Головна Новини Суспільство Війна з Росією Чи є оптимізм перед Рамштайном-9: які рішення можуть ухвалити союзники
commentss НОВИНИ Всі новини

Чи є оптимізм перед Рамштайном-9: які рішення можуть ухвалити союзники

Міністри оборони обговорять, які країни, що, скільки і коли зможуть поставити Україні

13 лютого 2023, 13:15 comments2343
Поділіться публікацією:

Кремль докладає величезних зусиль, щоб зупинити передачу західних далекобійних ракет і танків Україні. Зокрема, поширює наратив, що нове озброєння становитиме загрозу безпеці РФ, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW). Тим часом уже 14 лютого відбудеться нове засідання союзників України у форматі "Рамштайн". Які очікування від цієї – вже дев'ятої – зустрічі такого рівня? Видання "Коментарі" із цим питанням звернулося до експертів.

Чи є оптимізм перед Рамштайном-9: які рішення можуть ухвалити союзники

Засідання Контактної групи з військової допомоги Україні «Рамштайн». Фото: з відкритих джерел

На нас чекає конкретизація "танкової ініціативи"

Генерал армії України, екс-глава Зовнішньої розвідки України Микола Маломуж припускає, що на нас чекає підбиття підсумків минулого – січневого – "Рамштайну", який був досить глобальним, багатоаспектним. Як і його танкове продовження, на яке зважилася Німеччина.

"Нагадаю, що на січневій зустрічі розглядалися питання надання ЗСУ бронетехніки, САУ, ППО-ПРО (американські, французькі, німецькі, іспанські). Великий пакет, який формує кілька напрямків. Збільшення на порядок постачання ракет, боєприпасів різних калібрів (снаряди, міни, патрони до стрілецького озброєння). Те, що нам потрібно системно на фронті, як кров, цілодобово. Особливо в "гарячих точках" — Бахмутський напрямок, Сватово-Кременний, Запорізький тощо. І "Рамштайн-9" — це буде вже відпрацювання системних графіків постачання озброєння, військової техніки та боєприпасів", – вважає генерал.

Він зазначає, що щодо БТР та БМП такий графік уже почав працювати, але тепер він має бути конкретизований. Узгоджено позиції поставки, логістичні шляхи, варіанти прикриття, комплектація на місці, створення бойових "кулаків".

На думку Миколи Маломужа, на нас чекає конкретизація "танкової ініціативи". Міністри оборони обговорять, які країни, що, скільки і коли зможуть поставити.

"Вважаю, що першочерговими стануть танки радянського зразка Т-72, які не вимагають особливої підготовки, перенавчання. Подібні машини є у низці країн НАТО. Далі будуть німецькі Leopard, на яких наші військові вже проходять навчання. Можливо ми отримаємо 50 таких машин від Німеччини, а також, за різними оцінками, близько сотні від інших країн. Паралельно підуть британські Challenger 2. Їх нам пообіцяли небагато, поки що 14. Але це дуже хороші, ефективні танки. Є можливість, що Франція завтра оголосить про рішення постачати нам свої танки – AMX-56 Leclerc. І, звісно, згодом підтягнуться американські Abrams. Тобто важливо не просто створення "танкової коаліції", а й вироблення механізмів, графіків постачання та навчання, конкретні терміни створення броньових "кулаків". Лінійка послідовних дій, які будуть обговорені міністрами оборони, начальниками штабів країн-учасниць цього формату", – пояснює експерт.

Друга важлива тема – авіація, упевнений він. Поки що наші партнери вкрай обережні в даному аспекті. Але є надія, що тема зрушить з "мертвої точки". І що почне обговорюватися реальність постачання, умови, типи літаків.

"Зараз обговорюються постачання МіГів із Польщі та Словаччини. Це те, що ми можемо отримати найближчим часом. Якщо вдасться вирішити це питання, то отримаємо посилення української авіації. Ці типи літаків освоюються досить швидко, за тиждень-два. І ми маємо гарну перспективу вже навесні використовувати їх у бойових діях, – зазначає Микола Маломуж. – Дальша перспектива – постачання американських F-15 та/або F-16. Можливо також британські, німецькі винищувачі. Легші до навчання, використання наших аеродромів, ніж американські. Але постачання F-15 або F-16 теж мають обговорюватися. Якщо не США, які поки що не готові це робити, то іншими країнами, які мають на озброєнні ці американські винищувачі. Але для цього потрібно отримати дозвіл Штатів. Думаю, що відповідне коаліційне рішення може вироблятися завтра. Тут слід продумати багато аспектів, у тому числі як подібна авіація впишеться в загальну систему не тільки повітряних сил України, а й усієї моделі оборони. Йдеться про координацію із системою управління, радіолокації, ракетних систем, наземних військ, які зараз ведуть активні оборонні дії, але готуються до стратегічних наступальних операцій, де авіація може грати одну з вирішальних ролей".

Авіація, наголошує експерт, це робота на перспективу. З можливістю отримання згоди від певних країн та створенням механізму постачання літаків. А ось бронетехніка (БТР, БМП, танки різних типів) – це вже конкретика.

"І після європейського турне президента Зеленського, думаю, йтиметься про швидкі поставки, прискорену систему підготовки наших воїнів. Нам кров із носа треба все це прискорити", – наголошує генерал.

За його словами, третя важлива тема, яку точно обговорюватимуть на дев'ятому "Рамштайні", це постачання Україні далекобійних систем.

"Поряд із збільшенням постачання нам ракет до РСЗВ HIMARS, що б'ють на 80 км, звучить тема необхідності надання нам двох типів ракет (британських та американських), що мають дальність 150-160 км. Це дозволить знищувати найпотужніші резерви РФ, навіть ті, які вона зараз зонує, сподіваючись за кілька місяців посунути на Україну з російської чи білоруської території. Найефективніше – знищувати такі сили та засоби ще на підходах, – запевняє Микола Маломуж. – Ми, у свою чергу, від активної оборони зможемо перейти до контрнаступальних та наступальних операцій, що призводять до системних втрат у лавах окупантів, які змушують їх здаватися, відходити".

Фіналізація логістики постачання танків та можливі переговори з приводу постачання літаків – основні теми Рамштайну-9

Експерт з міжнародної політики Українського інституту майбутнього Ілля Куса вважає, що на Рамштайні-9 вирішуватимуться два основні питання.

"Перший – фіналізація логістики постачання танків, рішення про що було прийнято кілька тижнів тому. Другий – можливі переговори щодо постачання літаків. В перспективі. Швидко не буде ні те, ні інше. Але це, як мені здається, саме це обговорюватимуть завтра", – зазначає експерт.

Крім того, за словами Іллі Куси, будуть традиційні рутинні питання щодо обсягів та темпів поставок.

Читайте також на порталі "Коментарі" — як "покласти" російську атомку – чи можуть допомогти санкції України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини