Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи можуть Україну зараз посадити за стіл переговорів – як нам реагувати на «мирні» ініціативи
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи можуть Україну зараз посадити за стіл переговорів – як нам реагувати на «мирні» ініціативи

У короткостроковій перспективі спроби змусити Україну погодитися на переговори з РФ ні до чого призвести не можуть, а ось у довгостроковій – здатні створити певний негативний для Києва фон

24 травня 2023, 14:14 comments1645
Поділіться публікацією:

З'являється дедалі більше т.зв. "мирних ініціатив", нібито здатних покласти край російсько-українській війні. Слідом за представниками Європи, Азії, Європи, Латинської Америки, Ватикану в гру вступає Африка, посланці якої збираються до Києва та Москви. До чого все це може привести? Як нам на це реагувати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи можуть Україну зараз посадити за стіл переговорів – як нам реагувати на «мирні» ініціативи

Переговори. Фото: з відкритих джерел

Підключення низки країн до спроб схилити Київ до переговорів виглядає як гра на російській стороні

Народний депутат Верховної Ради України ІХ скликання Сергій Магера міркує так:

"Зрозуміло, що на сьогоднішній день посадити Україну за стіл переговорів вигідно саме російській стороні. Незважаючи на те, що в офіційних ЗМІ країни-агресора, від її офіційних осіб звучать репліки про те, що вони нібито також не готові до переговорів. Що "цілі та завдання" їх так званої "спецоперації" (по суті – війни проти України) не виконані".

При цьому, продовжує нардеп, певні територіальні успіхи противник має. Він пробив сухопутний коридор до Криму, захопив ще частину українських територій. І, цілком можливо, не проти "заморозити" ситуацію. Побоюючись українського наступу, успішність якого – це для Кремля не лише втрати захоплених територій, а й серйозні іміджеві втрати.

"Тому підключення низки країн до спроб схилити Київ до переговорів виглядає як гра на російській стороні. У короткостроковій перспективі це, схоже, ні до чого не може привести. А от у довгостроковій – здатне створити якесь негативне для України тло. Шляхом втягування у процес продукування якихось мирних ініціатив, ті чи інші країни стають, по суті, заручниками підходу, що не має нічого спільного із справедливим миром. Підходу, який лише відкладе завершення війни, а не припинить її", – пояснює Сергій Магера.

Він акцентує, що важливим є реальне досягнення справедливого миру – на підставі міжнародного плану, з дотриманням територіальної цілісності та обов'язковим покаранням агресора.

"У цьому сенсі показовою є заява лідерів "Великої сімки" під час нещодавнього саміту в Хіросімі. А саме – що виходом із кризи є формула миру президента України Володимира Зеленського. Побудована якраз на повазі до міжнародного права", – констатує парламентарій.

Росія заручається підтримкою по всьому світу, щоб усі ці "миротворці" в один голос умовляли та примушували Україну сісти за стіл переговорів із росіянами

Політичний експерт Світлана Кушнір упевнена, що реагувати на повідомлення про те, що країни різних континентів висувають ті чи інші "мирні ініціативи", слід спокійно, дипломатично вивірено. Завжди говорити – "звичайно ми за мир, тому всі ваші пропозиції готові почути". Після цього, зробивши паузу, додавати: "при ухваленні остаточного рішення Україна орієнтуватиметься виключно виходячи з державних пріоритетів та інтересів".

Світлана Кушнір впевнена, що світ не втомився від України, світ навіть не втомився від війни як такої (якщо вона не ведеться за їхні гроші та на їх території), світ (точніше – певна його частина) скоріше втомився від обмежень та санкцій, які заважають торгувати та співпрацювати з РФ, як раніше.

"Ось тому і країни Африки, континенту, де за останні 35 років не було жодного дня без війни в якійсь із держав, і на якій панують Китай, частково РФ та залишкові сили Великобританії, так жваво пропонують свої послуги з врегулювання війни в Україні , – пояснює експерт. – І Ватикан, який століттями розростався щупальцями впливу по всьому світу, та інші країни-миротворці виходять не з інтересів України (залишіть ці рожеві ілюзії, світ жорстокий), а виключно через економічну вигоду, яка стане реальністю після припинення війни. Бажаєте розуміти справжню суть цих ініціатив – подивіться на ареал країн БРІКС (Бразилія, РФ, Індія, Китай, Південноафриканська Республіка) та заявки від інших держав на приєднання до цього геополітичного та економічного союзу. І вам все стане зрозумілим. Росія заручається як негласною, так і публічною підтримкою по всьому світу, щоб усі ці "миротворці" в один голос умовляли і примушували Україну сісти за стіл переговорів із росіянами, які є агресорами, які віроломно напали на нас ще в лютому 2014 року".

Нашим дипломатам, наголошує Світлана Кушнір, слід максимально вигідно вести переговори з країнами Латинської Америки. Пропонувати їм участь у відновленні України, щоб переламати ситуацію їхньої лояльності до РФ.

"Глобальний Південь ми навряд чи зуміємо зробити нашим прихильником, у тому числі через різниці релігій. Але якісь держави цілком можуть бути нашими партнерами та союзниками щодо подальшої долі регіонів, які постраждали від окупантів, а також повернення анексованої території Автономної республіки Крим", – констатує експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" — чи справді Захід дозрів з постачанням озброєння для перемоги України – які сподівання. Експерти під час ексклюзивного інтерв'ю детально проаналізували ситуацію.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини