Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи готова Україна починати повернення Криму – чи розуміють приреченість ситуації у РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи готова Україна починати повернення Криму – чи розуміють приреченість ситуації у РФ

Зараз про повернення Криму в Україну, та ще й військовим шляхом, говорять, як про реальну, практичну, цілком можливу історію

22 березня 2023, 12:55
Поділіться публікацією:

У традиційному вечірньому зверненні президент України Володимир Зеленський зробив акценти на минулорічних перемогах над російським агресором і наголосив, що з Криму вже розпочалася "міграція найдалекоглядніших щурів держави-терориста". Тим часом у Криму почастішала "бавовна". Вчора гриміло у Джанкої, сьогодні – у Севастополі. Якими є перспективи звільнення півострова? Чи справді в РФ вже назріває розуміння, що Крим їй – не втримати? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Чи готова Україна починати повернення Криму – чи розуміють приреченість ситуації у РФ

Крим. Фото з відкритих джерел

Ще кілька років тому було більш-менш зрозуміло, що Крим якщо не назавжди, то надовго в РФ, тепер такої впевненості немає

Засновник соціологічної компанії Active Group, політичний експерт Андрій Єрьоменко міркує так:

"Чи розуміє щось Росія – ми не знаємо. Але ми однозначно бачимо, що не було жодних урочистостей на річницю окупації Криму (як кажуть у РФ – приєднання). Усі попередні роки були якісь пишні свята, концерти тощо. Зараз немає. Лише відбувся візит когось, дуже схожого (або не дуже схожого) на Путіна. Ось, власне, і все. І це яскравий маркер. Другий не менш яскравий маркер — у Криму вартість нерухомості різко впала, а кількість угод зросла. Тобто народ намагається продати квартири та будинки за будь-які гроші. І виїхати. Я не знаю, чи це щури, про які говорив Зеленський. Але це очевидна ознака того, що з Криму почався відтік тих, хто думав, що там – надовго, а то й назавжди".

За словами експерта, поки що немає впевненості ні в РФ, ні у світової спільноти, що Україна здатна звільнити Крим. Але вже немає впевненості, що – не здатна.

"Ще кілька років тому було більш-менш зрозуміло, що Крим якщо не назавжди, то надовго в РФ. Що довкола нього – максимум – можуть бути якісь переговори. І те, швидше за все, після зміни влади у Кремлі. А зараз про його повернення в Україну, та ще й військовим шляхом, кажуть, як про реальну, практичну, цілком можливу історію, – наголошує Андрій Єрьоменко. – До речі, деякі військові експерти кажуть, що звільнити Крим (принаймні північну його частину) буде навіть легшим, ніж Донбас".

Точковими атаками українська армія знищує логістичні шляхи окупантів. Це робить слабшими позиції ворога на всіх напрямках

Політолог Дмитро Воронков припускає, що у самому Криму вже усвідомили – бойові дії їх не оминуть. Тим більше, що "бавовна", яка почалася там із серпня минулого року, з того часу стала скоріше правилом, ніж винятком.

"Особисто Путін, можливо, не бачить реальної картини. А військове керівництво, в тому числі на півострові, розуміє все тверезо. Ті ж вчорашні вибухи в Джанкої доводять, що ми починаємо бити по стратегічно важливим цілям. Пошкоджено важливий залізничний вузол, можливо, знищено ешелон з ракетами. Точковими атаками українська армія знищує логістичні шляхи окупантів. Це робить слабкішими позиції ворога на всіх напрямках. І ті, хто має відношення до військової справи, чудово розуміють, до чого все йде. А йде до ймовірності втрати росіянами контролю над півостровом внаслідок майбутнього великого наступу ЗСУ", – вважає експерт.

За його словами, поки що ми бачимо первинні етапи, промацування. Але настане час – і удари по кримських аеродромах, залізничних вузлах, місцях базування ворожих кораблів стануть масовими, прогнозує Дмитро Воронков. Позбавляючи окупантів можливості поповнювати ресурси, і організовано відступати.

"Ті, хто це розуміє, намагається вже залишити півострів, – зазначає експерт. – Аналогічну стратегію ми використали перед деокупацією Херсона: виносили склади та логістичні шляхи противника, змушуючи його ретируватися. Тепер ми бачимо щось подібне в Криму. Можу припустити, що його деокупація трапиться набагато швидше, ніж багато хто думає".

Читайте також на порталі "Коментарі" — з чим пов'язана поява Путіна у Криму та Маріуполі – що хотів показати Кремль.




Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини