не заблокують Угорщина чи Словаччина. У будь-якому разі переговори будуть довгими, швидкого вступу до Євросоюзу ми не отримаємо, – прогнозує Ілля Куса. – Не виключено гібридний формат вступу України, її членства як до ЄС, так і до НАТО. Щоб їх нинішні члени не брали на себе зобов'язання, до яких не готові. І щодо захисту нашої території, і за іншими моментами, пов'язаними з обороною та безпекою. Крім того, всередині самого ЄС є купа проблем, які потребують структурних реформ, після чого стане можливим прийняття нових країн. І доки Брюссель ці реформи не проведе, ми, швидше за все, повноцінного членства не отримаємо".

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи варто очікувати на радикальні рішення США щодо допомоги Україні: про що говорить позиція республіканців.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!

Ігор

4 грудня 2023, 15:20

Жодного хвилювання чиновників їх дітей бізнесів стосовно якоїсь небезпеки не відчувається. Воли як та королева яка радила їсти тістечка якщо хліба нема. Відчуваєш небезпеку - піди у розкішний ресторан там безпечніше. Хвилюєшся, купи у ювелірному бутику якусь захмарно коштовну прикрасу або дорогу машину - хвилювання пройде. Де ж та небезпека, вона реальна чи тільки в голові божевільного гопника? Щось ніхто не мобілізує країну на виробництва для оборони!


Новини