Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи справді зовнішньополітична ситуація почала вирівнюватися: що належить зробити Зеленському
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи справді зовнішньополітична ситуація почала вирівнюватися: що належить зробити Зеленському

Незважаючи на проблемні моменти з прийняттям важливих для нас спільних рішень від США та ЄС, відбувається мобілізація у ракурсі підтримки з боку окремих європейських держав

15 грудня 2023, 16:17
Поділіться публікацією:

Вже 660 днів продовжується повномасштабна російська агресія проти України. На жаль, за останній рік допомога із боку закордонних партнерів значно знизилася. І до кінця 2023-го ми підходимо із "завислим" пакетом підтримки з боку США, а також з посиленням ворожих атак, особливо на сході. На щастя – ЗСУ продовжують демонструвати чудеса мужності, наша ППО значно зміцніла, а пробуксування з допомогою є скоріше тимчасовим явищем. Експерти проаналізували для видання "Коментарі" те, що відбувається зараз на дипломатичних фронтах, поділилися прогнозами та порадами для української влади.

Чи справді зовнішньополітична ситуація почала вирівнюватися: що належить зробити Зеленському

Допомога Україні. Фото: з відкритих джерел

На дипломатичному фронті бачимо позитивні для нас сигнали

Політолог, директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала наголошує, що у закордонних медіа останнім часом пишуть про ракетні обстріли, які знову почала завдавати по мирних українських містах Росія, а також – про наступ на Авдіївку.

"Авдіївка, як і раніше Бахмут, стала своєрідним символом. І, як і під час штурму Бахмута, окупанти зазнають колосальних втрат. Явно невиправданних. Схоже, що для Путіна це вже якийсь пунктик", – зазначає експерт.

На його думку, зовнішньополітична ситуація після деякого проблемного для нас періоду почала вирівнюватись.

"Рада Європи ухвалила 14 грудня рішення про початок переговорів про вступ до Євросоюзу України та Молдови. Це позитивний сигнал. І негативний для Кремля, який і так потирає руки через те, що в американському Конгресі зависло рішення про виділення потужного пакету фінансової допомоги Україні. Проте навіть тут є обережний оптимізм, що Сенат може підтримати відповідне рішення до Нового року. На відміну від Палати представників, яка вже пішла на канікули. Однак, якщо Сенат підтримає відповідний законопроєкт, це може стати стимулом і для нижньої палати Конгресу зробити те саме, щоправда, вже в січні, – пояснює Віталій Бала. – Угорський прем'єр Орбан, який намагався зірвати процес старту переговорів щодо вступу України до ЄС, зробив Кремлю інший подарунок. І заветував виділення нам 50 млрд євро із загальноєвропейського бюджету. Але президент Європейської ради Шарль Мішель дав зрозуміти, що у січні на позачерговому саміті, найімовірніше, знайдуть вихід із ситуації. Тим більше, що 26 країн-членів ЄС (усі, за винятком Угорщини) підтримали цей пакет, куди, на щастя для нас, "зашита" не лише підтримка України, а й такі важливі для ЄС моменти як міграція, зовнішній вимір, стратегічні технології і так далі. І Орбану радше не подобаються саме ці речі, а не виділення тих чи інших коштів на Україну".

На думку експерта, тиждень, що минає, демонструє, що, незважаючи на проблемні моменти з прийняттям важливих для нас спільних рішень від США і ЄС, відбувається мобілізація в ракурсі підтримки з боку окремих європейських держав. Тих же Німеччини, Франції. Потужні пакети підтримки ми одержали від Норвегії, Данії, нагадує Віталій Бала.

"Позитивний для нас момент також обрання польським прем'єром Дональда Туска, який цілком здатний стати драйвером другого дихання для надання допомоги Україні. Загалом є надія, що 2024 рік здатний стати переломним (у хорошому для нас сенсі) у війні", – підсумовує експерт.

Тягти багаж помилок у третій рік війни не можна

Голова Всеукраїнського громадського руху "Сила права", народний депутат Верховної Ради трьох скликань (з п'ятого по сьоме) колишній заступник голови Ради міністрів Автономної Республіки Крим Андрій Сенченко поділився такою думкою:

"За майже два роки повномасштабної війни накопичено достатньо помилок. Як і під час попередньої фази війни, до масованого вторгнення 24 лютого 2022-го. Помилок військового та дипломатичного характеру, кадрових, у соціальній організації суспільства".

У нас, наголошує експерт, уже такий багаж цих помилок, що настав час робити правильні висновки. І починати інтенсивно виправляти ситуацію.

"І головна роль у виправленні ситуації (зокрема у ракурсі всіх років незалежності) лежить зараз на президенті Зеленському. Тягти багаж помилок у третій рік війни не можна. Ми не можемо бути розібраними та неефективними", – упевнений Андрій Сенченко.

У нас куди більше перемог, ніж провалів

Експерт у питаннях національної безпеки та оборони, учасник програми Україна-НАТО Катерина Коваль вважає, що на міжнародному фронті є чимало позитивних зрушень щодо підтримки України.

"14 грудня відбулася історична подія для України та Молдови – лідери Євросоюзу підтримали рішення про початок переговорів щодо вступу наших країн до ЄС. Нагадаю, що свій рух у ЄС ми розпочали ще 1993-го, потім відстоювали його на Майдані".

На думку експерта, те, що було ухвалено таке рішення навіть під час війни (яку РФ розв'язала, у тому числі, щоб не дати нам стати частиною євроспільноти) – позитивний сигнал.

"Дуже важливо, що з боку США звучать заяви про готовність перенесення термінів політичних канікул (принаймні – Сенатом) в ім'я ухвалення рішення про підтримку України. І, що все частіше наголошується – йдеться не просто про підтримку України, а й про глобальну безпеку. До речі, саме наша країна є флагманом створення нової безпеки. І запускає такі глобальні процеси, як розширення НАТО (Фінляндія вже там, Швеція в процесі входження, будемо і ми), розширення ЄС", – зазначає Катерина Коваль.

Отже, констатує вона, окрім військового фронту, який тримають наші воїни, неймовірно важливий дипломатичний фронт.

"І тут, як на мене, у нас куди більше перемог, ніж провалів. Реформи України отримують позитивні оцінки від світової спільноти, – наголошує експерт. – І все це за умов війни, яка обов'язково завершиться нашою перемогою над агресором".

Читайте також на порталі "Коментарі" — які шанси на проривні рішення: чи справді ситуація з підтримкою України зайшла в глухий кут.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини